Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Statutul profesorului psihopedagog în învățământul românesc

Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont” (ANPPO) Oradea

Statutul profesorului psihopedagog în învățământul românesc

Miercuri, 29 februarie 2012, la sala de ședințe a Consiliului Județean Bihor, a avut loc Conferința de lansare a Asociației Naționale a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont” (ANPPO) Oradea, având ca temă „Statutul profesorului psihopedagog în învățământul românesc.

Lansarea s-a realizat în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea – Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Științe ale Educației, Departamentul de Psihologie, Inspectoratul Județean Bihor și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, fiind onorată de prezența unor distinși invitați: reprezentanți ai Consiliului Județean Bihor, consilierii Pășcuți Laurențiu și Bejan Loredana, reprezentați ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor – inspector școlar general adjunct, prof. Ungur Nicolae Marcel și inspector școlar de specialitate - prof. Gyori Doina, reprezentanți ai Universității din Oradea, conf. univ. dr. Chelemen Ioan, conf. univ. dr. Blândul Valentin, lector univ. dr. Drugaș Marius, lect. univ. drd. Peter Karla, prep. univ. drd. Onicaș Raluca, prep. univ. drd. Perțe Andra, prof. dr. Tiurbe Virginia - director al Casei Corpului Didactic și prof. Hinț Simina – director C.J.R.A.E. Bihor...
În deschiderea adunării au luat cuvântul prof. dr. Marușca Angela Ioana - președintele asociației și prof. Drugaș Ioana – vicepreședinte al asociației (membri fondatori), care au prezentat misiunea și obiectivele asociației, beneficiarii și structura organizatorică; desemnarea membrilor de onoare ai ANPPO s-a realizat cu înmânarea de diplome.
În cadrul evenimentului a avut loc și o lansare de carte: „Poezia dragă mie, Mă învață tot ce știe!” – o culegere de poezii terapeutice pentru copii, avându-le ca autoare pe prof. Drugaș Ioana și prof. Potra Ioana Grațiana.
A urmat o sesiune plenară în care s-au abordat diferite teme, prezentate atât de către invitați, cât și de către membrii asociației. Prima sesiune plenară i-a avut ca moderatori pe dna prof. Doina Gyori - inspector școlar de specialitate al I.S.J. Bihor și pe prof. psihopedagog Ioana Drugaș, a doua sesiune plenară fiind condusă de lector univ. drd. Karla Peter și vicepreședintele ANPPO, dna prof. Elena Erdeli (director adjunct al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont”). În cadrul celei de-a doua sesiuni s-au prezentat proiectele ce se desfășoară la nivelul C.S.E.I. „Orizont”: „S.O.S Natura”- proiect multilateral Comenius (coordonat de prof. Petruț Raluca și Erdeli Elena); „Magia naturii ne invită la joacă”- proiect multilateral Comenius (prof. Balla Eniko și prof. dr. Marușca Angela Ioana); Jurnal…de festival – Festivalul Național „Flori de mai” (prof. Ficuț Adriana); „Nașterea Domnului - dar de Crăciun” (prof. Cristea Cristina și Maier Daniela); „Inimi pentru inimi” - proiect cu implicare națională dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Handicap (prof. Maier Daniela); „Curiozitate și adevăr” (prof. Denes Melinda); „Cu părinții alături”- proiect educațional al profesorilor de sprijin și itineranți (prof. Benyi Carmen și prof. Ungur Maria); „Podul prieteniei” - proiect concurs internațional (coordonat de prof. Erdeli Elena).
Bune practici ale profesorului psihopedagog
La ultimul punct al programului conferinței, intitulat „Bune practici ale profesorului psihopedagog”, au fost prezentate modele de activități practice desfășurate la clasă sau în cadrul proiectelor educaționale, inclusiv proiectul Comenius.
Alături de membrii fondatori (prof. dr. Marușca Angela Ioana, prof. Drugaș Ioana, contabilul șef Hodișan Florica) și invitați, la conferință au participat
membrii ANPPO (de la C.S.E.I. „Orizont”): prof. psihoped. Petruț Raluca, prof. psihoped. Canalaș Liliana, prof. psihoped. Turcuș Sanda, prof. ed. Bealcovschi Mariana, prof. psihoped. Mladin Nicoleta, prof. psihoped. Deneș Melinda, prof. psihoped. Badea Mariana, prof. psihoped. Pup Adelina, prof. psihoped. Ursuț Mirela, precum și profesori - directori de la celelalte centre școlare pentru educație incluzivă și grupuri școlare orădene (prof. Vese Alina, prof. ing. Varga Ileana, prof.  Lezeu Rodica, prof. Moldovan Mihaela, prof. Ficuț Silvia, prof. Carmen Ilisie și alții).
Membrii Comitetului de organizare și desfășurare al ANPPO mulțumesc tuturor colaboratorilor și partenerilor din celelalte județe (Cluj și Timiș), dornici să se implice în activitățile ce se vor desfășura în cadrul celor patru departamente: proiecte și parteneriate, cercetare și formare, publicații și programe terapeutice recuperatorii.
Și pentru că astăzi este 1 Martie, dorim să vă mai dăm o veste... pe post de „mărțișor”: a apărut primul număr al revistei „Inimi pentru inimi” (tot un simbol al primăverii și iubirii). Echipa de redacție mulțumește tuturor celor care s-au implicat, iar coordonatoarea de proiect (prof. Daniela Maier) îi felicită și se mândrește cu toți colaboratorii plini de creativitate, entuziasm și dăruire. (Maria Ungur)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Statutul profesorului psihopedagog în învățământul românesc.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:29 Ora de vară a Europei de Est