Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacol caritabil „O seară pentru Sebi”

Sâmbătă, la Casa de Cultură a Municipiului

Spectacol caritabil „O seară pentru Sebi”

Clubul Leo ,,Black Eagle” mulțumește tuturor pentru întregul sprijin acordat de-a lungul campaniei umanitare care are ca scop strângerea de fonduri necesare tratamentului în străinătate pentru tânărul orădean de 26 de ani, Sebastian Iftimi, diagnosticat cu anemie aplastică severă.

Pentru a marca aniversarea a 26 de ani pe care Sebastian Iftimi i-a împlinit pe 23 februarie, Clubului Leo ,,Black Eagle”, în colaborare cu firma Sinton, care a asigurat sonorizarea și luminile, cu Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură Oradea, precum și Radu Matei Pavel, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, a organizat sâmbătă seara (25 februarie 2012), la Casa de Cultură Oradea spectacolul caritabil „O seară pentru Sebi”.
Evenimentul s-a dovedit a fi un succes, un număr impresionant de orădeni dând curs invitației noastre de a veni în sprijinul lui Sebastian. Peste 200 de persoane au umplut sala de spectacole de la CCO, aducându-și contribuția la campania noastră de strângere de fonduri. În acest moment, Clubul Leo ,,Black Eagle” a reușit să  adune de-a lungul întregii campanii suma de 6.056 de lei. Banii strânși provin din vânzarea biletelor, din vânzarea de tablouri pictate de Oana Pelea, din donațiile făcute de către zeci de orădeni inimoși, din vânzarea baloanelor realizate de Thomas Becket, dar și din vânzarea mărțișoarelor realizate manual de doamnele învățătoare Florica Bisorca și Anamaria Popovici de la Școala cu clasele I-VIII din Leș, de Monica Butnaru, precum și de Grădinița „Trei ursuleiți”. Reaminitim că pentru tratarea bolii de care suferă Sebastian Iftimi este nevoie de un transplant cu celule stem, operație foarte costisitoare (150.000 euro), bani asigurați de Ministerul Sănănății. În plus, el mai are nevoie de o sumă suplimentară pentru că, timp de 6 luni, va trebui să locuiască, în străinătate, în afara unității medicale.
Succesul spectacolului caritabil a fost asigurat de prezența pe scena CCO a Anei-Maria Georgescu, care a interpretat două cântece în primă audiție. Renumita cântăreață a declarat că „în opinia sa acest eveniment este momentul potrivit pentru lansarea celor două piese noi (voce și chitară), Sebastian fiind de vârsta mea, și singura manieră prin care puteam să-l susțin este prin muzică, pentru că asta știu să fac cel mai bine. Nu cred că e o problemă să strângem această sumă, care nu este foarte mare. S-au mai strâns bani și pentru alte cazuri umanitare, iar orădenii au fost dispuși să ajute”.
Ana Maria Georgescu a jucat rol și de amfitrion al serii umanitare, alături de talentatul actor al Teatrului Regina Maria, Ciprian Ciuciu. Aceștia au dat citire și unei declarații de mulțumire redactată de Sebastian Iftimi.
Cei care au deschis spectacolul a fost trupa Blue Strings, al cărei debut a avut loc în cursul acestui an. Prestația lor a trezit grustul publicului pentru muzică, pe scenă urcând apoi tânărul interpret de doar 14 ani, Răzvan Dobai, a cărui voce impresionantă a creat o vie emoție în rândul tuturor celor prezenți. A urmat un moment în care Ana-Maria Georgescu și Ciprian Ciuciu au dat citire celor mai frumoase mesaje de încurajare trasmise de sute de oameni pe adresa cazumanitarsebastianiftimi@gmail.com Printre cei care au trimis mesaje se numără cântăreața Angela Similea, actorul Dan Puric, trupa Holograf și trupa Taxi. De asemenea, au fost prezentate clipurile trupei Akcent și ale iubitei interprete Inna, care și-au rupt din timpul prețios de prin turnee și i-au făcut o surpriză extraordinară lui Sebastian.
Pe scena CCO au urcat, impresionând prin coregrafia aleasă, Replay Dance Studio, care au susținut, în mai multe reprize, mai multe dansuri. O prestație remarcabilă a avut-o Trupa de teatru „Magne”, coordonată de actorul Florian Silaghi, al cărei moment artistic a fost gustat de către spectatori. Cunoscutul interpret de hip-pop Saylas a urcat pe scenă și a încântat auditoriul cu hituri proprii, dar și prin remarcabilul duet alături de Carmen Stoica. Un moment plin de suspans a fost prezentat de Eduard și Bianca; ei au reușit, din nou, să farmece și să stârnească aplauze cu numărul lor de magie și iluzionism. 
În finalul spectacolului caritabil „O seară pentru Sebi” ne-au încântat Ali Said (la chitară) și Ana Maria Georgescu, o voce de aur, care ne-au oferit două piese în primă audiție „14 .02.” și „Cause”.
Clubul Leo ,,Black Eagle” vă multumește, încă odată, că ați contribuit la succesul acestei campanii umanitare și vă reamintește că cei care vor să-l ajute pe Sebastian pot să depună bani în conturile:
RO35UGBI0000392001651RON și RO28UGBI0000392001652EUR,
deschise la Garanti Bank Oradea; sau puteți lua legătura direct cu familia la numărul de telefon 0746/ 055. 294. (Oana Pelea)
Foto: Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol caritabil „O seară pentru Sebi”.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:04:54 Ora standard a Europei de Est