Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Poftiți la Clubul de poezie!

Sâmbăta, de la ora 14.00,

Poftiți la Clubul de poezie!

E posibil ca data de 21 octombrie 2006 să devină o zi istorică pentru fondatorii Clubului de poezie (Adrian Mălăieș - Popescu, Lelia Bureția, Alexandru Drăgan și Dumitru Vlad), iar ceea ce fac ei astăzi să-i contamineze și pe alții ca ei, elevi la colegiile naționale orădene – “Emanuil Gojdu” și “Mihai Eminescu” ori studenți la Litere...

 Sunt tineri cu idei, cititori și iubitori de literatură și artă, nonconformiști, poeți și critici literari pentru o oră-două, trei sau patru, dar și perfecționiști, căutători în colbul de aur al slovelor, vorbitori ai limbii lui Shakespeare.
Sâmbătă de sâmbătă, la ora 14.00 (fix), se adună în sala 7 a colegiului gojdiștilor pentru a fi împreună întru poezie, și a povesti ce au mai cetit sau au mai iscodit cu cerebelul lor sclipitor și ascuțit. “Poate din joacă, poate din prietenie, dintr-o afinitate și aceeași iubire, ne-am adunat în urmă cu un an, și ne-am propus să facem ceva productiv”- Lelia (eminesciana). Ședințele nu se țineau obligatoriu la “Gojdu”, s-au mai întâlnit și-n alte părți, importante erau întâlnirea și transpirația, inspirația și confruntarea de idei. “Gândeam, și propuneam o temă care să merite osteneală, după care începeam exercițiile de scriere. Fără a avea pretenția că ceea ce facem noi se cheamă versuri sau poezie.” Din fața laptop-ului, Alexandru Pascovici (gojdistul din IX D) intervine: “Important e execițiul în sine și confruntarea de idei. Să ne găsim o sursă de inspirație și să reușim să o controlăm...”
Cei patru "corifei" au publicate șase poezii
Au avut și bucuria să-și vadă munca materializată ...te miri unde, într-o revistă din Iași. Șase poezii au văzut lumina tiparului într-un volum colectiv scos la Editura Lumen. Scrierile aparțin celor patru “corifei”: Alex (-1, adică Drăgan), Dumitru, Lelia și Adrian. Cu timpul, celor patru fondatori ai Clubului de poezie (“Fără nume” - adică nu i-au găsit încă un nume) li s-au alăturat și alți neastâmpărați, care au aflat despre întâlnirile lor. Așa a apărut Alex-2 (Alexandru Pascovici), omul cu laptop-ul, “umbra” lui George Vasilevici și prietenul lui Mihai Vieru. “Îmi place stilul lui George Vasilevici pentru că nu are granițe morale sau estetice, iar mesajele lui au un substrat foarte fin. Pe Mihai Vieru l-am invitat și a fost de trei ori în mijlocul nostru. Vara ne adunăm în parc, la Muzeul Þării Crișurilor, pe o bancă, mai retrași. Am urcat și la Ciuperca”... Băieții compun și citesc, critică și construiesc. Stilul e mai puțin important că e clasic sau modern(ist). Aflând de isprava lor, directorul Viorel Mititeanu le-a dat undă verde în școală, în sala 7. S-au bucurat și alții de ideile și travaliul lor. Noi am aflat de existența lor și a clubului de la dna profesoară Maria Niță, super încântată de “acești năzdrăvani cu preocupări literare” (ca s-o cităm pe doamna profesoară). De fapt, ei nu doresc deloc să se ascundă de lume. Sunt bucuroși ca și alții să li se alăture. De aceea au și făcut niște afișe pe care le-au împrăștiat prin oraș, pe la Universitate (la Facultatea de Litere) și la intrarea în cele două colegii naționale orădene. Între timp, unii membri au plecat, devenind studenți în București și Cluj-Napoca, dar au venit alții – Adela Lila (gojdista din X F), iar mai nou, Radu Meșter (din IX E, cel de-al doilea eminescian al clubului). Recent, și-a făcut intrarea în club și Cătălina Lar - olimpica națională gojdistă la mate. Nu e de mirare! De fapt, cei mai mulți membri sunt de la profilul de mate-info.
Sâmbătă (24 noiembrie 2007), când ne-am înființat și noi la club, i-am găsit pe Alex-2 (Pascovici), Lelia, Adela și Radu, iar între timp a sosit și “șefu” (Adrian Mălăieș). De la 14 la 16, se vorbește românește, iar de la 16 la 18, în limba lui Shakespeare.
Dacă sunteți curioși, mergeți de vedeți … poate vă molipsiți! (Ovi Dan)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Poftiți la Clubul de poezie!

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:01:01 Ora standard a Europei de Est