Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost odată 4 martie...

„Dulce și amar” - un film care nu s-a mai sfârșit

A fost odată 4 martie...

A fost o zi ca oricare alta. Banală. A fost o seară cu lună plină, cu oameni care și-au văzut de programul lor obișnuit. La televizor rula un film bulgăresc „Dulce și amar”. Un film care nu s-a mai sfârșit niciodată.

Amintirile revin cu nostalgie, dar și cu groază. Fiecare își spune propria poveste. Dar nimic nu prevestea ce avea să vină... un mare cutremur. Cel mai mare din istoria acestei nații greu încercate și ne-am dori, dacă se poate, să fie și ultimul.
La ora 21,22, ora României, capitala țării, Bucureștiul, și județele din vecinătatea sa s-au cutremurat preț de aproape un minut. A fost suficient ca oameni și clădiri emblematice (Blocul Continental-Colonadelor, Blocul Scala, Blocul Casata, Blocul Nestor etc) să devină amintire. O amintire dureroasa, veșnic întipărită în memoria celor care au supraviețuit, chiar și după 35 de ani. Au trăit clipe de cosmar. Cerul s-a rupt în două, adâncurile s-au deschis îmbrățișându-i pe cei cărora le fusese scris să treacă „dincolo”. Atunci au dispărut pentru vecie sub grămezile de moloz familii întregi și pentru moment lumea s-a schimbat, căpătând fața morții care stăpânea pretutindeni.
Un supraviețuitor al „marelui cutremur”, Xavier Drăgoescu, fiu de medici care pe atunci avea doar 5 ani, acum este un bărbat în puterea vârstei, spune că a renăscut printre moloz și cadavre. Dar tot atunci și-a văzut pentru ultima oară mama. Și-o amintește bine. Era frumoasă, cu părul negru. Mersese la bucătărie să-i încălzească lapte. Câtă durere! Apoi au căzut toți în gol de la etajul 8. Își amintește că în fața blocului se juca deseori cu fiul cel mare al cântăreței Doina Badea. Doar că jocul dispăruse. La fel și Bogdan, fiul Doinei, împreună cu întreaga familie... Deziluzii, vise spulberate prea devreme, oameni fără un dram de noroc. Pe toate le-a îngropat puternicul seism din seara zilei de 4 martie 1977, având o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter.
O altă supraviețuitoare își amintește că un coleg fusese îngropat sub molozul blocului Scala, deși cu o zi înainte își sărbătorise ziua de naștere și ca o ironie a sorții primise în dar romanul polițist „Rămas bun pentru vecie”.
Atunci, în acel 4 martie însângerat au dispărut pentru totdeauna oameni importanți, scriitori, critici literari, poeți: A.E Baconski, Mihail Petroveanu, Corneliu M. Popescu, Al. Ivasiuc, Mihai Gafița, Savin Bratu, Veronica Porumbacu, Daniela Caurea, cântareața Doina Badea, actorii Toma Caragiu și Eliza Petrachescu, regizorul Alexandru Bocanet, soprana Mihaela Mărăcineanu, interpreta de muzică populară Filofteia Lăcătușu și alte nume mai mult sau mai puțin cunoscute, intelectuali, muncitori, studenți, militari. Pe toți i-a îmbrățișat pământul.Toți au plecat spre alte zări...
Se mai spune că în ziua aceea pe pământuri se plimbau nestingheriți șerpi și sopârle, iar seara era lună plină... și apoi... n-a mai fost decât un mare... GOL.
A fost odată 4 martie 1977. A fost, a fost... sau s-a uitat?
În cadrul orei de consiliere și orientare, elevii clasei a VIII-a de la Școala cu clasele I-VIII din Drăgești au comemorat, sub îndrumarea doamnei diriginte Adina Goman, această zi dureroasă pentru noi, românii, ținând și un moment de reculegere pentru cei plecați în eternitate. Fie-le amintirea binecuvântată și odihna veșnică! (Adina Goman)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost odată 4 martie...

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:46 Ora de vară a Europei de Est