Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Ioana Daiana Bologa – campioana gojdiștilor

Sportul de performanță și campionii săi

Ioana Daiana Bologa – campioana gojdiștilor

Așa a început totul...
În urmă cu șapte ani, în clasa a III-a, pe când eram elevă la Școala „Oltea Doamna”, la ora de educație fizică, doamna profesoară ne-a pus, pentru prima oară, să sărim la groapa cu nisip.

Pe parcursul săriturilor mele, rezultatul era din ce în ce mai bun, așa încât doamna profesoară mi-a sugerat să merg la un concurs între școli sâmbăta următoare. După ce am căzut de acord și cu părinții, sâmbăta, am fost prezentă la concurs. În urma competiției, cu locul II la lungime, un antrenor, domnul Florin Indrie, mi-a spus că ar fi bine să merg de trei ori pe săptămână la antrenamente, ceea ce era o veste nemaipomenită, așa că am fost legitimată la C.N. „Mihai Eminescu”.
După mai multe antrenamente, a sosit și primul cantonament și al doilea..., multe concursuri și rezultate bune. Asta timp de patru ani, până când s-a anunțat un concurs la Debrecen - Ungaria, unde am participat la proba de lungime (locul VI) și aruncarea mingii de oină (locul II). După competiție, antrenorul Liviu David a ținut să vorbească cu părinții despre progresul meu în sport, la aruncarea mingii de oină. După discuții lungi și antrenamente la ambii antrenori, am hotărât să mă axez pe un singur drum: am ales aruncarea mingii de oină, iar în timp, aruncarea suliței, fiind legitimată la L.P.S Bihor.
Nu este simplu să faci sport de performanță
Aici au apărut concursuri mai importante și rezultate deosebite, cum ar fi:
Campionatul național de aruncări lungi din 8 martie 2009 - locul II
Campionatul național de aruncări lungi din 18 iunie 2009 - locul II
Campionatul național de aruncări lungi din 9-12 martie 2010 - locul I
Campionatul național de aruncări lungi din 16-17 iunie 2010 - locul I
Campionatul național de aruncări lungi din 8-10 martie 2011 - locul I
Campionatul mondial de copii din Ankara - Turcia 2011 - locul III
Campionatul național de aruncări lungi din iunie 2011 - locul III și să sperăm că mai urmează...
Pe parcursul acestor ani, mi-am dat seama cu ajutorul antrenorului și al lui David Andrei (care este și el elev la „Gojdu”, în clasa a IX-a G și coleg de suferință la antrenamente, având de asemenea rezultate excelente la o probă comună: aruncarea suliței) că nu este simplu să faci sport de performanță...”
Pentru sportul de performanță trebuie să faci sacrificii
După experiența acumulată pot să precizez câteva lucruri pe care le-am descoperit:
Când am început să fac sport nu m-am gândit la ce va fi peste ani, ce se va întâmpla cu școala, cu notele mele, cu ieșirile în oraș, cu prietenii și examenele (Doamne ajută, că am trecut cu bine peste ele!). După gimnaziu, a început să-mi fie mai greu, având în vedere că am intrat la C.N ,,Emanuil Gojdu”: având mai multe antrenamente și mai multe lecții de învățat, dar mă bucură faptul că profesorii sunt înțelegători. Au trecut ani buni și încă învăț că pentru sportul de performanță trebuie să faci sacrificii. Nu mai ai timp să ieși cu colegii, nu poți să mergi în toate excursiile pentru că ești obosit după antrenamente; nu poți să-ți petreci nopțile prin cluburi sau să lipsești de la antrenamente pentru că „nu ai chef”, și totuși, e ceva deosebit, care compensează totul. Mi se întâmplă de fiecare dată când merg pe stadion, chiar dacă în ziua respectivă am acumulat stres la școală, pe teren mă relaxez pur și simplu și mai uit, pentru o oră jumate, două, de note, școală și de alte chestii care ne stresează pe noi copiii.
Mulțumiri oamenilor speciali!
În încheierea acestor rânduri, vreau să le mulțumesc următorilor oameni speciali: domnilor antrenori Liviu David și Florin Indrie, fostei diriginte Sarca Maria Nicoleta și profesorilor din gimnaziu și liceu, în special actualilor diriginți Maria Niță și Adrian Niță; de asemenea, le mulțumesc părinților și sorei mele pentru răbdare și mai ales pentru sprijinul și încurajările cu care au contribuit în toți acești ani la succesul meu. (Ioana Daiana Bologa)

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:29:59 Ora standard a Europei de Est