Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Simpozionul de închidere a proiectului „HURO/0901/135 - Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”

Vineri, Facultatea de Protecția Mediului a organizat

Simpozionul de închidere a proiectului „HURO/0901/135 - Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”

Departamentul „Ingineria Mediului” din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea a organizat vineri (17 februarie 2012), la Hotel-Restaurant „Melody”, simpozionul de închidere a proiectului „HURO/0901/135 - Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”.

Din prezidiul conferinței au făcut parte: prof. univ. dr. Ioan Mintaș, prodecanul Facultății de Protecția Mediului, prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, expert intern și coordonatorul P.A. al proiectului, prof. univ. dr. ing. Csep Nicolae Ioan, asistentul managerului de proiect și expert intern al proiectului, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ciobanu, expert intern al proiectului.
În deschiderea lucrărilor simpozionului, coordonatorul de proiect, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, a făcut cunoscut scopul conferinței profesionale de închidere a proiectului, invitându-l pe prodecanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. Ioan Mintaș, să ia cuvântul.
Dl prodecan a felicitat echipa de proiect și pe coordonatorul de proiect pentru rezultatele obținute și produsele finale realizate, după care s-a referit la noile reglementări intervenite în derularea și finanțarea proiectelor, subliniind faptul că vor trebui găsite soluții pentru autofinanțare.
În cuvântul său, dl prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ciobanu a apreciat importanța rezultatelor proiectului și a produselor finale, între care volumul „Eroziunea terenurilor în pantă din Bihor” - o lucrare de 200 de pagini – „un punct de reper pentru studenți, pentru specialiști și pentru toți cei interesați de strategia de protecție a solurilor, din țară, dar și din zona europeană”.
În cadrul primei prezentări în power point, dl prof. univ. dr. ing. Csep Nicolae Ioan a reluat datele generale ale proiectului „HURO 2007-2013: Cod  HURO/0901/135 - „Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”; Axa prioritară: 2. Întărirea coeziunii sociale și economice în regiunea de frontieră; Domeniul major de intervenție: 2.2. Promovarea cooperării în domeniul C+D și inovației
Acțiunea: 2.2.3. Cooperare între diferitele sectoare implicate în C+D;
Denumirea partenerului leader: Universitatea din Debrecen, Ungaria; Denumirea partenerului român: Universitatea din Oradea, România;
Durata derulării proiectului pe partea română: 1 martie 2011 – 29 februarie 2012; scopul proiectului: Elaborarea strategiei de protecție a solului pe baza directivelor UE în două teritorii diferite privind caracteristicile și exploatarea – câmpie, respectiv terenuri în pantă, defavorizate, cu condiții naturale nefavorabile (zona Nyirseg, Munții Bihorului); strategia elaborată cuprinde studiul eroziunii eoliene, eroziunea solului, compactarea solurilor, fertilizarea, schimbarea regimului de apă care duce la degradarea solurilor, regimul materiei organice, sistemul de exploatare, posibilitățile de ameliorare (bentonita, nămol din epurare, biogaz, respectiv agrotehnică adecvată terenurilor în pantă, fertilizare organo-minerală, îngrășăminte verzi)...; beneficiarii direcți și indirecți ai proiectului (Universitatea din Debrecen – ca partener leader și partenerul român – Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Protecția Mediului), fiind subliniate bunele relații de colaborare care se dezvoltă de ani buni între cei doi parteneri în cadrul proiectelor transfrontaliere; membrii echipelor de proiect și sursele de co-finanțare; în partea a doua a prezentării, asistentul managerului de proiect s-a oprit asupra realizările pachetului de activități nr. 3 (pe subactivități).
1cm de sol se formează în 100 de ani!
În prezentarea sa, coordonatorul de proiect, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, a insistat pe realizările pachetului de activități nr. 8, evidențiind rezultatele obținute de membrii echipei de proiect, fiecare în domeniul cercetat, cu exemplificări susținute de grafice, tabele și imagini, precum: .8.1.Efectul eroziunii solului asupra proprietăților fizice ale solurilor (cercetat de conf. univ. dr. ing. Șandor Maria și prof. univ. dr. ing. Bucurean Elena); 8.2.Efectul eroziunii solului asupra proprietăților chimice ale solurilor în pantă (prof. univ. dr. ing. Ciobanu Gheorghe și prep. drd. ing. Vușcan Adrian); 8.3.Efectul eroziunii solului asupra regimului de apă al solurilor în pantă și al fertilității acestora (prof. univ. dr. ing. Sabău Nicu Cornel și șef. lucrări dr. ing. Borza Ioana); 8.4.Pierderea cantităților de sol pe terenurile în pantă și efectul eroziunii asupra producției plantelor (șef lucrări dr. ing. Brejea Radu și conf. univ. dr. ing. Bara Camelia); 8.5.Agrotehnica și regimul de fertilizare a terenurilor în pantă (prof. univ. dr. ing. Domuța Cornel și prof. univ. dr. ing. Ciobanu Cornelia), cu elaborarea PA 8/5, raport, asolamente diferite pentru terenurile în pantă, fertilizare ameliorativă, rotație și combinația acestora asupra caracteristicilor solurilor în pantă și a producției plantelor cultivate, tehnologii, precum și problemele protecției culturilor în pantă.
Prezentările au fost urmate de discuții și concluzii.
Să mai spunem că partea ungară va avea Conferința de închidere a activităților de proiect în 24 februarie 2012 la Universitatea din Debrecen, Centrul de Științe Agricole și Management Economic Aplicat. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul de închidere a proiectului „HURO/0901/135 - Elaborarea strategiei de protecția solurilor pentru Munții Bihorului și zona Nyirség pe baza directivelor UE”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:10:00 Ora standard a Europei de Est