Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ziua școlii la “Alexandru Roman” Oradea

Vineri, 23 noiembrie

Ziua școlii la “Alexandru Roman” Oradea

Dascălii și elevii Școlii cu clasele I-VIII “Alexandru Roman” din Oradea și-au sărbătorit vineri (23 noiembrie 2007) patronul spiritual – Alexandru Roman (născut în 26 noiembrie 1826, la Aușeu), îndrumător cultural, publicist, profesor, membru fondator al Academiei Române...

Suita manifestărilor a debutat în 10 noiembrie cu o activitate de suflet: depunerea unei coroane la bustul lui Alexandru Roman de la Aușeu. Protagoniștii manifestării coordonate de prof. Felicia Holhoș (consilier educativ) au fost elevii claselor a II-a și a III-a A, a VI-a C și a VII-a A. Pe parcursul săptămânii trecute, au avut loc întreceri și jocuri sportive coordonate de profesorii de specialitate, Nicolae Băcioiu și Ioan Danciu, diplomele și premiile fiind înmânate câștigătorilor vineri, în cadrul adunării festive desfășurate în sala de sport.  
Sărbătorirea patronului spiritual
Vineri dimineața, cu mic cu mare, elevi și dascăli s-au adunat în sala de sport pentru sărbătorirea patronului spiritual, fiind astfel reluate (după 13 ani) manifestările tradiționale dedicate Zilei școlii – ziua patronului spiritual. În cuvântul de deschidere, noul director al școlii, prof. Anca Piscoi, a saluta distinșii invitați, foști profesori, învățători și elevi ai școlii, între care prof. Ilie Crăciun, actualmente inspector școlar (care și-a început activitatea didactică la această școală – “la Academia din Velența”, cum plastic se exprima domnia sa). Domnul inspector și ceilalți vorbitori (Angelica Bonchiș, înv.Eva David...) s-au arătat încântați și onorați de invitație, exprimându-și gândurile la ceas aniversar, depănând amintiri și nominalizâd colegi și elevi cu care școala se mândrește și astăzi. Ca un semn al prețuirii și neuitării, invitații au primit nr.9 al revistei școlii ( “Clipe” - întru răscolirea amintirilor). Doi dintre foștii elevi, Mircea Moga, actualmente student la Politehnică (la Cluj-Napoca) și Delia Pătruș, elevă la C.N. “Mihai Eminescu”, au răspuns întrebărilor venite din partea dascălilor și elevilor.
Doină lui Alexandru Roman...
Prof. Felicia Holhoș (consilierul educativ al școlii) a preluat microfonul și a condus întreaga manifestare omagială.
Doina scrisă de Iosif Vulcan, dedicată lui Alexandru Roman, a fost pusă în scenă de elevii clasei a VI-a A, îndrumați de prof. Gheorghina Lemnian; participanții la concursul de pliante și-au prezentat lucrările, după care le-au predat juriului. Sunt demne de remarcat  fantezia autorilor și originalitatea lucrărilor, precum și bogăția de imagini care fac atractive pliantele; cinci echipaje din clasele a VII-a și a VIII-a s-au confruntat la concursul tematic: “Alexandru Roman – fiu al Bihorului”, răspunzând în scris unui set de 14 întrebări despre viața și activitatea patronului spiritual – primele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de echipajele claselor a VIII-a A (75 p. – locul I), a VII-a A (49 p. – loc. II) și a VIII-a C (42 p. – loc. III); între timp, pe scenă au evoluat “Năzdrăvanii” - recitatori ai Grădiniței nr. 22, îndrumați de ed. Florica Balaj și Marioara Bumb, dansatorii cowoboy ai clasei a V-a B (îndrumați de fosta lor învățătoare - Melinda Stanca), “Fiicele Noului An” (protagoniști, un grup de elevi din clasa a II-a A, înv. Diana Vidican), un număr de dans sportiv, prezentat de elevi din clasa a IV-a A, înv. Alina Firtean (îndrumați de Mihaela Marincaș); “Fata babei și fata moșului” (o variantă modernă, versificată, în interpretarea unui grup de elevi din clasa a III-a A, înv. Ana Lăzurean). Pe covorul roșu și-au făcut apoi intrarea pretendenții la titlurile de Miss și Mister, care au defilat și s-au prezentat ca niște mari vedete și manechine de top...
Toate concursurile au fost premiate, iar la final, elevii au fost poftiți să se desfășoare pe ringul de dans în cadrul unei serate maraton. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua școlii la “Alexandru Roman” Oradea.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:25:44 Ora standard a Europei de Est