Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O sută de zile de învățământ Freinet

Premiera națională din toamnă își arată primele roade... în iarnă!

O sută de zile de învățământ Freinet

În toamnă, la începutul acestui an școlar, scriam despre premiera națională de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea – înființarea primelor două clase gimnaziale Freinet din țară!

Luni (20 februarie 2012), în cele patru clase Freinet (din cele cinci existente la nivelul școlii), au fost sărbătorite primele o sută de zile de școală în alternativa pedagogică Freinet. Așadar, la nivelul Școlii nr. 11 din Oradea funcționează cinci clase de învățământ Freinet: clasa I A – înv. prof. Marcela Gherghel, clasa I B (secția maghiară, înv. Loscher Ildiko), clasa a II-a B (secția maghiară, înv. Kor Maria) și două clase de-a V-a: a V-a A – secția română, prof. diriginte Ciogu Zoia și a V-a B – secția maghiară, prof. diriginte Coroianu Agnes (fiind singura școală din județul Bihor în care a fost implementată această alternativă pedagogică), pe lângă alternativa Step by step (o clasă) și 31 de clase de învățământ tradițional, clasic.
„Dacă la alternativa Step by step nu vorbim încă despre o continuitate și la gimnaziu, în cazul claselor Freinet asigurăm continuitatea. Actualele clase I vor absolvi nouă clase în alternativa pedagogică Freinet, a ținut să sublinieze doamna director, prof. drd. Adelina Iacob.
Profesorii care implementează pedagogia Freinet au formarea corespunzătoare, respectiv avizul A.R.S.M. (Asociația Română pentru o Școală Modernă) „Celestin Freinet” Timișoara.
Răspundem astfel unor cerințe care se regăsesc în textul noii legi (Legea Educației Naționale nr. 1/ 2011) – pluralismul educațional, tratarea individualizată, precum și investiția pe linia profilului conturat în idealul educațional stipulat de noua lege. Toate acestea în condițiile în care respectăm curriculumul național; deși avem tehnici specifice de evaluare, competențele elevilor sunt convertite în note, a mai precizat doamna director.
Ne-am bucurat și ne bucurăm de susținerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a dlui inspector școlar general, profesor Dorel Luca, dar și a consilierilor locali, membri ai consiliului de administrație al școlii noastre, dl Liviu Andrica și dl Szabo Jozsef”.
„Visați să modernizați viața clasei”?
Vorbind despre această pedagogie, considerăm potrivit să ne reamintim esența sa: Fiecare copil învață în ritmul său; grupul de elevi descoperă singur cunoștințele; clasa este deschisă către lumea înconjurătoare; copiii sunt în interrelații cu alți copii și adulți în procesul de învățare.
Principiile pedagogiei Freinet: pedagogie centrată pe copil, pedagogia muncii motivate, pedagogie personalizată, pedagogia comunicării și cooperării.
Tehnici: jurnalul școlar, textul liber, corespondența școlară, ancheta documentară, exprimarea plastică, exprimarea corporală, creația manuală, exprimarea dramatică și ieșirea școlară.
Forme de organizare: clasa cooperativă, munca în echipă, trăiește-ți proiectul. Clasa cooperativă e o instituție cu structurile sale, regulile sale și funcționarea sa democratică.  
„Sărbătoare și floare” – la clasa I A
La clasa I A ( înv. prof. Marcela Gherghel), ziua de luni a fost o zi specială, care a debutat cu obișnuita întâlnire de dimineață (cu rugăciunea), întâlnire condusă de eleva Diana Herlaș – în calitate de președinte al zilei, ajutată de Carina Mocan (în postura de secretar) și Andreea Dulău (în rol de observator).
Activitatea pe grupe (patru grupe) a purtat genericul „Sărbătoare și floare”, în sensul că toate gândurile și bucuria zilei aniversare au fost exprimate prin desen, adică o exprimare plastică; fiecare a desenat pe câte o petală, după care din cinci petale s-a constituit o floare; fiecare grupă a avut floarea sa. La ceas de sărbătoare, ei au primit vizita colegilor de la alternativa Step by step, care au venit să-i felicite.
Următoarea activitate a fost exprimarea literară scrisă, intitulată „Clasa mea Freinet”, prilej cu care fiecare și-a exprimat bucuria în scris prin mesaje.
„La final, toate desenele și mesajele au fost expuse, iar la ora 12, părinții le-au putut admira și citi, înainte să fie pus tortul pe masă. Cu acest prilej am adaptat o frumoasă melodie, ca Imn al clasei noastre: „Freinet, tu ești/ Zâna (frumoasa) din povești/Tu reușești/ Vise să-mplinești!”, ne-a declarat doamna profesor Marcela Gherghel.
La clasa a V-a A, mesajele zilei de suflet au fost așternute pe frunzele unui copac – copacul clasei! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O sută de zile de învățământ Freinet.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:03 Ora de vară a Europei de Est