Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Colegiul Tehnic „Transilvania” va avea toate ciclurile de învățământ

Din toamnă

Colegiul Tehnic „Transilvania” va avea toate ciclurile de învățământ

Ca urmare a măsurilor de reorganizare a rețelei școlare din municipiul Oradea, în baza prevederilor Ordinului ministrului Educației și ale Legii nr. 1 a Educației Naționale pentru rentabilizarea unităților școlare, din anul școlar 2012 - 2013, Colegiul Tehnic „Transilvania” va avea toate ciclurile de învățământ.

Învățământ preșcolar, prin arondarea Grădiniței nr. 42 – „Maria”, ciclu primar și gimnazial, prin absorbția Școlii cu clasele I-VIII „Octavian Goga”.
Bază materială și dotări la standarde de calitate și eficiență
„Grație bazei materiale excelente de care dispunem, cu dotări la standarde de calitate și eficiență, suntem în măsură să satisfacem nevoile și pretențiile elevilor din ciclul primar și gimnazial, cărora le vom oferi spații moderne și spațioase la parter, respectiv la primul nivel, separat de ciclul liceal, ne-a declarat doamna director, prof. ec. dr. Maria Ruge. Pe lângă sălile de clasă, cabinete și laboratoare, dispunem de sală de sport și cantină în incinta școlii, două terenuri de sport, din care unul va fi destinat elevilor din ciclul primar și gimnazial, cu ieșire separată, cabinet medical propriu, autorizat și un internat de 150 de locuri.
Cursuri gratuite
La cererea părinților putem organiza program After School gratuit pentru elevii gimnaziști.
Tot gratuit le oferim cursuri de handbal fete/băieți, engleză intensiv pentru începători și avansați, dans sportiv, curs foto și alte cursuri la cererea elevilor (teatru, pictură, șah etc), dispunând de profesori calificați pentru aceste cursuri gratuite, profesori de engleză, profesori-antrenori, profesori pentru activități la alegere.
E bine să se știe că elevii Școlii „Octavian Goga” vor învăța în continuare cu învățătorii și profesorii lor; titularii școlii vor deveni titularii noștri. La ciclul liceal, noi dispunem de 41 de cadre didactice bine pregătite, din care 34 sunt cu gradul I și II, două cu doctorat, cu master și a doua facultate, toți sunt calificați, iar cei tineri au definitivatul.
La sfârșitul anului școlar, la cheltuielile salariale pe 2011, am înregistrat un excedent la costul standard calculat pe elev, un total de aproximativ 2.000 de lei, ceea ce înseamnă un plus de 20%, în condițiile în care foarte multe școli au depășit nivelul stabilit...”
Îndeplinirea tuturor descriptorilor, indicatorilor de performanță
În discuția avută cu managerul colegiului, nu am ocolit nici subiectele delicate privind rezultatele de la bacalaureat, raportul ARACIP, oferta educațională pentru clasele a IX-a și  posturile didactice.
La bacalaureat, în prima sesiune, colegiul s-a clasat pe la mijlocul clasamentului în rândul colegiilor tehnice, cu un procent de promovabilitate de 19,12 la sută. Anul școlar trecut, în cadrul proiectului planului de școlarizare și-au propus realizarea a șapte clase, cinci la zi și două cu frecvență redusă și toate au fost realizate.
În raportul ARACIP (din 25 noiembrie 2011), întocmit de o echipă de experți evaluatori externi și colaboratori ARACIP, se consemnează îndeplinirea tuturor descriptorilor, indicatorilor de performanță drept pentru care unitatea școlară a fost autorizată pentru: tehnician transporturi, tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, tehnician în hotelărie, tehnician în gastronomie, tehnician în industria alimentară, tehnician în morărit, panificație și produse făinoase, asistent medical de farmacie, asistent medical generalist, tehnician în activități de secretariat, tehnician în activități comerciale.
 Pentru anul școlar 2011 - 2012 au fost aprobate 52,76 de posturi, din care 37,26 posturi didactice, cinci posturi auxiliare și 10,5 posturi personal nedidactic...
În concluzie, la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea, baza materială, dotările, resursele umane, toate concură pentru un învățământ de calitate și eficient, centrat pe elev, vorba doamnei director, prof. ec. dr. Maria Ruge. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Colegiul Tehnic „Transilvania” va avea toate ciclurile de învățământ.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:21:11 Ora standard a Europei de Est