Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Pentru noi, schimbul cu Chile a reprezentat o experiență unică!”

Ospitalitatea și iubirea gojdiștilor

„Pentru noi, schimbul cu Chile a reprezentat o experiență unică!”

Din 24 ianuarie 2012 până în 2 februarie (inclusiv), 22 de elevi chilieni și doi profesori însoțitori (Sandra Moreno Monardes și Eduardo Araya Jofre) au fost găzduiți cu dragoste de familiile gojdiștilor care i-au omenit și iubit ca pe propriii copii, demonstrându-le ospitalitatea proverbială românească.

La rândul lor, gojdiștii păstrează vie în memorie experiența primei lor ieșiri în Chile, tratamentul excepțional pe care l-au avut cu doi ani înainte (între 13 și 28 octombrie 2010), la prima lor escală în Chile, la Colegio „San Esteban” din Antofagasta.
Marți (31 ianuarie), gojdiștii aveau să le pregătească înalților oaspeți un spectacol de bun rămas. Din amfiteatru, unde au fost salutați de  prof. Raluca Balmoș și Mioara Þigan, și până în sala festivă, chilienii au fost conduși cu cântec; Radu Tîrb și Victor Bodiuț i-au însoțit într-o veselie cu vioara cu goarnă și toba, date la maximum. În sala festivă au fost primiți cu urări, așa cum e obiceiul la noi de Anul Nou. Din grupul de urători, îmbrăcați în costume populare, au făcut parte: Alex Pavel (gazda bună care la sosire, în 24 ianuarie, i-a primit, după datină, cu pâine și sare), Patric Filip, Kele Eduard, Hălmăgean Șerban, Popescu Andrei și Cristi Barbis, alături de Radu Tîrb și Victor Bodiuț.
Spectacolul a fost deschis de Dora Berchez, Darius Șomolan și Andrada, care ne-au sensibilizat cu dansurile lor. Din cuvântul dlui director, profesor Viorel Mititean, aveam să aflăm ce înseamnă schimbul cu Chile:
„Pentru noi, schimbul cu Chile a reprezentat o experiență unică. Oamenii pe care i-am cunoscut (între care dl prof. Robert Gonzales și dl Miguel Rivera Alvarado), familiile și prietenii de acolo au rămas și vor rămâne mereu în sufletele noastre. Din tot sufletul sperăm că și dumneavoastră v-ați simțit cel puțin la fel de bine în țara noastră. Ne-am străduit așa cum am știut mai bine...”.
După intervenția dlui director, Roxana Pavel și Gabriel Vîrtop (minunații prezentatori ai spectacolului) i-au invitat pe toți să rememoreze acele clipe petrecute în Chile în toamna lui 2010, prin intermediul clipului ingenios realizat de maestrul Tudor Vîlceanu.
După vizionarea clipului, frații Maria și Andrei Agut au reîncins atmosfera în sala festivă cu un vals, urmat de un șlagăr al Alexandrei Stan, interpretat, pe măsură, de talentata gojdistă Jessie Baneș. Dansatorii au revenit pe scenă în formula Maria Agut și Ianc Sebi, cu un latino; și o nouă intervenție muzicală, susținută de Jessie, cu „What a feching”.
Diplome și felicitări pentru chilieni
Într-un moment emoționant, echipa de profesori gojdiști (Raluca Balmoș, Mioara Þigan și Anca Mile) împreună cu domnul director Viorel Mititean au invitat elevii și profesorii chilieni pe scenă, unde i-au felicitat, îmbrățișat și premiat cu diplome.
„Dorim ca acest schimb școlar să continue. Sperăm că România, familiile și prieteniile care s-au legat în această perioadă, precum și momentele petrecute vor rămâne mereu în sufletele voastre”, a conchis domnul director Viorel Mititean.
Doamna profesor Mioara Þigan a dat glas cuvintelor măiestrite puse pe hârtie cu multă sensibilitate de coordonatorul de proiect – Raluca Balmoș: „Există în viața fiecăruia dintre noi momente pe care le păstrăm în suflet și oameni pe care îi purtăm mereu în noi, indiferent unde ne-ar duce viața. Însă, când peste oameni și momente se așterne uitarea, rămân sentimentele.
Chile și România, o realitate geografică; chilieni și români, o realitate umană; momentele petrecute împreună – o realitate temporală; amintirea acestor momente, însă, o realitate sentimentală. Vom uita poate ce și când am trăit, însă nu vom uita niciodată cum ne-am simțit împreună, și cum, doar împreună, am reușit să ridicăm un Pod peste Ocean”.
După premiere, maestrul Tudor Vîlceanu a revenit cu un nou clip, de această dată cu vizita chilienilor în România: începând cu primirea lor în seara de 24 ianuarie, asistența la ore, primirea la Primăria Oradea (încheiată cu o escală în turn), excursia de trei zile la Sighișoara, Brașov, Sinaia (castelul Bran)...
După o nouă „rundă” cu Jessie și dansul specific – Gracias a la vida que ne ha dado tanto! – gojdiștii și-au invitat prietenii chilieni la dansul pinguinului.
Petrecerea de marți s-a încheiat în Băile Felix cu o cină romantică, în stil și spirit gojdist... o reuniune care unește două continente! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Pentru noi, schimbul cu Chile a reprezentat o experiență unică!”

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:32:45 Ora standard a Europei de Est