Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Martie – Luna identității în municipiul Oradea

Poate vă interesează

Martie – Luna identității în municipiul Oradea

Actul de identitate este documentul care se eliberează cetățeanului român și care face dovada identității, a adresei de domiciliu și, după caz, a adresei de reședință a titularului acestuia.

Acest document se eliberează începând cu vârsta de 14 ani.
Prin act de identitate se înțelege: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie, dar și vechiul buletin de identitate, toate aflate în termen de valabilitate.
Cartea de identitate se eliberează după cum urmează:
a)prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani;
b)pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 4 ani;
c)pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 7 ani;
 d)cărțile de identitate eliberate după împlinirea vârstei de 25 de ani au termen de valabilitate de 10 ani.
După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.
În municipiul Oradea și alte 14 comune arondate, din punct de vedere al evidenței persoanelor (Sîntandrei, Biharia, Cetariu, Copăcel, Girișu de Criș, Hidișelu de Sus, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oșorhei, Săcădat, Tămășeu, Toboliu, Paleu), conform bazei de date sunt 11.251 de cetățeni restanțieri, care se află într-una din situațiile: au împlinit vârsta de 14 ani și nu au solicitat acte de identitate; au actele de identitate deteriorate/ expirate; nu dețin temporar acte de identitate (ex. pierdute ori furate).
Sancțiuni aplicabile cu privire la actele de identitate
Încălcarea regimului de eliberare și deținere fără drept a actelor de identitate atrage, după caz, răspunderea civilă/ penală, materială și contravențională a persoanelor vinovate.
Constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
a) nerespectarea dispozițiilor referitoare la obligația părinților de a solicita pentru minor eliberarea actului de identitate, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani
b) nerespectarea prevederilor legale referitoare la solicitarea unui nou act de identitate, în termen de 15 zile, *dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului;
 *în cazul schimbării domiciliului;
 *în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităților și străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înființării localităților sau străzilor;
*în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
*în cazul deteriorării actului de identitate;
*în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
*când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
*în cazul anulării.
Cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligația, sub sancțiunea amenzii, să solicite eliberarea unei noi cărți de identitate.
Soluții
În contextul în care peste 11.000 de cetățeni sunt restanțieri privind eliberarea unor acte de identitate noi, Primăria municipiului Oradea, prin S.P.C.L.E.P., adoptă o serie de măsuri menite să accelereze punerea în legalitate a unor categorii de cetățeni, care se află într-una din situațiile descrise mai sus.
S.P.C.L.E.P. Oradea a inițiat o abordare, de tip marketing, menită să-i determine pe cetățeni, în primul rând, să-și verifice valabilitatea actelor de identitate, respectiv să faciliteze intrarea tuturor restanțierilor în legalitate.
Luna identității în anul 2012
După modelul campaniei din 2011, declarăm MARTIE 2012 ca fiind „Luna identității în municipiul Oradea”.
În concret, în luna martie se prelungește programul de relații cu publicul al Biroului de Evidență a Persoanelor, astfel: luni, marți, miercuri și vineri - de la ora 8.00 la 15.30 (în prezent) la 8.00 – 17.00 (în martie); joi – de la 8.00 la 18.00 și sâmbătă – de la 8.00 la 13.00.
Elementul principal de atracție al acestei campanii se referă la faptul că, în luna martie, la fel ca în 2011, constatarea faptelor ce constituie contravenție la regimul actelor de identitate se sancționează doar cu avertisment – ca argument central al campaniei propuse.
Elementul secundar care prezintă interes pentru cetățeni constă în performanța la care a ajuns Primăria Oradea de a elibera actele de identitate de la o zi la alta (pentru cetățenii care prezintă documente în bună regulă și cărora nu le sunt necesare parcurgerea unor proceduri speciale).
Au fost realizate afișe, în limba română și maghiară, cu scopul de a populariza acest demers. Acestea sunt expuse în mijloacele de transport în comun, locuri aglomerate, cartiere ale orașului.
Totodată, se va relua contactul cu reprezentanții romilor pentru facilitarea informării cetățenilor din această etnie... (Biroul de presă)

Trimite email
sâmbătă, 1 februarie 2025, 19:53:59 Ora standard a Europei de Est