Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul bobocilor de la Psihologie

Miercuri seara, la „No Problem”

Balul bobocilor de la Psihologie

Studenții anului II al Facultății de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie, de la Universitatea Oradea, au fost miercuri (28 noiembrie) organizatorii unei seri speciale pentru „boboceii” lor - Balul bobocilor de la Psihologie 2007, cu o săptămână înainte de sosirea lui Moș Nicolae!

Discoteca "No Problem" s-a transformat pentru câteva ore în Galaxia Luminilor, unde au „aterizat” cu o mică întârziere (datorită schimbării fusului orar) cele patru perechi de boboci: Rebecca și Dragoș, Mirela și Bogdan, Mihaela și Andrei, Ioana și Cristi.
Ceilalți boboci au preferat să-i urmărească din sala plină cu simboluri și pancarde prin care se testa „Psihanaliza publicității”…celor aproximativ 250 de subiecți prezenți la show.
 “Experimentul” și „feedback”-ul
Și cum orice terapie într-un spațiu nou trebuie să aibă un cercetător, acesta a fost Claudiu D, student în anul II, atât de bine specializat în undele media (radio), alături de un om de televiziune (Lavinia), o frumoasă și inspirată prezentatoare.
Așadar, „experimentul” era deja minuțios pregătit.
Prima probă aplicată a fost cea de prezentare, însoțită de întrebări de cultură generală, adresate într-un mod cât mai puțin inhibitor („De ce un avea Tarzan barbă?”, „Circulă aer prin pneumurile de la mașină?”). Bobocii au oferit răspunsuri care au creat  primul „feedback” pe fețele celor prezenți.
Atmosfera de psihologie a familiei a fost dată de perechea 3 (care i-a salutat pe „mama” și „tata”- profesorii coordonatori ai anului I, numiți cât se poate de metaforic: Monica Secui și Marius Drugaș).
Andre Marlaux denumea „cultura ca suma tuturor formelor de artă, de iubire și de gândire”, de aceea următoarea probă a constat în intepretarea unei maxime (citat), dând o raită prin Istoria Psihologiei.
După o asemenea cură (de citate peste citate) a venit proba a treia, la care boboacele au fost nevoite să-și machieze partenerul în doar două minute. Privind în “oglindă” capodoperele realizate, am descoperit în autoarele de drept și de fapt, rând pe rând: o „damă bine”, „o chochetă” sau „o rockeriță”- conform machiajului, dar și o „tânără” rebelă franțuză cu o perucă albastră, ce purta clipsuri, mare fan Elvis Presley. Întrebată de ce a ales acest stil, Mihaela a răspuns că voia să-i arate lui Andrei cum e să fii fată și să nu mergi la frizer când freza are doar câțiva milimetri, în timp ce Ioana a vrut să-i îndeplinească lui Cristi dorința de a fi rocker (asemeni artiștilor preferați)!  
Până și în momentele artistice intercalate între probe, au evoluat artiști-psihologi, MegaSTAR-uri!
Șlagăre … “subtitrate”
La proba de karaoke, ne-am delectat cu șlagăre încă actuale: „Drumurile noastre toate”, “Andri Popa”, „Dacă pleci” (Cătălin Crișan)…, iar psihologii s-au străduit din răsputeri să le facă față (chiar cu riscul de a FACE fețe-fețe)! Hora în opt, la proba de dans, urmată de ritmuri nebune-nebune, i-a pus pe jar pe spectatori. Acestora, pur și simplu, le ardeau călcâiele!
După „țopăit”, ne-am trezit cu proba de percepție auditivă. Stând spate în spate cu partenerele lor, bobocii trebuiau să ghicească obiectul pe care acestea îl descrieau (deținând monopolul asupra lui): hârtie igienică, muștar, jucărie de pluș, Ketchup. În replică, boboacele, legate la ochi, trebuiau să ghicească partenerul prin pipăitul părului de pe picioare.
După deliberare, Disco-Galaxia-Experimentală începea să-și elimine misterele. Juriul, alcătuit din profesori, sponsori, Miss și Mister boboc Psihologie 2006, a făcut cunoscut rezultatul „cercetării”: Rebecca Turcuț și Andrei Leahu– Miss și Mister boboc; premiul de popularitate - Andrei Leahu și Mihaela Caba; locul secund - Ioana Găvruța și Răzvan Dragoș (perechea 2), urmați de regruparea Ioana-Dragoș și Mihaela-Cristi.
Dincolo de frumoasa călătorie în Galaxia Luminilor, toți participanții au primit premii oferite de organizatori și sponsori, cu o săptămână înaintea lui Moș Nicolae. (Maria & Ovi)
  P.S. Pentru mai multe poze (211 poze), accesați Galeria foto: Balul bobocilor de la Psihologie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:23 Ora de vară a Europei de Est