Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă

Astăzi și mâine, la Palatul Național al Copiilor din București

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă

În perioada 24 - 25 februarie 2012, Ambasada Spaniei în România (prin Biroul Atașat Învățământ, Cultură și Sport), Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Primăria Municipiului București organizează la Palatul Național al Copiilor din București, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă.

Deschiderea va avea loc astăzi (vineri, 24 februarie), la ora 10.00, la sala mică, în prezența Excelenței Sale, domnul ambasador al Spaniei la București, Estanislao de Grandes Pascual, directorul general al Direcției Generale de Învățământ și Educație pe tot Parcursul Vieții, doamna Liliana Preoteasa, dl președinte al Centrului de Proiecte și Programe Educaționale pentru Copii și Tineret, Florin Diaconescu, dl director executiv al Direcției Cultură, Învățământ și Turism a Primăriei Municipiului București, Emanuel Alecsandru Papageorgiu.
 Obiectivul acestui eveniment teatral este prezentarea grupurilor de teatru din unitățile de învățământ în care se susține bacalaureat spaniol. Fiecare grup de teatru va prezenta o piesă de teatru, scrisă de un autor spaniol. Piesele vor fi prezentate în limba spaniolă. Câștigătorii primelor două  locuri vor reprezenta România la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Școlar în Limba Spaniolă, ce va avea loc la Varșovia (în Polonia), în perioada 21-28 aprilie 2012.
Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă va fi deschisă într-un spațiu est-european pentru a sărbători și împărtăși, prin intermediul teatrului și glasurilor de copii, acele povestioare care de-a lungul anilor au fost prezente în istoria teatrului spaniol și care au însoțit viața popoarelor inclusiv în etapele în care intoleranța făcea dificilă prezentarea lor în public.
Acest eveniment am dori să fie un mod de a interveni asupra realității istorice a lumii contemporane spaniole. Activitatea care începe acum are în vedere, de asemenea, acțiuni posterioare.
Oradea este reprezentată de trupa Colegiului Național „Iosif Vulcan”
 La acest festival vor participa următoarele grupuri de teatru care vor interpreta următoarele piese de teatru: Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”  din București, „Tu vida en 65 minutos”, de Albert Espinosa; Colegiul Național „Iulia Hașdeu” din București, „La dama del Alba”, de Alejandro Casona, Grupul Școlar „Doamna Chiajna” din Ilfov, „El dván”, de Carlos Etxeba, Colegiul Național „Unirea” din Brașov, „De verdad somos libres?”, de José Luis Vega Encabo, Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, „Maribel y la extraña familia”, de Miguel Mihura, Colegiul Național „Jean Monnet” din Ploiești, „Cuadros de amor y humor, al fresco”, de José Luis Alonso de Santos, Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca, „Amor de don Perlimplin, con Belisa en su jardín”, de Federico García Lorca, Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara, „La nieve es un lugar”, de San Jorge Gonzalo Hernández, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, „Encuentro en Salamanca”, de autorii spanioli Juan Mayorga y Antonio Alamo, Colegiul Național „Carol I” din Craiova, „Me gustaría decirle una cosita a ese Lorca...”, de Federico García Lorca și adaptată de Antonio Guerrero.
Ministerul Educației, Culturii și Sportului din Spania, prin intermediul Biroului Atașat Învățământ al Ambasadei Spaniei la București, va înmâna un premiu de 800 euro, câștigătorilor primului și celui de-al doilea loc la Festivalul Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă și de asemenea, va înmâna câte o diplomă de participare tuturor concurenților la această ediție a festivalului.  
Grupurile de teatru câștigătoare, care vor participa la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Școlar în Limba Spaniolă, de la Varșovia, vor avea acoperite toate cheltuielile de cazare, masă și intrări la obiective turistice. Ediția XVIII-a a avut loc la Moscova și România a fost reprezentată de grupul de teatru al Colegiului Național „Iulia Hașdeu” din București și grupul de teatru al Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași.
Primăria Municipiului București, prin Centrul de Proiecte și Programe Educaționale pentru copii și tineret, va oferi premii grupurilor care vor câștiga primul și cel de-al doilea loc. De asemenea, prin intermediul Direcției Cultură, Învățământ și Turism a Primăriei Municipiului București, vor primi premii: cel mai bun actor, actriță, decor, costume și dicție în limba spaniolă, cel mai bun regizor, precum și elevii care fac parte din grupurile de teatru care vor obține primul și cel de-al doilea loc în cadrul Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă.
P.S. Cristina, Larisa, Gabriela, Bianca, Giulia, Alisa, Denisa, Renata, Sonia și doamna profesor Rodica Pop, Oradea și Bihorul vă susțin! (Ov. D.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:15 Ora de vară a Europei de Est