Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Bugetul pentru anul 2012 prezintă câteva particularități față de anii precedenți”

Bugetul local pentru 2012 a fost aprobat

„Bugetul pentru anul 2012 prezintă câteva particularități față de anii precedenți”

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de azi, 9 februarie 2012, prioritățile pe care le are în vedere bugetul municipiului Oradea pentru anul 2012.

„Bugetul pentru anul 2012 prezintă câteva particularități față de anii precedenți. Astfel, în acest an, bugetul va avea un vârf de creștere, datorat rambursărilor la creditul contractat pentru achiziția tramvaielor. Totodată, vom simți influența unor decizii luate de Guvernul României, privind reducerea impozitului pe venituri. De asemenea, trebuie să avem în vedere asigurarea cofinanțării proiectelor europene. Pentru implementarea acestor proiecte va fi nevoie de contractarea unui credit de 20 milioane de euro pentru următorii trei ani, ca să putem asigura contribuția municipalității la cei 200 de milioane de euro atrași din fonduri europene”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
Bugetul local va înregistra și creșteri, datorate în principal: contractului de reabilitare și extindere a grădinii zoologice, contractelor de extindere a rețelei de canalizare, proiectelor de finanțare a spitalelor.
Prioritățile bugetului local pentru anul 2012 vor viza următoarele domenii:
Reabilitarea străzilor din cartierele vechi
În acest sens Primăria Oradea și-a propus să finalizeze lucrările de modernizare a peste 50 de străzi din municipiu.
*Racordarea la utilități a zonelor incluse în intravilan și reabilitarea rețelelor de azbest.
„Numai în cartierul Ioșia sunt peste 20 de străzi, care nu pot fi asfaltate, deoarece rețelele de canalizare sunt din azbest”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Lucrări la poduri sau străzi noi
Este vorba despre finalizarea lucrărilor la podul dintre Dragoș Vodă și str. Făcliei, care este realizat de către o companie italiană. Realizarea rampelor podului și a girației se vor face din bugetul local. Primăria Oradea are în vedere și realizarea legăturii între cartierul Velența și zona Cantemir, printr-un teren din vecinătatea supermarketului Lotus. Legătura dintre cele două zone va fi gata anul acesta.
Parcuri și zone de agrement
„În acest an, vom finaliza lucrările de modernizare ale Cimitirului Municipal. Totodată, Parcul Padiș va intra din primăvară în reabilitări. Primăria Oradea dorește să amenajeze zone verzi în fiecare din cartierele municipiului. Avem în vedere amenajarea unor parcuri noi: în carterul Ioșia – pe Hațegului, în cartierul Nufărul II – lângă Adona, în zona Xenopol și nu numai”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Parcări
În ceea ce privește amenajarea de parcări de reședință, cheltuielile pentru acest tip de investiție au fost reduse, în schimb se va avea în vedere asfaltarea zonelor nemodernizate, respectiv a zonelor de pământ din cartierele de blocuri.
În zona centrală a orașului, după finalizarea mutării Spitalului de Infecțioase, va începe demolarea clădirii, iar apoi construirea noii parcări din str. Tribunalului.
Bani europeni
„Cele mai importante proiecte câștigate și derulate de Primăria Oradea sunt cele pe termie, APAREGIO, Parcul Industrial, dar și cele care privesc modernizarea și dotarea spitalelor din municipiu”, a declarat primarul Ilie Bolojan.
Zona centrală
Reabilitarea fațadelor clădirilor din Centrul Istoric rămâne în continuare o prioritate pentru Primăria Oradea. Momentan, suntem nevoiți să așteptăm schimbarea actului normativ, care îngrădește luarea unor măsuri în acest sens.
Educație
„În ceea ce privește domeniul educației, prioritară este preluarea managementului și a rețelei școlare, rezolvarea problemelor legate de plata salariilor profesorilor în conformitate cu costul standard, dar și stabilirea rețelei școlare, având în vedere că în Bihor avem cu 1000 de copii mai puțin decât anul precedent, iar asta înseamnă reducerea a aproximativ 40 de clase, din care 20 - 30 sunt numai în Oradea. Toate aceste reașezări ale rețelei școlare ne oferă responsabilități comune”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Îmbunătățirea serviciilor publice
Sănătate
Construcția Centrului Oncologic este un proiect derulat împreună cu Ministerul Sănătății, iar lucrările urmează să fie gata în toamna acestui an. Tot pentru îmbunătățirea serviciilor sanitare, o serie de etaje de la maternitate vor fi reabilitate printr-un credit de la Banca Mondială.
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliu Local, de azi, bugetul pentru 2012 a fost aprobat.  (Biroul de presă)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:59:25 Ora standard a Europei de Est