Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conf. univ. dr. Igor Șarov – un discurs public al memoriei (istoriei)

Cum privesc istoricii petele albe ale istoriografiei

Conf. univ. dr. Igor Șarov – un discurs public al memoriei (istoriei)

Primăria Oradea, Universitatea din Oradea – Centrul de Studii Imperiale Oradea – Chișinău și Fundația Academia Civică Bihor au organizat joi, 19 ianuarie 2012, în sala mare a Primăriei, conferința „Memorie versus istorie în Republica Moldova”, susținută de conf. univ. dr. Igor Șarov, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Republica Moldova.

Organizatorii evenimentului au fost reprezentați de dna viceprimar Florica Cherecheș, dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș – directorul Departamentului de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea (moderatorul conferinței), prof. univ. dr. Barbu Ștefănescu – prorector al Universității din Oradea, respectiv dna Eugenia Mitrașca – președinte al Fundației Academia Civică Bihor.
Poate vă întrebați cum a ajuns dl Igor Șarov, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Republica Moldova, să conferențieze la Oradea.
Răspunsul la o asemenea întrebare l-am aflat din intervenția directorului Departamentului de Istorie, dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș, care ne-a vorbit despre colaborarea fructuoasă care există între istoricii celor două universități, materializată în șapte ediții de manifestări științifice puse în slujba publicului din cele două țări și trei volume cu lucrări prezentate în cadrul respectivelor activități, iar cel de-al IV-lea volum e pe cale să apară. Tot din această colaborare exemplară s-a născut Centrul de Studii Imperiale Oradea – Chișinău, dl Igor Șarov fiind unul dintre liderii de generație, dintre istoricii mai tineri, care a reușit să coaguleze pe cei mai titrați istorici în cadrul Universității de Stat, respectiv al Centrului de Studii Imperiale. În prezentarea istoricului Igor Șarov, dl profesor Sorin Șipoș a pornit de la teza de doctorat a distinsului istoric (Imaginea Basarabiei în istoriografia rusă), referindu-se apoi la temele abordate și investigațiile făcute, materializate în peste 100 de lucrări de specialitate. Ca istoric și ca om al cetății, dl Igor Șarov nu putea să rămână în afara numeroaselor proiecte pe care le-a implementat. În finalul intervenției sale, dl prof. Sorin Șipoș s-a oprit la evenimentul care a avut loc cu câteva ore mai devreme în Amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Universității din Oradea și anume  lansarea culegerii „Republica Moldova de la perestroikă la independență 1989-1991. Documente secrete din arhiva CC al PCM”.
Trecutul, ca un câmp deschis
În cadrul conferinței sale, cu tema „Memorie versus istorie în Republica Moldova”, conf. univ. dr. Igor Șarov a privit trecutul ca pe un câmp deschis, unde se poate observa toată concentarea de forțe, dar, în egală măsură, și tactica și strategia abordate. Conferențiarul a radiografiat momentele importante ale istoriei Republicii Moldova, oprindu-se la cel de-al doilea război mondial, la măsurile represive din anii ’40, la discursul public al memoriei colective, la petele albe ale istoriografiei, la discursul oficial al autorităților, la conflictul transnistrean, la Partidul Comunist  al Moldovei și concepția politicii naționale, la curentul moldovenesc și limba națională moldovenească, în egală măsură, s-a referit și la propaganda rusească, la istoria veche a Basarabiei, la mituri și la lucrările publicate.
La finalul conferinței, dl Igor Șarov a răspuns întrebărilor, care nu au fost deloc puține, asistența dovedindu-se preocupată de soarta Republicii Moldova, începând cu prezența armatei a XIV-a, soarta deportaților, problema națională și opinia majoritată a fraților noștri de peste Prut legată de România... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conf. univ. dr. Igor Șarov – un discurs public al memoriei (istoriei).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:01 Ora de vară a Europei de Est