Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Fiți mândri și demni că sunteți gojdiști!”

Flori și recunoștință patronului spiritual - Emanuil Gojdu

„Fiți mândri și demni că sunteți gojdiști!”

Elevii și dascălii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea și-au sărbătorit marți (21 februarie 2012), patronul spiritual, pe distinsul avocat Emanuil Gojdu, la 210 ani de la naștere.

Manifestările au debutat la ora 11, în sala profesorală, cu un cuvânt rostit de directorul colegiului, dl profesor Viorel Mititean. La ora 12, elevii a trei clase de gimnaziu (clasele a V-a A, B și C, însoțiți de prof. Mioara Þigan, Angelica Morariu și Daniela Iederan) s-au deplasat la statuia lui Emanuil Gojdu din Piața Unirii, unde au fost depuse coroane de flori din partea conducerii colegiului (de către dl director, profesor Viorel Mititean), din partea Consiliului elevilor (președinte Dan Marta, vicepreședinte Silviu Muste) și din partea Primăriei Oradea (de către dl primar - ing. Ilie Bolojan și dl prof. Dorel Tifor – consilier local, fost director al colegiului). Înainte de depunerea coroanelor, profesorul de istorie – dl Radu Birta a evocat figura marelui mecena. „Ziua de naștere (21 februarie 1802) a patronului nostru spiritual Emanuil Gojdu marchează recunoștința și mândria generațiilor de absolvenți gojdiști, care respectă în continuare personalitatea și modelul omului civic și politic întruchipat de marele mecena al neamului românesc. Originile familiei Gojdu se întind până la Moscopole în Macedonia, unde pe speteaza unui jilț din Biserica ortodoxă este gravat cu litere aurite numele de Gojdu. Absolvent al Academiei de Drept din Oradea în perioada 1820 - 1821 și Academiei de Drept din Bratislava și Budapesta, între anii 1821-1824, Gojdu este primul avocat care prezintă la Judecătoria din Pesta o petiție în limba maghiară în locul celei latine ce constituie un precedent pentru întreaga justiție maghiară”.
„Emanuil Gojdu – personalitate de referință în Pantheonul bihorean”
De la ora 13, în amfiteatrul liceului s-a desfășurat un concurs de istorie între echipajele celor șapte clase de-a IX-a. După intonarea Imnului de Stat, dl prof. Radu Birta (moderatorul concursului) l-a invitat pe domnul director Viorel Mititean să se adreseze concurenților la cea de-a X-a ediție a concursului, intitulat „Emanuil Gojdu – personalitate de referință în Pantheonul bihorean”.
„Sunt mândru că sunt profesor gojdist. Și voi trebuie să fiți mândri...
Astăzi, la 210 ani de la nașterea sa, Emanuil Gojdu ne mai oferă încă lecții de viață și demonstrații de virtute și demnitate, capabile să-l păstreze în memoria noastră, a tuturora.
„Stăruința în faptă” s-a materializat prin moștenirea materială și spirituală pe care ne-a lăsat-o, ca să-și arate iubirea față de națiunea sa, față de noi.
Școala noastră este o parte a personalității lui Emanuil Gojdu, împărțită în fiecare conștiință a profesorilor sau elevilor care i-au trecut pragul...
Simbol al omului ales, deplin legat de valorile fundamentale ale umanității, binele, frumosul și adevărul, Emanuil Gojdu și-a împlinit menirea și a ajuns, dincolo de moarte, să trăiască veșnic în inimile noastre de adevărați gojdiști.
Fiți mândri și demni că sunteți gojdiști!”, i-a îndemnat dl director pe „bobocii” gojdiști.
Dl inspector școlar Ilie Crăciun, profesor de istorie al colegiului și membru al juriului, i-a felicitat pe concurenți pentru devenirea lor gojdistă și i-a îndemnat să treacă pe la „Cartea de aur ilustrată” a colegiului pentru a cunoaște rădăcinile, a se „adăpa” de la izvorul devenii gojdiste și de a lua aminte că „scara nu se urcă cu mâinile în buzunare!”
La capătul unui concurs palpitant, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului au urcat reprezentanții clasei a IX-a D (Laura Cernău, Radu Cora și Raul Pușcaș – elevii dlui prof. Ilie Crăciun, cu 109 puncte), urmați, în ordine, de  echipajul clasei a IX-a F – locul II (Maria Agut, Furko Francisca și Andreea Ulici, cu 97 de puncte), a IX-a G – locul III (echipaj alcătuit din Delia Pușcaș, Borbely Andrea și Rebeca Drăgoiu, cu 81 de puncte), a IX-a E – mențiune (Alexandru Popa, Adrian Roman și David Ruska, cu 48 de puncte, elevii dlui prof. Traian Ursuța, ca și cei de pe locurile II și III). Drept premii, fiecare din cei trei membri ai echipajelor câștigătoare a primit câte patru cărți scrise de distinsul și regretatul profesor gojdist Emil I. Roșescu, cel care, cu multă trudă și dăruire, a lăsat moștenire muzeul unicat, intitulat „Cartea de aur ilustrată”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Fiți mândri și demni că sunteți gojdiști!”

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:25:41 Ora standard a Europei de Est