Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concluzia: Da! Căsătoria merită!

Marți – bilanțul „Săptămânii căsătoriei”

Concluzia: Da! Căsătoria merită!

Uniunea Femeilor Bihor - Oradea în colaborare cu o seamă de intituții locale a organizat în perioada 7-14 februarie 2012, acțiuni complexe în cadrul proiectul internațional „Săptămâna căsătoriei”.

Marți (14 februarie 2012), organizatorii campaniei și partenerii de proiect s-au reunit în sala de ședințe a Consiliului Județean Bihor la o masă rotundă, pentru evaluarea celor 30 de activități desfășurate.
În deschiderea reuniunii, dna ing. Miorița Săteanu – coordonatorul proiectului - a ținut să felicite echipa de specialiști cu care a derulat cele 30 de activități.
„Tot ce s-a înfăptuit și s-a câștigat în această săptămână, toate rezultatele pozitive obținute sunt rodul inteligenței și profesionalismului echipei minunate cu care am lucrat. Nimic nu s-a făcut sub umbrelă. Nu este meritul meu, poate doar din punct de vedere organizatoric”, a ținut să sublinieze doamna inginer Miorița Săteanu.
Dl psiholog Alin Crețu a publicat o sinteză a problemelor pe blogul Psihoterapie Oradea, iar în cadrul mesei rotunde, a punctat aspectele esențiale, iar concluzia domniei sale este una cât se poate de fericită: Da! Căsătoria merită!
Doamna psiholog Crina Crețu ne-a prezentat câteva sfaturi „uimitoare” pe care le-a cules de la elevii din clasa a IV-a a doamnei învățătoare Emilia Huza (de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”), sfaturi pe care copiii le-au pregătit pentru tinerii căsătoriți.
În intervenția sa, dna psiholog Ottilia Vura s-a referit la cursurile educative la care au participat elevi de la trei licee maghiare din Oradea, Zalău și Satu Mare, subliniind importanța transmiterii valorilor creștine ale familiei.
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, dl Dumitru Voloșeniuc, e de părere că toate instituțiile statului ar trebui să încurajeze tinerii să facă acel pas decisiv: să–și întemeieze familia prin semnarea acelui act-legământ care consfințește familia ca și celulă de bază a societății. „Pentru că, din păcate, în viața modernă, fiecare partener dorește să-și protejeze avuția moștenită de la părinți și de aceea tot amână să se căsătorească cu acte în regulă”.
Doamna bibliotecar Delia Pantea a prezentat dimensiunea culturală a campaniei, reușind să implice mai multe biblioteci publice, precum cele din: Cefa, Săcuieni, Diosig, Tileagd, Dobrești, Aleșd și Beiuș.  
Filmul chiar a produs o mini revoluție la nivelul tinerilor
Doamna Valeria și dl Dan Ionescu (din partea Asociației Agape Oradea) s-au implicat în prezentarea unui film educativ la patru dintre liceele partenere (la grupurile școlare „Ioan Bococi” și „George Barițiu”, la Colegiul Economic „Partenie Cosma” și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”). Filmul „Sexul are preț” chiar a produs o mini revoluție la nivelul tinerilor, după cum avea să sublinieze dl Dan Ionescu. În esență, filmul abordează bolile cu transmitere sexuală, bolile cele mai grave. „America e săpată din dormitor, în sensul că peste 50% din studenți sunt în măsură să contracteze o boală sexuală. De aceea, tinerii sunt tot mai deciși să-și ia angajamentul de a rămâne virgini până la căsătorie. Lucrurile chiar au legătură. Ne dorim ca această împlinire să aducă un plus de culoare în viața noastră. Filmul nostru tocmai aceasta dorește să-i îndemne pe tineri să-și păstreze abstinența sexuală până la căsătorie”.
Legat de acest film, directorul adjunct al Grupului Școlar „Ioan Bococi”, dna prof. Mihaela Popovici, avea să-i transmită dlui Ionescu bucuria pe care au încercat-o elevii la vizionarea filmului, dar și faptul că este așteptat cu nerăbdare cu partea a doua. E important să se știe că dl Ionescu are filme educative și pentru părinți... Întregul grup de lucru dorește să atenționeze părinții că odraslele lor au sfaturi și pentru ei. Copiii ar fi încântați dacă și-ar putea modela din când în când propriii părinți...
Una peste alta, campania s-a bucurat de mult succes, fiind o reușită după cum arată chestionarele și după cum au apreciat deopotrivă elevii și profesorii intervievați.
Mesajele (sfaturile) pe care copiii și tinerii le-au scris pentru tinerii căsătoriți sau pentru cei aflați în pragul căsătoriei vor umple un perete în cadrul Expoziției de nunți „Expomariage”, care va fi găzduită timp de trei zile (în perioada 17-19 februarie) la Sala Sporturilor „Antonio Alexe” din Oradea.
La finalul manifestării, dl vicepreședinte Dumitru Voloșeniuc a fost invitat să înmâneze diplomele de participare celor implicați în derularea proiectului „Săptămâna căsătoriei”. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concluzia: Da! Căsătoria merită!

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:17:16 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...