Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul de închidere a proiectului „HURO/0901/135 - Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”

Vineri, Facultatea de Protecția Mediului a organizat

Simpozionul de închidere a proiectului „HURO/0901/135 - Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”

Departamentul „Ingineria Mediului” din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea a organizat vineri (17 februarie 2012), la Hotel-Restaurant „Melody”, simpozionul de închidere a proiectului „HURO/0901/135 - Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”.

Din prezidiul conferinței au făcut parte: prof. univ. dr. Ioan Mintaș, prodecanul Facultății de Protecția Mediului, prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, expert intern și coordonatorul P.A. al proiectului, prof. univ. dr. ing. Csep Nicolae Ioan, asistentul managerului de proiect și expert intern al proiectului, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ciobanu, expert intern al proiectului.
În deschiderea lucrărilor simpozionului, coordonatorul de proiect, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, a făcut cunoscut scopul conferinței profesionale de închidere a proiectului, invitându-l pe prodecanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. Ioan Mintaș, să ia cuvântul.
Dl prodecan a felicitat echipa de proiect și pe coordonatorul de proiect pentru rezultatele obținute și produsele finale realizate, după care s-a referit la noile reglementări intervenite în derularea și finanțarea proiectelor, subliniind faptul că vor trebui găsite soluții pentru autofinanțare.
În cuvântul său, dl prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ciobanu a apreciat importanța rezultatelor proiectului și a produselor finale, între care volumul „Eroziunea terenurilor în pantă din Bihor” - o lucrare de 200 de pagini – „un punct de reper pentru studenți, pentru specialiști și pentru toți cei interesați de strategia de protecție a solurilor, din țară, dar și din zona europeană”.
În cadrul primei prezentări în power point, dl prof. univ. dr. ing. Csep Nicolae Ioan a reluat datele generale ale proiectului „HURO 2007-2013: Cod  HURO/0901/135 - „Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”; Axa prioritară: 2. Întărirea coeziunii sociale și economice în regiunea de frontieră; Domeniul major de intervenție: 2.2. Promovarea cooperării în domeniul C+D și inovației
Acțiunea: 2.2.3. Cooperare între diferitele sectoare implicate în C+D;
Denumirea partenerului leader: Universitatea din Debrecen, Ungaria; Denumirea partenerului român: Universitatea din Oradea, România;
Durata derulării proiectului pe partea română: 1 martie 2011 – 29 februarie 2012; scopul proiectului: Elaborarea strategiei de protecție a solului pe baza directivelor UE în două teritorii diferite privind caracteristicile și exploatarea – câmpie, respectiv terenuri în pantă, defavorizate, cu condiții naturale nefavorabile (zona Nyirseg, Munții Bihorului); strategia elaborată cuprinde studiul eroziunii eoliene, eroziunea solului, compactarea solurilor, fertilizarea, schimbarea regimului de apă care duce la degradarea solurilor, regimul materiei organice, sistemul de exploatare, posibilitățile de ameliorare (bentonita, nămol din epurare, biogaz, respectiv agrotehnică adecvată terenurilor în pantă, fertilizare organo-minerală, îngrășăminte verzi)...; beneficiarii direcți și indirecți ai proiectului (Universitatea din Debrecen – ca partener leader și partenerul român – Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Protecția Mediului), fiind subliniate bunele relații de colaborare care se dezvoltă de ani buni între cei doi parteneri în cadrul proiectelor transfrontaliere; membrii echipelor de proiect și sursele de co-finanțare; în partea a doua a prezentării, asistentul managerului de proiect s-a oprit asupra realizările pachetului de activități nr. 3 (pe subactivități).
1cm de sol se formează în 100 de ani!
În prezentarea sa, coordonatorul de proiect, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, a insistat pe realizările pachetului de activități nr. 8, evidențiind rezultatele obținute de membrii echipei de proiect, fiecare în domeniul cercetat, cu exemplificări susținute de grafice, tabele și imagini, precum: .8.1.Efectul eroziunii solului asupra proprietăților fizice ale solurilor (cercetat de conf. univ. dr. ing. Șandor Maria și prof. univ. dr. ing. Bucurean Elena); 8.2.Efectul eroziunii solului asupra proprietăților chimice ale solurilor în pantă (prof. univ. dr. ing. Ciobanu Gheorghe și prep. drd. ing. Vușcan Adrian); 8.3.Efectul eroziunii solului asupra regimului de apă al solurilor în pantă și al fertilității acestora (prof. univ. dr. ing. Sabău Nicu Cornel și șef. lucrări dr. ing. Borza Ioana); 8.4.Pierderea cantităților de sol pe terenurile în pantă și efectul eroziunii asupra producției plantelor (șef lucrări dr. ing. Brejea Radu și conf. univ. dr. ing. Bara Camelia); 8.5.Agrotehnica și regimul de fertilizare a terenurilor în pantă (prof. univ. dr. ing. Domuța Cornel și prof. univ. dr. ing. Ciobanu Cornelia), cu elaborarea PA 8/5, raport, asolamente diferite pentru terenurile în pantă, fertilizare ameliorativă, rotație și combinația acestora asupra caracteristicilor solurilor în pantă și a producției plantelor cultivate, tehnologii, precum și problemele protecției culturilor în pantă.
Prezentările au fost urmate de discuții și concluzii.
Să mai spunem că partea ungară va avea Conferința de închidere a activităților de proiect în 24 februarie 2012 la Universitatea din Debrecen, Centrul de Științe Agricole și Management Economic Aplicat. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul de închidere a proiectului „HURO/0901/135 - Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:05 Ora de vară a Europei de Est