Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Fii precaut. Hoții nu dorm!”

Campanie preventivă

„Fii precaut. Hoții nu dorm!”

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au informat cetățenii cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe.

În perioada decembrie 2011 - ianuarie 2012, Inspectoratul General al Poliției Române prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu „GROUPAMA” Asigurări a derulat la nivel național Campania preventivă „Fii precaut. Hoții nu dorm!”
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității alături de polițiștii de proximitate din cadrul I.P.J. Bihor au derulat o serie de activități preventive în municipiul Oradea, Marghita, Beiuș, Salonta și Aleșd, menite să contribuie la prevenirea și combaterea furturilor din locuințe în județul Bihor. Campania a urmărit informarea cetățenilor cu privire la modalitățile de prevenire și combatere a infracțiunilor de furt din locuință. Polițiștii bihoreni au acționat în locuri publice aglomerate, piețe, stațiile mijloacelor de transport, centre comerciale etc. și au transmis cetățenilor recomandări cu caracter preventiv, au distribuit materiale informativ - preventive, s-au întâlnit cu reprezentanții grupurilor țintă și au folosit ca material de suport o grilă de evaluare a gradului de vulnerabilitate a locuinței.
În cadrul campaniei au fost distribuite 200 de afișe, 10.000 de pliante și alte 100 de materiale promoționale (liste de verificare de tip „home safety checklist”, magneți pentru frigider), toate cu însemnele și sloganul campaniei.
În cadrul acțiunilor preventive desfășurate, polițiștii au avut ca parteneri reprezentanții asociațiilor de proprietari din municipiul Oradea, au fost postate afișe la intrările în scările blocurilor și au fost introduse pliante cu recomandări preventive în cutiile poștale. În cadrul discuțiilor cu grupurile țintă au fost transmise recomandări cu privire la prevenirea furturilor din locuințe, modurile de operare ale infractorilor, cauze și condiții favorizante. Totodată, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni s-au întâlnit cu persoane de vârsta a treia din municipiul Oradea, în cadrul celor patru centre multifuncționale sau a asociațiilor de pensionari.
Tipuri de informații cu caracter preventiv ce au fost oferite cetățenilor
*Asigurarea locuințelor cu elemente de securitate
 În mediul urban este menționată în principal utilizarea mijloacelor tehnice și de siguranță modernă (montarea unor interfoane și utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuințe, asigurarea locuințelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.).
Eliminarea sau limitarea oportunităților de comitere a faptelor cauzate de neglijența sau naivitatea proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare când au fost pierdute sau furate cheile, manifestarea unui comportament discret în ceea ce privește nivelul personal de bunăstare etc.).
Precauție față de persoanele străine pe care le primesc în apartament;
Schimbarea obiceiurilor „tradiționale” de a păstra sume mari de bani în interiorul locuinței;
Dezvoltarea unor relații de bună vecinătate (supravegherea reciprocă a locuințelor de către vecini în lipsa proprietarilor – „paza vecinătății”, semnalarea persoanelor străine depistate în proximitatea locuințelor etc.).
„Ponturi” pentru a-i deruta pe spărgătorii de locuințe din partea Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității:
 Când lipsiți de acasă pentru mai multe zile, rugați-i pe cei care vă sunt apropiați să intre din când în când în casa dumneavoastră, să verifice locuința și să ridice corespondența;
Montați la vedere plăcuțe prin care să-i avertizați pe vizitatorii nedoriți că în casă se află un câine agresiv sau că aveți un sistem de monitorizare;
 Mesajul de pe „robotul telefonic” să inducă ideea că cineva este acasă, dar nu poate răspunde pentru moment;
Cumpărați-vă întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind și sting automat lumina;
Asigurați-vă că v-ați achiziționat o ușă sigură (solidă, dar care nu atrage atenția, tocul ușii este încadrat în zid cu dibluri și nu doar fixată cu spumă iar sistemul de închidere nu este la suprafață);
Asigurați - vă că geamurile de la ușile de acces în imobil sunt protejate cu grilaje;
Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituție prestatoare de servicii sau o autoritate publică locală (gaze, apă, telefoane, deratizare, primărie, consiliul local  ș.a.) solicitați și verificați cu atenție legitimația de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuință. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu aibă modificări sau ștersături, iar liniile ștampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ștampilei de pe fila pe care este lipită;
 Nu acceptați prezentarea formală a legitimațiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată (ceva nu este în regulă!), solicitați sprijinul vecinilor și rețineți cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate;
Evitați să oferiți persoanelor necunoscute relații despre vecinii dumneavoastră, în special informații referitoare la ocupația, programul de lucru și starea materială a acestora;
 Evitați depozitarea pe balcon sau în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare;
Manifestați prudență față de necunoscuții care sună la ușă invocând diverse pretexte (comercianți ambulanți, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă, etc.). Riscați astfel să cumpărați produse contrafăcute sau să facilitați unor infractori periculoși accesul în locuința dumneavoastră. (Ioana Indrieș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Fii precaut. Hoții nu dorm!”

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 15:18:20 Ora standard a Europei de Est