Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

O sută de zile de învățământ Freinet

Premiera națională din toamnă își arată primele roade... în iarnă!

O sută de zile de învățământ Freinet

În toamnă, la începutul acestui an școlar, scriam despre premiera națională de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea – înființarea primelor două clase gimnaziale Freinet din țară!

Luni (20 februarie 2012), în cele patru clase Freinet (din cele cinci existente la nivelul școlii), au fost sărbătorite primele o sută de zile de școală în alternativa pedagogică Freinet. Așadar, la nivelul Școlii nr. 11 din Oradea funcționează cinci clase de învățământ Freinet: clasa I A – înv. prof. Marcela Gherghel, clasa I B (secția maghiară, înv. Loscher Ildiko), clasa a II-a B (secția maghiară, înv. Kor Maria) și două clase de-a V-a: a V-a A – secția română, prof. diriginte Ciogu Zoia și a V-a B – secția maghiară, prof. diriginte Coroianu Agnes (fiind singura școală din județul Bihor în care a fost implementată această alternativă pedagogică), pe lângă alternativa Step by step (o clasă) și 31 de clase de învățământ tradițional, clasic.
„Dacă la alternativa Step by step nu vorbim încă despre o continuitate și la gimnaziu, în cazul claselor Freinet asigurăm continuitatea. Actualele clase I vor absolvi nouă clase în alternativa pedagogică Freinet, a ținut să sublinieze doamna director, prof. drd. Adelina Iacob.
Profesorii care implementează pedagogia Freinet au formarea corespunzătoare, respectiv avizul A.R.S.M. (Asociația Română pentru o Școală Modernă) „Celestin Freinet” Timișoara.
Răspundem astfel unor cerințe care se regăsesc în textul noii legi (Legea Educației Naționale nr. 1/ 2011) – pluralismul educațional, tratarea individualizată, precum și investiția pe linia profilului conturat în idealul educațional stipulat de noua lege. Toate acestea în condițiile în care respectăm curriculumul național; deși avem tehnici specifice de evaluare, competențele elevilor sunt convertite în note, a mai precizat doamna director.
Ne-am bucurat și ne bucurăm de susținerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a dlui inspector școlar general, profesor Dorel Luca, dar și a consilierilor locali, membri ai consiliului de administrație al școlii noastre, dl Liviu Andrica și dl Szabo Jozsef”.
„Visați să modernizați viața clasei”?
Vorbind despre această pedagogie, considerăm potrivit să ne reamintim esența sa: Fiecare copil învață în ritmul său; grupul de elevi descoperă singur cunoștințele; clasa este deschisă către lumea înconjurătoare; copiii sunt în interrelații cu alți copii și adulți în procesul de învățare.
Principiile pedagogiei Freinet: pedagogie centrată pe copil, pedagogia muncii motivate, pedagogie personalizată, pedagogia comunicării și cooperării.
Tehnici: jurnalul școlar, textul liber, corespondența școlară, ancheta documentară, exprimarea plastică, exprimarea corporală, creația manuală, exprimarea dramatică și ieșirea școlară.
Forme de organizare: clasa cooperativă, munca în echipă, trăiește-ți proiectul. Clasa cooperativă e o instituție cu structurile sale, regulile sale și funcționarea sa democratică.  
„Sărbătoare și floare” – la clasa I A
La clasa I A ( înv. prof. Marcela Gherghel), ziua de luni a fost o zi specială, care a debutat cu obișnuita întâlnire de dimineață (cu rugăciunea), întâlnire condusă de eleva Diana Herlaș – în calitate de președinte al zilei, ajutată de Carina Mocan (în postura de secretar) și Andreea Dulău (în rol de observator).
Activitatea pe grupe (patru grupe) a purtat genericul „Sărbătoare și floare”, în sensul că toate gândurile și bucuria zilei aniversare au fost exprimate prin desen, adică o exprimare plastică; fiecare a desenat pe câte o petală, după care din cinci petale s-a constituit o floare; fiecare grupă a avut floarea sa. La ceas de sărbătoare, ei au primit vizita colegilor de la alternativa Step by step, care au venit să-i felicite.
Următoarea activitate a fost exprimarea literară scrisă, intitulată „Clasa mea Freinet”, prilej cu care fiecare și-a exprimat bucuria în scris prin mesaje.
„La final, toate desenele și mesajele au fost expuse, iar la ora 12, părinții le-au putut admira și citi, înainte să fie pus tortul pe masă. Cu acest prilej am adaptat o frumoasă melodie, ca Imn al clasei noastre: „Freinet, tu ești/ Zâna (frumoasa) din povești/Tu reușești/ Vise să-mplinești!”, ne-a declarat doamna profesor Marcela Gherghel.
La clasa a V-a A, mesajele zilei de suflet au fost așternute pe frunzele unui copac – copacul clasei! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O sută de zile de învățământ Freinet.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:38:28 Ora standard a Europei de Est