Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Metode interactive de grup”

Miercuri, la Grădinița nr. 31 din Oradea

„Metode interactive de grup”

Astăzi (miercuri, 28 noiembrie 2007), la Grădinița nr. 31 (grădiniță cu program prelungit) s-a desfășurat cercul pedagogic al educatoarelor, la care au participat educatoare de la grădinițele nr. 44, 55, 25, 14, 18, 37, 43, 27, 36, 11, 31 și Grădinița de Ambliopi, după cum ne-a spus directoarea Grădiniței nr. 31, institutor Viorica Turcuț. Tema cercului – „Metode interactive de grup”.

Pledoarie pentru schimbare
În cadrul activității demonstrative – „Balada unui greier mic”, de George Topârceanu, institutor Nicoleta Crăciun a prezentat un model de interactivitate, împărțind copiii în trei grupe, fiecare grupă avea sarcini diferite de lucru, dar care slujeau aceluiași scop. Astfel că, prin metode procedee și mijloace variate s-au urmărit: educarea limbajului, educația plastică, îmbogățirea vocabularului, trezirea de emoții, și cultivarea unor atitudini pozitive”, ne-a declarat dna directoare Viorica Turcuț.
Detaliind cele prezentate în sinteză de doamna directoare, vom urmări în linii mari filmul lecției.
Prin activitate frontală, copiii au trecut în revistă materialul didactic (natural) expus în sală: multe frunze, de toate categorii și culorile, verzi, galbene și moarte, dovleci, știuleți…, cele două personaje principale (greierele, cu vioara, și furnicuța, cu coșulețul), precum și frunzele speciale care indicau atelierele de lucru. Trecând în formație de cerc, și plimbând o frunză din mână în mână (ca pe o ștafetă), au fost recapitulate semnele toamnei, după care s-a trecut la constituirea celor trei grupe, după culoarea frunzei pe care fiecare o avea prinsă în piept.
"Balada unui greier mic"
 Pe un fundal muzical, Nicoleta a citit „Balada unui greier mic”, timp în care greierele cânta la vioară, iar furnicuța aduna provizii în coșuleț. În grupă, fiecare copil știa ce are de făcut. La o măsuță, unii desenau personajele principale și semnele toamnei, la o alta s-a realizat un colaj de toamnă, iar jos pe covor, în cea de-a treia grupă se pasa mingea de la unul la altul punându-se întrebări și răspunzând pe marginea conținutului poeziei. Activitatea s-a încheiat cu aprecieri pozitive, pe grupe și individual, iar copiii s-au retras mulțumiți știind că au lucrat bine și cu folos, în sala alăturată așteptându-i recompensa.
În partea a doua a lecției, inst. Carmen Popa (de la Grădinița nr. 44), în calitatea sa de formator, a prezentat referatul cu tema cercului pedagogic: „Metode interactive de grup – cooperare și competiție”, făcând o pledoarie pentru schimbare, și lansând o provocare la dezbaterea temei.   
 În discuțiile care au urmat, educatoarele au analizat lecția prin prisma temei cercului și a referatului prezentat, dar mai cu seamă au împărtășit din experiența lor de la clasă, în lumina reformei învățământului și alinierii sale la noile cerințe europene.
La final, doamna directoare Viorica Turcuț s-a arătat mulțumită de reușita manifestării pe care a găzduit-o și organizat-o colectivul de cadre didactice al Grădiniței nr. 31. (Ovidiu Dan)P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Metode interactive de grup”.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 05:34:10 Ora de vară a Europei de Est