Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii”

Debutul seriei a II-a de formare din cadrul proiectului

„Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii”

Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în calitate de beneficiar și Inspectoratul Școlar al municipiului București, SIVECO ROMÂNIA S.A și TEHNE România, în calitate de parteneri, implementează proiectul strategic „Formarea profesorilor de matematică și științe în societatea cunoașterii” ID62534, cofinanțat de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 1, Cererea de propuneri de proiecte nr. 87, Profesioniști în educație și formare, Domeniul Major de intervenție 1.3.

 Obiectivul general al proiectului este „formarea și dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din aria curriculară „Matematică și Științe” de a elabora și implementa un curriculum integrat la decizia școlii, acreditat, și dezvoltarea profesională continuă a acestora pe componenta instruirii diferențiate a elevilor”.
 În cadrul  Activității 4.3., Desfășurarea sesiunilor de formare și certificare
În perioada octombrie – noiembrie 2011 s-a desfășurat seria 1 de formare, pe modulul de curs „Abilitarea pe curriculum la decizia școlii, la nivel interdisciplinar”. Pentru desfășurarea formării s-au organizat 100 de grupe de cursanți din județele Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Ilfov și municipiul București. În urma evaluării finale din 16-17 decembrie 2011, au absolvit cursul 1.710 cadre didactice din grupul țintă.
În data de 20 ianuarie 2012, a debutat seria a doua de formare din cadrul proiectului, pe modulul de curs „Abilitarea pe curriculum la decizia școlii, la nivel interdisciplinar”. Cadrele didactice înscrise pe Platforma proiectului pentru participarea la cursurile de formare, au fost organizate în 100 de grupe, în funcție de opțiunea acestora, zona de reședință și criteriile de selecție din Cererea de finanțare.
Cursurile vor fi livrate în următoarele centre de formare:
*în 42 de centre în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj:  
Casa Corpului Didactic Bihor, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea, Grup Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” Oradea, Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Dacia” Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Colegiul Național „Arany Janos” Salonta, Grup Școlar „Arany Janos” Salonta, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu” Beiuș, Liceul Teoretic „Jozef Kozacek” Budoi, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, Grupul Școlar „Horvath Janos” Marghita, Școala cu clasele I-VIII Derna, Colegiul Agricol Valea lui Mihai,  Casa Corpului Didactic Zalău, Școala nr.5 „Lucian Blaga”- Bistrița, Colegiul Național „George Coșbuc”- Năsăud, Grupul Școlar „Radu Petrescu”  Prundu-Bârgăului,  Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, Școala „dr. Ioan Mihalyi de Apșa” Sighetul Marmației, Grup Școlar Vișeu de Sus, Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” Baia Mare, Școala cu clasele I-VIII „Ion Luca Caragiale” Baia Mare, Școala cu clasele I-VIII nr. 18 Baia Mare, Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” Baia Mare, Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” Câmpia Turzii, Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca, Colegiul Național „Kölcsey Ferenc” Satu Mare, Liceul Teoretic German „Johan Ettinger” Satu Mare, Colegiul Tehnic „Elisa Zamfirescu” Satu Mare.
*în 23 de centre în municipiul București și județul Ilfov:
Colegiul Tehnic „Costin Nenițescu” București, Colegiul German „Goethe” București, Colegiul Național ,,Spiru Haret” București, Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez” București, Colegiul Național „Iuliu Maniu” București, Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” București, Liceul Teoretic „Ady Endre” București, Liceul Teoretic Grigore Moisil” București, Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja” București, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” București, Liceul Teoretic „Dante Alighieri” București, Liceul Teoretic  „C. A. Rosetti” București, Liceul Ortodox „Sf. Antim Ivireanu” București, Liceul Teoretic „Horia Hulubei” Măgurele (Ilfov), Școala cu clasele  I-VIII nr.1 Moara Vlăsiei, (Ilfov), Școala cu clasele I-VIII nr. 1 „Sfinții Voievozi” București, Școala cu clasele I-VIII nr.2 București, Școala cu clasele  I-VIII nr. 10 „Maria Rosetti” București, Școala cu clasele I-VIII nr. 52  București, Școala cu clasele  I – VIII nr. 70 București, Școala cu clasele I-VIII nr. 114 „Principesa Margareta” București, Școala nr. 135 „Ștefan cel Mare” București, Școala cu clasele I-VIII nr.186 București.
Activitatea de formare a cadrelor didactice se va desfășura on-line și față în față. Evaluarea va consta în realizarea și susținerea unui portofoliu. (Florin Negruțiu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:23 Ora de vară a Europei de Est