Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bilanț și impresii la încheierea stagiului de practică al francezilor

Joi, la C.T. „Constantin Brâncuși”

Bilanț și impresii la încheierea stagiului de practică al francezilor

Astăzi (vineri, 23 noiembrie 2007), s-a încheiat stagiul de practică pe care l-au efectuat în Oradea cei 19 elevi francezi de la Centrul de formare profesională a ucenicilor din Poitiers, în cadrul parteneriatului încheiat de Asociația pentru cooperare europeană Synton din România cu Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea.

„Să fiți buni ambasadori ai României în Franța!”
Joi , la încheierea programului de lucru, elevii francezi, împreună cu maistrul lor instructor, Roy Aurelien, s-au întâlnit cu reprezentantul francez al Asociației Synton, dl Gerard Crepier, conducerea colegiului partener și toți cei implicați în acest parteneriat româno-francez, pentru un bilanț și impresii la sfârșit de stagiu. Alături de conducerea colegiului (prof. Mihai Crețu, director, și ing Aurora Tabacu, director adjunct), a participat și prof. Florin Negruțiu, reprezentantul Inspectoratului Școlar.
Vorbind despre cele trei săptămâni de practică pe care francezii le-au făcut în Oradea (în prima săptămână în școală, a doua pe șantierul de locuințe al CIAC, din b-dul Decebal, și a treia tot pe șantierul CIAC, dar la căminele studențești aflate în construcție ale Universității), dl director Mihai Crețu a subliniat seriozitatea și responsabilitatea elevilor francezi, buna lor pregătire profesională, interesul manifestat pentru însușirea unor cunoștințe generale de limbă, a unui vocabular uzual de limbă română, pentru cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor noastre, disciplina și ordinea la locul de muncă, preocupare deosebită pentru calitatea muncii, și interes pentru autoperfecționare. Aprecieri favorabile au avut la adresa oaspeților francezi și maistrul instructor Laurențiu Droj, precum și Călin, unul dintre elevii gazdă care i-a însoțit pe elevii francezi pe șantier. În replică, Roy Aurelian și elevii francezi care au luat cuvântul și-au spus sincer părerile despre cele trei săptămâni de practică, arătând că nu s-au așteptat la o asemenea primire și tratare specială, atâta sinceritate și amabilitate, dar au evidențiat  și unele neajunsuri constatate, cum ar fi numărul insuficient de ore de învățare a limbii române, și de traducători care să-i însoțească. Ei consideră că acele cursuri intensive de învățare a limbii române ar putea să înceapă mai devreme, chiar în Franța, dispunând inclusiv de dicționarele necesare. Gerard Crepier i-a „tras mereu de limbă” pentru a cunoaște cu adevărat cum s-a desfășurat primul parteneriat româno-francez, întrucât, în aprilie 2008, brâncușienii urmează să participe și ei la un stagiu de practică în Franța. Reîntorși acasă, Gerard i-a îndemnat pe conaționalii săi să vorbească tuturor despre România, așa cum au cunoscut-o ei, și despre poporul român, așa cum l-au descoperit ei. „Să fiți buni ambasadori ai României în Franța”, i-a îndemnat dl Gerard Crepier. (Ovi Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:28 Ora de vară a Europei de Est