Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Proiectul tematic „La mulți ani, România”!

Între 19 și 30 noiembrie, la L.P.S. „Bihorul” s-a derulat

Proiectul tematic „La mulți ani, România”!

Pe parcursul a două săptămâni, elevi și cadre didactice de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea au fost protagoniștii unor manifestări circumscrise proiectului tematic „La mulți ani, România”! inițiat și coordonat de inst. Georgeta Susa.

„Þara nu se servește cu declarații de dragoste…”
„Am pornit la drum în realizarea acestui proiect de la declarația lui Mihail Sadoveanu –„Þara nu se servește cu declarații de dragoste, ci cu muncă cinstită și, la nevoie, cu jertfă”.
Dorim ca elevii noștri să simtă din plin bucuria de a fi român („scris cu â din A”, vorba lui Adrian Păunescu), mai ales cu prilejul Zilei Naționale a României, 1 Decembrie, să arate disponibilitate în desfășurarea unor activități care să-i determine să fie mai sensibili, mai cooperanți, mai creativi, mai entuziaști, oferindu-le, totodată, și o alternativă de petrecere în mod plăcut și util a timpului liber.”
Astfel a gândit și organizat inst. Georgeta Susa paleta bogată și variată de manifestări, avându-i alături, ca parteneri de proiect, pe directorul adjunct Bocoi Roland, și consilierul educativ Korodi Ibolia, precum și colectivul de colegi (inst. Dorina Dulău, Cardoș Domnica și Dorina Nicolau, înv. Lucreția Filip și profesorii: Rodica Ardelean, Violeta Siladi, Stela Bratu, Teodora Mal, Simona Zau și Anca Neag), dar și părinți.
România în vers și cânt – moment artistic
Manifestările s-au finalizat joi (29 noiembrie), când au fost premiați câștigătorii concursului de istorie „Trăiască România Dodoloață”: locul I – echipajul „Mihai Vitezul” (alcătuit din Octavian Șebi, Florin David, Denisa Buciu și Marius Sasu), loc. II – echipajul „Ștefan cel Mare” (Laura Mechereș, Alexandru Rad, Răzvan Pente și Dan Borza), loc. III – echipajul „Alexandru Ioan Cuza” (Gabriel și Claudiu Spehuță, Lavinia Târtan și Călin Mărcuș); câștigătorii concursului de eseuri „1 Decembrie – Ziua tuturor românilor”: Andrada Nica (premiul I), Alexandra Călinescu (pr. II) și Laviniu Andrei (pr. III); câștigătorii concursului de desene „România în ochi de copil”: Alex Rotar, Darius Nicoruț, Carla Marin, Ștefania Boța, Codrin Marin, Ștefan Fodor, Rebeca Troista, Răzvan Buzle și Cătălin Sîrcă - premiul I, Keri Șandor, Sergiu Duca, Georgiana Pente, Andreea Cohuț, Sebastian Marin și Cristina Tîrnovean – premiul II, Bianca Jurca, Raul Aron, Sonia Popa, Cristina Serdult, Răzvan Bota, Fecser Marc, Cristina Tîrnovean și Orsos Benyamin – premiul III, iar corul școlii și grupul de recitatori au slăvit „România în vers și cânt”- un moment artistic care a emoționat până la lacrimi.
Să mai spunem că elevi și dascăli implicați în proiect au bătut drumul până la Alba Iulia, într-o excursie de neuitat, precum delegații bihoreni la Adunarea Națională de la 1Decembrie 1918, iar frumoasele desene premiate sunt expuse în holul școlii, la etajul I. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul tematic „La mulți ani, România”!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:48:27 Ora standard a Europei de Est