Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„De Dragobete… ne distrăm românește!”

Vineri, la Oradea Shopping City

„De Dragobete… ne distrăm românește!”

Vineri, de Dragobete (24 februarie 2012), circa o sută de elevi din patru școli ( „Avram Iancu” din Oradea – coordonatoarea de proiect, „Nicolae Bălcescu”, „Octavian Goga” și Școala din Sîntandrei) s-au distrat de minune pe scena de la Oradea Shopping City, în cadrul proiectului județean „De Dragobete… ne distrăm românește!”

Concurenții gimnaziști din cele patru școli au fost organizați în perechi (fată – băiat), fiecare purtând un număr de concurs. În derularea probelor, cei doi formau o echipă, mobilizându-se pentru a câștiga cât mai multe puncte.
După prezentarea proiectului și a concurenților, organizatorii ne-au introdus în atmosfera specifică, prin intermediul prezentării în power point a sărbătorii de Dragobete. Înaintea primei probe de concurs, dansatorii din clasa a VI-a de la „Avram Iancu” (instruiți de Florin Culda) au prezentat o parodie, pregătind astfel concurenții pentru proba de dans. În pauza dintre probe, alți și alți artiști de la școala coordonatoare au evoluat pe scenă pentru a le da o șansă concurenților să-și tragă sufletul. Înaintea celei de-a doua probe au cântat și încântat: Laura - Denisa, Amalia și Vereș, în cadrul unor cupluri celebre. Cea de-a doua probă a fost una de pantomimă (un partener trebuia să ghicească ceea ce îi comunica „jumătatea” sa prin gesturi... „disperate”). Pentru o schimbare de registru, după proba de dans, pe scenă au urcat „Dușmancele”, dar și frumoasa din „La oglindă”. În repriza a III-a li s-a cerut concurenților să recunoască pe monitor trei obiecte folosite în gospodăria țărănească. În cadrul momentului artistic următor au evoluat titrații dansatori ai școlii, din a VI-a și a II-a C (foștii și actualii elevi ai prof. Stelieana Cârciumaru), instruiți de Florin Culda, în cadrul a două colaje, cu tema „Primăvara”, iar în final Andreea Barat ne-a surprins plăcut cu un număr de balet. Proba nr. 4 avea să-i distreze cel mai tare pe partenerii aflați față-n față; unul trebuia să-l picteze pe celălalt, în ideea de a-i scoate în evidență ceea ce apreciază el cel mai mult la partenerul său. După această probă de „capă și spadă”, fără nicio legătură cu concurenții, organizatorii s-au pus să spună bancuri. Proba a cincea (și ultima) i-a dat gata cu piramida din pahare (de unică folosință), construită de unii și dărâmată de alții cu aerul eliberat dintr-un balon umflat. După mai bine de două ore și jumătate, prof. Claudia Span și Violeta Juhăleanu – coordonatori de proiect - respirau ușurate văzând atmosfera ce se încinsese pe ringul de dans în timp ce membrii juriului deliberau (prof. Felicia Goina, Furtos Gabriela, Andrada Mezea, Clonda Veronica, Janina Miaro și Emil Prodan).
„Copiii sunt minunați, iar întrecerea lor a fost o lecție de angajare și responsabilizare, care le-a pus în evidență calitățile și competențele, dar și frumoase trăsături de voință și caracter. Cu toții sunt câștigătorii unui eveniment care a omagiat iubirea, cel mai frumos, mai înalt și onorant sentiment uman”, ne-a declarat prof. Claudia Span.
Premianții
Locul I - Andreea Raita și Mihai Nemeș
Locul II – Raul Popa și Bianca Venter
Locul III – Miruna Cojocaru și Andrei Bîzgan
Pentru ocupanții primelor trei locuri, Eponge Fashion Paris a pus la bătaie vouchere de cumpărături în valoare de 150, 100 și respectiv 50 de lei. În plus cei clasați pe prima treaptă a podiumului s-au mai ales și cu câte un bilet la cinema Cortina. Dar, gazda și sponsorul concursului, Oradea Shopping City, a avut premii de participare pentru toți concurenții. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: „De Dragobete… ne distrăm românește!”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:48:57 Ora standard a Europei de Est