Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Republica Moldova de la perestroikă la independență 1989-1991. Documente secrete din arhiva CC al PCM”

Vineri, la Universitatea din Oradea, lansarea culegerii

„Republica Moldova de la perestroikă la independență 1989-1991. Documente secrete din arhiva CC al PCM”

Vineri, 19 ianuarie 2012, în Amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, a avut loc lansarea culegerii de documente editată de istoricii de la Universitatea de Stat din Moldova Igor Cașu și Igor Șarov și intitulată „Republica Moldova de la perestroikă la independență 1989-1991. Documente secrete din arhiva CC al PCM”.

 Lucrarea apare cu sprijinul Departamentului pentru relațiile cu Românii de Pretutindeni.
Manifestarea organizată sub egida Centrului de Studii Imperiale Oradea-Chișinău face parte dintr-un proiect complex de colaborare dintre istoricii din Chișinău și cei din Oradea.
Au luat cuvântul: prof. univ. dr. Barbu Ștefănescu, prorector al Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Șipoș, directorul Departamentului de Istorie și conf. univ. dr. Gabriel Moisa. Prof. univ. dr. Barbu Ștefănescu a subliniat relațiile fructuoase dintre Universitatea de Stat din Chișinău și Universitatea din Oradea, colaborare materializată prin înființarea „Centrului de Studii Imperiale din Oradea-Chișinău” și organizarea de simpozioane internaționale urmate de publicarea lucrărilor în mai multe volume.  Prolifica activitate didactică și științifică a domnilor prof. univ. dr. Igor Șarov și dr. Igor Cașu și direcțiile de cercetare ale acestora au fost subliniate de prof. univ. dr. Sorin Șipoș. Conferențiarul Igor Șarov face parte din tânăra generație a istoricilor din Moldova care și-a propus să restituie onest trecutul istoric. Conf. univ. dr. Gabriel Moisa a făcut câteva referiri la volum, evidențiind importanța acestuia în istoriografia românească, în general și cea basarabeană, în special.
În final, autorul a făcut o scurtă prezentare a volumului de documente editat, subliniind rațiunile investigării acestui subiect, metoda de lucru utilizată și importanța demersului științific pentru contemporani. Secolul al 20-lea a fost marcat de confruntarea dintre două tipuri de regimuri politice, democratice și totalitare. Teritoriul actual al Republicii Moldova a avut nefericirea în perioada 1940-1941 și 1944-1990 de a fi supus unui regim totalitar, cel al comunismului sovietic. Acest regim politic a fost unul nedemocratic, deși s-a legitimat de la suveranitatea populară, de la principiul că poporul este unica sursă a puterii. În realitate, partidul comunist a confiscat toată puterea în mâinile sale și i-a eliminat pe toți cei care contestau monopolul puterii în stat și societate. Eliminarea adversarilor, etichetați adeseori drept „dușmani ai poporului” s-a produs fie prin ostracizare din societate, fie prin deportare sau execuție fizică.
Publicarea volumului de documente finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni credem că va avea pe termen lung un impact puternic nu numai asupra comunității științifice internaționale, ci și asupra tuturor celor care sunt interesați de istorie și în special asupra celor care au avut de suferit în urma acestui regim. (M. D.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:07 Ora de vară a Europei de Est