Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Martie – Luna identității în municipiul Oradea

Poate vă interesează

Martie – Luna identității în municipiul Oradea

Actul de identitate este documentul care se eliberează cetățeanului român și care face dovada identității, a adresei de domiciliu și, după caz, a adresei de reședință a titularului acestuia.

Acest document se eliberează începând cu vârsta de 14 ani.
Prin act de identitate se înțelege: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie, dar și vechiul buletin de identitate, toate aflate în termen de valabilitate.
Cartea de identitate se eliberează după cum urmează:
a)prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani;
b)pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 4 ani;
c)pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 7 ani;
 d)cărțile de identitate eliberate după împlinirea vârstei de 25 de ani au termen de valabilitate de 10 ani.
După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.
În municipiul Oradea și alte 14 comune arondate, din punct de vedere al evidenței persoanelor (Sîntandrei, Biharia, Cetariu, Copăcel, Girișu de Criș, Hidișelu de Sus, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oșorhei, Săcădat, Tămășeu, Toboliu, Paleu), conform bazei de date sunt 11.251 de cetățeni restanțieri, care se află într-una din situațiile: au împlinit vârsta de 14 ani și nu au solicitat acte de identitate; au actele de identitate deteriorate/ expirate; nu dețin temporar acte de identitate (ex. pierdute ori furate).
Sancțiuni aplicabile cu privire la actele de identitate
Încălcarea regimului de eliberare și deținere fără drept a actelor de identitate atrage, după caz, răspunderea civilă/ penală, materială și contravențională a persoanelor vinovate.
Constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
a) nerespectarea dispozițiilor referitoare la obligația părinților de a solicita pentru minor eliberarea actului de identitate, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani
b) nerespectarea prevederilor legale referitoare la solicitarea unui nou act de identitate, în termen de 15 zile, *dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului;
 *în cazul schimbării domiciliului;
 *în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităților și străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înființării localităților sau străzilor;
*în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
*în cazul deteriorării actului de identitate;
*în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
*când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
*în cazul anulării.
Cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligația, sub sancțiunea amenzii, să solicite eliberarea unei noi cărți de identitate.
Soluții
În contextul în care peste 11.000 de cetățeni sunt restanțieri privind eliberarea unor acte de identitate noi, Primăria municipiului Oradea, prin S.P.C.L.E.P., adoptă o serie de măsuri menite să accelereze punerea în legalitate a unor categorii de cetățeni, care se află într-una din situațiile descrise mai sus.
S.P.C.L.E.P. Oradea a inițiat o abordare, de tip marketing, menită să-i determine pe cetățeni, în primul rând, să-și verifice valabilitatea actelor de identitate, respectiv să faciliteze intrarea tuturor restanțierilor în legalitate.
Luna identității în anul 2012
După modelul campaniei din 2011, declarăm MARTIE 2012 ca fiind „Luna identității în municipiul Oradea”.
În concret, în luna martie se prelungește programul de relații cu publicul al Biroului de Evidență a Persoanelor, astfel: luni, marți, miercuri și vineri - de la ora 8.00 la 15.30 (în prezent) la 8.00 – 17.00 (în martie); joi – de la 8.00 la 18.00 și sâmbătă – de la 8.00 la 13.00.
Elementul principal de atracție al acestei campanii se referă la faptul că, în luna martie, la fel ca în 2011, constatarea faptelor ce constituie contravenție la regimul actelor de identitate se sancționează doar cu avertisment – ca argument central al campaniei propuse.
Elementul secundar care prezintă interes pentru cetățeni constă în performanța la care a ajuns Primăria Oradea de a elibera actele de identitate de la o zi la alta (pentru cetățenii care prezintă documente în bună regulă și cărora nu le sunt necesare parcurgerea unor proceduri speciale).
Au fost realizate afișe, în limba română și maghiară, cu scopul de a populariza acest demers. Acestea sunt expuse în mijloacele de transport în comun, locuri aglomerate, cartiere ale orașului.
Totodată, se va relua contactul cu reprezentanții romilor pentru facilitarea informării cetățenilor din această etnie... (Biroul de presă)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:55:11 Ora standard a Europei de Est