Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„De Dragobete… ne distrăm românește!”

Vineri, la Oradea Shopping City

„De Dragobete… ne distrăm românește!”

Vineri, de Dragobete (24 februarie 2012), circa o sută de elevi din patru școli ( „Avram Iancu” din Oradea – coordonatoarea de proiect, „Nicolae Bălcescu”, „Octavian Goga” și Școala din Sîntandrei) s-au distrat de minune pe scena de la Oradea Shopping City, în cadrul proiectului județean „De Dragobete… ne distrăm românește!”

Concurenții gimnaziști din cele patru școli au fost organizați în perechi (fată – băiat), fiecare purtând un număr de concurs. În derularea probelor, cei doi formau o echipă, mobilizându-se pentru a câștiga cât mai multe puncte.
După prezentarea proiectului și a concurenților, organizatorii ne-au introdus în atmosfera specifică, prin intermediul prezentării în power point a sărbătorii de Dragobete. Înaintea primei probe de concurs, dansatorii din clasa a VI-a de la „Avram Iancu” (instruiți de Florin Culda) au prezentat o parodie, pregătind astfel concurenții pentru proba de dans. În pauza dintre probe, alți și alți artiști de la școala coordonatoare au evoluat pe scenă pentru a le da o șansă concurenților să-și tragă sufletul. Înaintea celei de-a doua probe au cântat și încântat: Laura - Denisa, Amalia și Vereș, în cadrul unor cupluri celebre. Cea de-a doua probă a fost una de pantomimă (un partener trebuia să ghicească ceea ce îi comunica „jumătatea” sa prin gesturi... „disperate”). Pentru o schimbare de registru, după proba de dans, pe scenă au urcat „Dușmancele”, dar și frumoasa din „La oglindă”. În repriza a III-a li s-a cerut concurenților să recunoască pe monitor trei obiecte folosite în gospodăria țărănească. În cadrul momentului artistic următor au evoluat titrații dansatori ai școlii, din a VI-a și a II-a C (foștii și actualii elevi ai prof. Stelieana Cârciumaru), instruiți de Florin Culda, în cadrul a două colaje, cu tema „Primăvara”, iar în final Andreea Barat ne-a surprins plăcut cu un număr de balet. Proba nr. 4 avea să-i distreze cel mai tare pe partenerii aflați față-n față; unul trebuia să-l picteze pe celălalt, în ideea de a-i scoate în evidență ceea ce apreciază el cel mai mult la partenerul său. După această probă de „capă și spadă”, fără nicio legătură cu concurenții, organizatorii s-au pus să spună bancuri. Proba a cincea (și ultima) i-a dat gata cu piramida din pahare (de unică folosință), construită de unii și dărâmată de alții cu aerul eliberat dintr-un balon umflat. După mai bine de două ore și jumătate, prof. Claudia Span și Violeta Juhăleanu – coordonatori de proiect - respirau ușurate văzând atmosfera ce se încinsese pe ringul de dans în timp ce membrii juriului deliberau (prof. Felicia Goina, Furtos Gabriela, Andrada Mezea, Clonda Veronica, Janina Miaro și Emil Prodan).
„Copiii sunt minunați, iar întrecerea lor a fost o lecție de angajare și responsabilizare, care le-a pus în evidență calitățile și competențele, dar și frumoase trăsături de voință și caracter. Cu toții sunt câștigătorii unui eveniment care a omagiat iubirea, cel mai frumos, mai înalt și onorant sentiment uman”, ne-a declarat prof. Claudia Span.
Premianții
Locul I - Andreea Raita și Mihai Nemeș
Locul II – Raul Popa și Bianca Venter
Locul III – Miruna Cojocaru și Andrei Bîzgan
Pentru ocupanții primelor trei locuri, Eponge Fashion Paris a pus la bătaie vouchere de cumpărături în valoare de 150, 100 și respectiv 50 de lei. În plus cei clasați pe prima treaptă a podiumului s-au mai ales și cu câte un bilet la cinema Cortina. Dar, gazda și sponsorul concursului, Oradea Shopping City, a avut premii de participare pentru toți concurenții. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: „De Dragobete… ne distrăm românește!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:59 Ora de vară a Europei de Est