Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Demnitate și iubire, cu Dan Puric

Marți, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea,

Demnitate și iubire, cu Dan Puric

O fi fiind o pură coincidență ca tocmai în 14 februarie (2012), admirabilul actor și regizor Dan Puric să ne vorbească despre demnitate și iubire (iubirea lui Dumnezeu)?

Cert este că părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, de la Biserica Ortodoxă cu hramul „Sf. Apostol Andrei” din Oradea, cei care au mijlocit această întâlnire, nu au programat-o, cu bună știință, tocmai de Sf. Valentin. Cunoscându-i, excludem o asemenea potrivire „politică”!
O întâlnire cu Dan Puric, se știe, e ca o binecuvântare. Acest orator desăvârșit cucerește pe oricine prin sinceritate, demnitate și umor, prin cultură și inteligență. Din cele citite și dintr-o experiență vie, trăită intens, este în stare să te țină țintuit de scaun, fără să te plictisească, ore întregi... chiar „până la Revelion” (vorba actorului). La conferința lui uiți de toate grijile, pentru că te captează și te implică. Uiți de tine și faci abstracție de tot ce e în jur. Devii un partener de dialog, deși, doar el vorbește, iar tu sorbi totul, cu încântare. E o pură realitate tot ceea ce spune, iar fantezia ține de tine și de imaginația care te conduce spre a ține pasul cu el. S-a râs mult și sănătos, inteligent. Umorul lui Dan Puric e fin, cultivat, care înalță, nu rănește, iar replicile sale ne amintesc de Caragiale. Mofturile, politica, prostia, personajele reale contemporane, toate sunt încondeiate cu finețe, gust și rafinament, fiind servite în cadrul unui desert gustos, hrănitor, pe gusturile tuturor.
„Suntem obligați să suportăm exerciții de umilire”
De pe coperta cărții „Fii demn!” ne privește o frumusețe de femeie, distinsă și nobilă, blândă și caldă. E mama lui Dan Puric. Ei îi este dedicată cartea („o privire și o frumusețe cam cum are tot neamul acesta; din privirea lui îți dai seama cu cine ai de-a face”). Fără să o fi lecturat, poți lesne intui că îndemnul – „Fii demn!” poate avea doi destinatari. Mama adresându-se fiului, dar și cea de-a doua variantă e valabilă: scriitorul adresându-se cititorului.
În cadrul conferinței sale, actorul și scriitorul (vorbind de cartea pe care orădenii au cumpărat-o până la epuizare de pe stand) ne-a vorbit despre demnitate (și iubirea lui Dumnezeu).
„Suntem obligați să suportăm exerciții de umilire”, dar românul a suportat mult și multe, de-a lungul istoriei, iar umorul cu care a tratat mereu problemele care l-au durut i-a dezvoltat inteligența, păstrându-și demnitatea. E vorba despre umorul de tip creștin („care accelerează inteligența”), nu de bășcălie (care este de tip ateist). Lumea progresează și tu rămâi conservator într-ale tale, continui să-ți iubești mama și neamul. „Experimentul comunist ne-a distrus... Furați organizat, cât mai mult, oricum nu puteți recupera Roșia Montană!” Replica nu ni se adresează, deci nu ne privește, era dintr-o relatare londoneză.
„Mi-am cumpărat demnitatea de a fi prin zvon”
Adică se mai zvonește că aș fi... una sau alta... Să surprindem ceea ce au surprins niște conștiințe, precum Aristotel, Platon, Socrate...
 Omul are demnitatea lui. Demnitatea o legăm de iubire. Acest popor umilit a supraviețuit. Suntem supraviețuitorii unui lagăr. Avem calități de dăinuire... Cred că demnitatea lui Dan Puric (se trage) e moștenită de la bunica sa, o femeie stașnic de inteligentă și cultivată, cu o verticalitate de neclintit, după cele relatate. „Niciodată să nu plătești la comuniști. Bunica nu plătea. Se uita cu duritate la cei care plăteau. După șase blaturi ne-au prins. Ne-au dus la secția de poliție. Parcă ea îi ducea pe ei. Acolo, un plutonier gras, cu o față zootehnică, o subspecie cu creionul chimic în gură scria procesul-verbal (îngrășații politic, molușca). Bunica îl urmărea ce scrie și cum scrie. „Cum ai scris „sa” (corect „s-a”), nenorocitule!” Bunica a fost profesoară de română – franceză...”
„Mi-am luat un câine. Sunt singurul puric cu câine...”
„Demnitatea unui om este chipul lui Dumnezeu în om”
Apropo de revoluționarii care manifestau în piață, cică au venit acasă la Dan Puric vreo doi. „Mă voiau președinte. Pesemne căutau un culoar de demnitate...” Și se întreabă actorul cum de am dăinuit noi ca popor după câte ni s-a întâmplat. Cum de nu ne-am suprimat? Înseamnă că am fost valori care nu ne-am suprapus cu istoria... Ne-au luat țara... Neamul nu! Pentru că neamul are tărie sufletească! N-ai voie să fii trist mult timp. Dumnezeu te-a luat partener. Când ești îngrijorat ai tăiat comunicarea cu Dumnezeu. Demnitatea unui om este chipul lui Dumnezeu în om...”
„Dau un regat pentru o apă!”
Prietenii (care au fost în sală, la Casa de Cultură a Sindicatelor) știu de ce! Și toți au sărit să-i aducă apă.
Reflectând asupra celor ce ni se întâmplă, actorul a constatat pura realitatea (pusă la index): distrugerea inițiativei personale, degenerarea, degradarea continuă, morală și economică, „tortura” fizică, estirparea religiei, inversarea valorilor...
Doar demnitatea pe mulți îi încurcă. Cine suntem? Cine întreabă. Demnitatea este o valoare care transcede istoria. Orice neam are un destin...” Destinul nostru și demnitatea noastră ca popor și ca persoană au fost privite prin prisma și în strânsă comuniune cu Dumnezeu. „Omul fără Dumnezeu este modificat istoric. Valoarea demnității nu ține cont de istorie. Demnitatea este poziționarea ta față de Dumnezeu...”
Doamne, cât har i-a dat Dumnezeu lui Dan Puric. Pesemne Dumnezeu ne vorbește prin Dan Puric. Ascultați-l!
După mai bine de două ore și jumătate, orădenii „au dat năvală” pe scenă să-i „fure” autografe. Printre ei s-a aflat și distinsul episcop greco-catolic, Preasfinția Sa Virgil Bercea.
Nici dacă ar fi orădean, Dan Puric nu ar fi atât de iubit de orădeni, Dan Puric este Român. Un Mare Român! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, acesați Galeria foto: Demnitate și iubire, cu Dan Puric. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:31:33 Ora standard a Europei de Est