Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Iar și iară... clasa pregătitoare!

O nouă conferință de presă

Iar și iară... clasa pregătitoare!

O nouă conferință de presă Iar și iară... clasa pregătitoare! Cred că în învățământ nu mai e nimic de discutat decât despre clasa pregătitoare!!! Iar problema a devenit, după cum „cugetă” unii, o „isterie” națională!

Cât e ziua de mare, telefonul verde sună în neștire la I.S.J. Bihor, dacă tot e gratuit, nu-i așa? Din 23 ianuarie s-au primit 345 de apeluri. Unii chiar sună să se afle în treabă și să țină inspectorii țintuiți de telefon, de parcă nu ar avea ceva mai bun de făcut!
La conferința de presă de vineri (24 februarie 2012), inspectorul școlar general, dl prof. Dorel Luca, a pus din nou pe tapet clasa pregătitoare.
O nouă redimensionare a planului de școlarizare
S-au reorganizat circumscripțiile școlare, făcându-se arondarea străzilor din jurul școlilor, folosindu-se date de la evidența populației. „Nu s-a putut stabili cu exactitate câți copii vor merge la secția maghiară și câți la secția română. Am furnizat școlilor și listele de la grădinițe. Am solicitat directorilor de școli să afișeze la unitatea de învățământ arondarea străzilor. Până în 29 februarie trebuie să redimensionăm planul de școlarizare. Ni se arată că la unele școli va trebui să dăm mai multe clase...”.
Evaluarea psihosomatică a copiilor
Tot până în 29 februarie, copiii trebuie să se prezinte pentru evaluarea psihosomatică în unul din cele 15 centre existente la nivel de județ.
Din cei 248 de copii evaluați psihosomatic, 43 au primit recomandare pentru clasa I, 194 pentru clasa pregătitoare, iar 11 pentru a urma grupa mare la grădiniță.
Dacă copilul împlinește 6 ani până la 1 septembrie, el poate fi înscris în clasa I. E vorba în primul rând de responsabilitatea părintelui care ia decizia.
Invitată la conferința de presă, dna Simina Hinț (specialist, reprezentant al CJRAE) ne-a vorbit despre evaluarea psihosomatică, despre cele două probe de evaluare cu 12 și respectiv 14 itemi (timp de evaluare, circa 30 - 40 de minute), 12 itemi pentru copiii care nu au împlinit 6 ani și 14 pentru cei care au peste 6 ani. Din echipa de evaluare fac parte psihologi școlari, educatoare și învățători (institutori, profesori)
Ce se evaluează?
Funcționarea cognitivă, atenția memoria, recunoașterea culorilor, formelor geometrice, puterea de concentrare, deprinderile matematice, un limbaj adecvat, motricitatea, dar mai cu seamă competențele sociale și emoționale, relaționarea cu psihologul, educatoarea și învățătorul. Potrivit grilelor de calcul MECTS, un copil va avea succes la școală dacă reușește să ajungă la 75 la sută din itemii fiecărei probe. Tot ce depășește 75 la sută trece în clasa pregătitoare sau în clasa I, dacă nu, vor merge în grupa mare. Potrivit listelor, 1.056 de copii ar trebui să fie evaluați până în 29 februarie. După această dată, la nivel de județ va mai rămâne doar un singur centru de evaluare psihosomatică, din cele 15 existente la această oră. (Ovidiu DAN)  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:14 Ora de vară a Europei de Est