Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacol de Ziua Națională a României

Joi, pe scena Palatului Copiilor și Elevilor Oradea

Spectacol de Ziua Națională a României

Joi (29 noiembrie 2007), dascălii și elevii Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea au sărbătorit Ziua Națională a României, ca de obicei, în sala festivă a Palatului Copiilor și Elevilor, printr-un spectacol festiv cu de toate: cântece patriotice și colinde, montaj literar muzical, grup vocal folcloric și dans sportiv, soliști vocali, dans modern, recitări, dans popular și piesă de teatru…

 „Clopotele reîntregirii”
 Glasurile cristaline ale copiilor coriști, colindele, frumoasele doine și balade, cântecele patriotice ale soliștilor au răsunat sub cupola palatului precum clopotele de la Alba Iulia (și din întreaga țară), la ceasul reîntregirii României. Dl Doru Conta, profesorul de română, moderatorul manifestării, a vorbit despre semnificație actului istoric de la 1 Decembrie 1918, după care i-a lăsat pe membrii ansamblului coral al școlii (dirijat de prof. Irinel Băjenaru) să cuvânte și să cânte ca la carte! Mesajul lor a fost dus mai departe de elevii învățătoarei Ana Cuc, de grupul vocal (al clasei a II-a C), fiind preluat apoi și amplificat de elevii din a VI-a F (prof. Lăcrămioara Cabai), în cadrul montajului literar muzical „Unirea – corolar al existenței noastre”. Surorile Ungur (Maria și Nicoleta), cu „Þara noastră”, au răscolit simțămintele părinților, elevele dnei înv. Maria Costin cântând ca niște clopoței de-argint. Registrul muzical s-a schimbat apoi, lăsând dansul și sportul (îngemănate) să încânte prin grațioasele Carla Ieran și Carina Pantea (una alături de partenerul său de dans, iar cealaltă solo). Gimnaste- dansatoare (portocalii, cu cercuri tricolore) au zburdat și au dansat, fiind aplaudate la scenă deschisă (cred că erau elevele din a II-a G, înv. Teodora Sânceleanu, dacă nu cumva am încurcat „filmul” și programul…). Taragotul tânărului profesor Marius Marcu și clinchetul de clopoțel al grupului vocal folcloric (al claselor a II-a F și D) ne-au dat fiori cu „Clopotul reîntregirii”. Colegii lor (dansatorii) așteptau semnalul în fața scenei. După elevii învățătoarelor Maria Floruț și Gabriela Negruț, urmau să urce pe scenă (potrivit programului): Andrada Naghiu (din a III-a E), cu „Balada Unirii”, a lui George Þărnea, majoretele din a IV-a C (inst. Florica Hava), dansatoarele Alexandra Popovici (cu un dans cu panglică) și Alexa Prada (dans cu coardă); muzică și dans, cu reprezentanții clasei a III-a C (înv. Aurora Feier): Roxana Mureșan – muzică ușoară, iar Tudor Cozma – dans de societate (împreună cu partenera sa); Adrian Cura (din a III-a E) – Cântec, de Ioanid Romanescu; Răzvan Dobai (din a IV-a F) – „Cântecul haiducului” și „Coșarul”; prof. Rodica Măduța și elevii dnei învățătoare Elena Heteș aveau să prezinte „Noua Scufiță Roșie” (o variantă în limba engleză)…
Bănuim că toți artiștii prinși în program au și evoluat pe scenă (noi, cu regret, a trebuim să ajungem și pe la alte „case de români” care au cântat și s-au distrat la acea oră, la „No Problem”și Casa de Cultură a Sindicatelor, la un bal al bobocilor, și-apoi la concertul fără egal al lui Ștefan Hrușcă – „Dumnezeul colindelor noastre”). Ovi Dan  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol de Ziua Națională a României.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:30 Ora de vară a Europei de Est