Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Miercuri - ziua scenetelor I.L. Caragiale

„Zilele școlii” la C.T. „Constantin Brâncuși”

Miercuri - ziua scenetelor I.L. Caragiale

Actuala ediție a „Zilelor școlii” la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea se desfășoară în perioada 6-9 martie 2012.

Marți (6 martie) a fost ziua competițiilor sportive (de volei, tenis de masă, fotbal și skandemberg), coordonate de prof. Kristo Tunde, Alexandru Naom, Nemeth Radu și Gheorghe Rugan.
Pentru ziua de miercuri au fost programate patru acțiuni: concursul tradițional tematic „Din viața lui Brâncuși” (coordonat de prof. ing. Virgil Petruț, Florica Avrămuț și Victoria Filip); scenete de I.L. Caragiale (coordonatori: prof. Ana Maria Iova, Mădălina Lupău, Cornelia Bica și Claudia Blaj); prezentarea revistei școlii „Febra liceenilor” (coordonatori: prof. Ana Maria Iova, Mădălina Lupău și Nemeth Radu); sesiunea de comunicări științifice pentru elevi și profesori (coordonatori: șefii de catedre, prof. Mădălina Lupău, Maria Opriș-Brișcan, Elena Pop și Berian Abigail).
Pe agenda de joi au fost cuprinse patru manifestări (ziua expozițiilor): tradiții populare englezești (coord. prof. Georgeta Rusu); „Primăvara” – atelier de creație (coord. prof. Simona Indrecan și Berian Abigail); arta Quilling (coord. prof. ing. Monica Gale); expoziție cu lucrări practice realizate de elevii școlii (coord. prof. Gheorghe Rugan).
Astăzi (vineri) este programată întâlnirea între generații (întâlnirea celor care au absolvit școala – Liceul Industrial de Construcții Oradea – în urmă cu 40 de ani; e vorba de promoția 1971-1972).
Momentul aniversar se va încheia cu un program cultural-artistic.
I.L. Caragiale – contemporanul nostru  
Caragiale este actual, contemporan cu noi, din moment ce „eroii” săi trăiesc și astăzi, regăsindu-se printre noi, dar sub o altă identitate.
Miercuri, catedra de română (Mădălina Lupău – șef de catedră, prof. Ana Maria Iova – director adjunct, Cornelia Bica și Claudia Blaj) a ținut să-i aducă un sincer omagiu marelui dramaturg, prezentând mai multe scenete ale sale, mult gustate de elevi. Mai întâi a fost evocată viața și opera lui I.L. Caragiale prin intermediul unei prezentări în power point, după care ne-am amuzat cu câteva momente (monumentale), împreună cu actorii claselor a IX-a A, a X-a C, a XI-a D și E, a XII-a B (SAM), care ne-au încântat cu „Un pedagog de școală nouă” și „Cum se înțeleg țăranii”; distracția a continuat  vizionând pe marele ecran schițele „Castravetele”, „Vizită”, „Lanțul slăbiciunilor” și „Căldură mare”. Ziua Caragiale a fost motivată de șeful de catedră în ideea marcării celor două evenimente majore: Centenarul Caragiale și Ziua Internațională a Teatrului (27 martie).
Au savurat monumentalele schițe elevi din cele cinci clase, colegi ai actorilor, precum și cadrele didactice implicate, dar și altele: dna director, ing. Aurora Tabacu, prof. Lucian Nistor, Cecilia Butaru, Anne Mari Sălăgean, Magdalena Brad, Florica Luncan, Monica Gale și Florica Roibu.
Dl prof. Eugen Szakacs ne surprinde din nou!
În cadrul sesiunii de comunicări științifice au fost prezentate zeci de lucrări, atât de către elevi, cât și de cadrele didactice, structurate pe patru arii curiculare: limbă și comunicare, matematică și științe al naturii, om și societate, respectiv tehnologii. Fiecare lucrare este deosebită în felul ei, prin tot ce aduce nou și interesant, dar lucrarea practică prezentată de eleva Osvath Anca Lorena din a X-a A, eleva distinsului profesor de fizică Eugen Szakacs, ne-a captat atenția cu neobișnuitul și ingeniosul său sistem de a produce energie electrică, folosind niște doze de răcoritoare...
De ani de zile, îl admirăm pe dl profesor de fizică pentru „descoperirile” pe care le face cu elevii săi.
Nu-i așa că nu vă vine să credeți că se poate produce energie electrică folosind niște doze de răcoritoare? Și totuși, dl prof. Szakacs vă demostrează că se poate... cu ajutorul a două metale diferite și un electrolit (format, în cazul de față, din apă, oțet și sare de bucătărie).
nu vă așteptați însă la 220 de volți, că atunci dl profesor ar fi miliardar, ci 0,8 V, suficient însă să vă scoată din impas în momente de avarie, de criză și de maximă urgență, aflându-vă izolați undeva și neavând mijloace să comunicați, bateria telefonului fiind descărcată.
Astăzi, cu ochii pe generația de aur!
La întâlnirea de astăzi, doamna director – prof. ing. Aurora Tabacu se așteaptă să treagă pagul școlii ceea ce se cheamă generația de aur a Liceului Industrial de Construcții: Selejan Ionel – ajuns episcop de Covasna (Harghita), Crișan Petru – patron firmă de construcții, Pantea Florian – consilier, patron firmă de construcții, Husăsan Ioan – ofițer, colonel Poliția Oradea, Tor Gavril – director general S.C. Turism Felix, Marian Gheorghe – Academia militară, Pertica Ioan – ofițer, comandant adjunct al Poliției Marghita, Voinea Mircea – notar public, Husăsan Gheorghe – director, Inspecția de Stat în Construcții, Guleș Gheorghe – ofițer, colonel Poliția Aleșd, Maghiar Ioan – ofițer, colonel Poliția Oradea... și lista continuă până la 57: Suciu Ionel – patron firmă de instalații româno – germană, București.
„Ne mândrim cu atâtea generații de muncitori calificați în construcții, care, cu efortul și priceperea lor, au făcut ca orașul nostru să arate mai bine sau au plecat în străinătate să ridice construcții reprezentative...
Nu e de ajuns să te gândești la lucruri frumoase sau să vorbești despre ele, ci trebuie să le trăiești din plin”, ne-a declarat miercuri doamna director, prof. ing. Aurora Tabacu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Miercuri - ziua scenetelor I.L. Caragiale.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:58 Ora de vară a Europei de Est