Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiecție de film – „Sexul are preț”

În „Săptămâna căsătoriei”

Proiecție de film – „Sexul are preț”

În cadrul „Săptămânii căsătoriei”, vineri (10 februarie 2012), la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea a avut loc proiecția filmului „Sexul are preț”, de Pam Stenzel.

Proiecția a fost vizionată de elevii a patru clase (a XII-a C și D, a XIII-a I și J, însoțiți de prof. Georgeta Iorga, Nicoleta Pop, Teodora Bârțan, Boroș Izabela și Valeria Catona).
În deschiderea manifestării, dna ing. Miorița Săteanu (coordonatorul proiectului „Săptămâna căsătoriei”) le-a vorbit elevilor despre inițiatorii proiectului internațional - Richard Kane, din Marea Britanie, și soția sa, Maria -, care au celebrat „Săptămâna căsătoriei, în premieră mondială, în 1997, sub denumirea de „Marriage Week”. Evenimentul a fost sărbătorit de-atunci, an de an, în Germania, Cehia, Ungaria, Elveția, Australia și SUA, iar din 2011, „Săptămâna căsătoriei” se sărbătorește și în România.
În cadrul temei „Drumul spre căsătorie, presărat cu flori, bună înțelegere, credință și dragoste”, doamna inginer a tras câteva semnale, îndemnându-i pe tineri la cumpătare și responsabilitate, credință și ajutor în cadrul relațiilor lor de prietenie.
„Fetelor, controlați-vă sentimentele. Nu vă oferiți inima tuturor bondăreilor, lăsați-i să zboare! Nu refuzați sfaturile care vi se dau de către cei cu experiență, părinți și profesori, care vă vor binele. Din păcate, unii tineri vor cu tot dinadinsul să învețe pe pielea lor! După ce s-au ars, e prea târziu să regrete, iar greșelile îi pot costa scump, toată viața. Din prea multă bravură, uneori ascultați prea puțin din ceea ce vi se spune. Îndemnul meu este să acceptați învățăturile pe care dorim să vi le transmitem prin intermediul acestui film pe care o să vi-l prezinte dl Dan Ionescu de la Asociația Agape.
Și încă ceva: Atenție mare la cei ce doresc să vă oferă slujbe tentante! Nu vă duceți să lucrați în străinătate, fraieriți de tot felul de indivizi dubioși sau de feți-frumoși. Apelați la Oficiul Forțelor de Muncă!”
„Căsătoria este o artă, trebuie să o creezi în fiecare zi” – R. Tagore
Pam Stenzel, eroina filmului, face o pledoarie pentru frumusețea relațiilor de prietenie între tineri și trage un semnal de alarmă pentru atenționarea celor care confundă dragostea cu sexul, care se lasă influențați și înșelați de „prinți și prințese”, de obsedați sexuali, de indivizi fără conștiință, fără principii morale sănătoase și fără Dumnezeu; și de aici tot răul care se poate abate asupra celor nechibzuiți, celor care se lasă luați de val și seduși de indivizi fără scrupule, iresponsabili, care te pot nenoroci pentru toată viața. Filmul pledează pentru relația frumoasă de prietenie cu împlinire în căsătorie, iar despre sex se vorbește doar în limitele căsătoriei. Altfel, sexul poate aduce mari nenorociri, boli și suferință, dezamăgiri și chiar pierderi irecuperabile în sănătate, carieră și viața de familie.
„O lecție foarte bună de viață!”
După vizionare, eleva Georgiana Gavra a considerat filmul drept foarte interesant și educativ: „o lecție foarte bună de viață... Am putut astfel afla cu stupoare câte boli incurabile se pot transmite prin întreținerea de relații sexuale... ”
Iar dna profesor Georgeta Iorga consideră foarte potrivită vizionarea lui la orele de dirigenție. „Am citit pe chipurile lor trăirile... Erau pur și simplu absorbiți de subiect. E un excelent semnal de alarmă pentru bolile cu transmitere sexuală...!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiecție de film – „Sexul are preț”. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:26:44 Ora standard a Europei de Est