Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Eminesciana... la Nucet

În perioada 23 - 27 ianuarie

Eminesciana... la Nucet

„A fost odată ca-n povești/ A fost ca niciodată ...”
Așa începe una din bijuteriile literare pe care le-a dat geniul românesc.

Sub aripa geniului creator al marelui poet Mihai Eminescu, în spațiul primitor al CDI Nucet s-a desfășurat în perioada 23 - 27 ianuarie 2012 „Eminesciana” - dedicată „Luceafărului poeziei românești".
Cele patru zile au avut la bază dorința colectivului de cadre didactice de a picura în sufletele copiilor puțin din lumina operei eminesciene.
Săptămâna a debutat cu recitare de poezii și interpretare de cântece având ca suport textele marelui poet. Finalitatea primei activități s-a concretizat printr-un concurs tematic și realizare de creații poetice. În cea de-a doua zi, elevii au participat la un atelier de creație în care s-au îmbinat perfect coordonatele unirii de la 24 Ianuarie 1859 cu poezia de inspirație istorică a „poetului nepereche”. Copiii au răspuns prompt întrebărilor legate de Unirea Principatelor Române, reușind să îmbine sentimentul istoric cu cel liric, să creeze mici poezii bazate pe temelii istorice.
Festivitatea de premiere a continuat cu o activitate interactivă în care grupe de elevi au compus caligrame pe baza textelor poetului, interpretate apoi de fiecare grupă. Simbolurile eminesciene au finalizat această săptămână de creație, elevii reușind să realizeze pictopoezii, care au ilustrat geniul marelui poet.
Activitatea în sine a avut ca obiectiv major familiarizarea elevilor cu marile creații ale reprezentanților literaturii române, dar a pus accent și pe ideea de interdisciplinaritate, la întregul ansamblu participand: doamnele prof. Adriana Micle, Ioana Fărcuț, Mihaela Benchiș și Florina Bodenciu, domnii prof. Traian Coraș, Mihai Egyed și Alexandru Klein. Cuvântul de final i-a aparținut doamnei director – prof. Mirela Meza care a mulțumit tuturor participanților și organizatorilor pentru activitate.
Finalitatea acestui demers s-a regăsit în lucrările realizate de elevi (creații literare, caligrame, pictopoezii, panouri literare),
în entuziasmul și încărcătura emoțională din ochii copiilor. (Mihaela Benchiș)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 19:55:05 Ora de vară a Europei de Est