Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Mondială a Zonelor Umede la Eco Școala „Avram Iancu”

Joi, 2 februarie

Ziua Mondială a Zonelor Umede la Eco Școala „Avram Iancu”

Data de 2 februarie a fiecărui an, reprezintă Ziua Mondială a Zonelor Umede desemnată pentru a marca semnarea Convenției asupra Zonelor Umede, pe 2 februarie 1971, în orașul iranian Ramsar de pe coasta Mării Caspice.

 Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost celebrată pentru prima dată în 1997 și de atunci în fiecare an, agențiile guvernamentale, organizațiile non-guvernamentale și grupurile sociale de la toate nivelele comunității au beneficiat de avantajul de a întreprinde acțiuni cu scopul de a conștientiza publicul larg asupra valorilor și beneficiilor zonelor umede și a Convenției Ramsar. Convenția este ratificată de România prin Legea nr. 5/1991 și este un tratat internațional de conservare și utilizare durabilă a zonelor umede prin care statele semnatare recunosc importanța ecologică, precum și valoarea economică, culturală, științifică și recreațională a acestora. Scopul semnării Convenției este ocrotirea unuia dintre cele mai productive și semnificative, dar încă periclitate ecosisteme: zonele umede.
Tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede pentru 2012 este zonele umede și turismul și este legată de tema pentru următoarea reuniune a Conferinței părților, COP11: Zone umede, Turism si recreere, care va avea loc în luna iulie 2012, la București.
Prin zone umede se înțelege întinderile de bălți, mlaștini, turbării, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depășește 6 m;
Importanța acestor zone umede este dată de: controlul inundațiilor; aprovizionarea stratului subteran de apă; stabilizarea țărmurilor și protecție împotriva furtunilor; retenția nutrienților și sedimentelor; atenuarea schimbărilor climatice; purificarea apei; menținerea biodiversității (reprezintă refugii pentru numeroase specii de plante care găsesc numai în astfel de locuri condiții optime de supraviețuire și dezvoltare).
Zonele umede se constituie ca resurse de mare valoare economică, naturală, științifică, recreativă; reprezintă refugii pentru numeroase specii de animale acvatice și semiacvatice, jucând astfel un rol în menținerea biodiversității;oferă resursele vegetale, stocuri de pești, fauna de interes cinegetic; permit practicarea agroturismului.
Dintre speciile de păsări și mamifere cu valoare deosebită sub aspect economic vânătoresc din aceste zone amintim: fazanul, turturica, potârnichea, prepelița, vulpea, jderul de copac, căpriorul, mistrețul și iepurele. Dintre speciile de pești amfibieni amintim: crapul, plătica, somnul, mreana, știuca, cega etc.
Județul Bihor are un patrimoniu natural deosebit de valoros care cuprinde 64 de arii naturale protejate și 36 de tipuri de habitate din care opt tipuri prioritare. O mare parte din acestea prezintă în componența lor zone umede, având un regim special de conservare și ocrotire; adăpostesc specii de floră și faună protejate, mai ales specii de păsări ocrotite (în județ s-a identificat un număr de 347 de specii de păsări din care 132 specii la iazurile biologice ale Stației de Epurare Oradea și 215 specii în Rezervația Naturală Pădurea Rădvani și heleșteele din comuna Cefa); dețin un rol foarte important în cadrul culoarului de migrație est european.
Drumeție la Rezervația 1 Mai și Pădurea Rădvani
Acestea au fost câteva dintre informațiile pe care le-au aflat joi (2 februarie 2012) elevii claselor a II-a C (prof. Cîrciumaru Stelieana) și a III-a C (prof. Toader Monica) de la Eco Școala „Avram Iancu”, Oradea. Consilierul educativ, dna prof. Felicia Goina, le-a prezentat copiilor (pe-nțelesul lor), printr-un dialog însoțit de un material ppt cu imagini sugestive, semnificația zilei de 2 februarie. Micii ecologiști au tras concluzia că noi, orădenii, trebuie să ne mândrim deoarece în apropierea orașului avem una din cele mai frumoase rezervații și anume Rezervația de la 1 Mai unde putem întâlni nufărul termal, roșioara lui Racoviță și melcul melanopsis.
 După prezentarea informațiilor, elevii celor două clase, îndrumați de doamnele învățătoare, au trecut la partea practică. Școlarii din a II-a C au colorat, decupat și asamblat o mască sub formă de libelulă, iar cei din a III-a C au colorat, decupat și asamblat o cărticică ce reprezintă o broscuță în mișcare.
În încheierea acestei activități eco, elevii și doamnele învățătoare și-au propus ca la primăvară să facă o drumeție la Rezervația 1 Mai și Pădurea Rădvani ca să admire pe viu cele prezentate. (Dorina T.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Mondială a Zonelor Umede la Eco Școala „Avram Iancu”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:25 Ora de vară a Europei de Est