Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Centrarea reală pe problemele cetățeanului...”

Primăria Oradea își propune să ofere cele mai bune servicii din țară

„Centrarea reală pe problemele cetățeanului...”

Primarul Ilie Bolojan a prezentat luni, 16 ianuarie 2012, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul de îmbunățățire a serviciilor publice oferite cetățenilor de instituția Primăriei Oradea.

„Printre principiile pe care le urmărim se numără centrarea reală pe problemele cetățeanului, dar și realizarea unui management instituțional bazat pe cifre și fapte –singurul care poate reflecta problemele sau lipsurile unei instituții. Un alt principiu care va sta la baza acestui proiect este centrarea pe proces, care ne va arăta din câte operații e construită emiterea unui document, lucru extrem de important, deoarece într-o instituție putem să creștem productivitatea doar dacă diminuăm timpii morți”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Una dintre măsurile de diminuare a timpilor morți, prevăzute de proiectul de îmbunătățire a serviciilor publice oferite de Primăria Oradea este reducerea numărului de semnături necesare eliberării unui document.   Dacă, până acum, se pierdeau între 3 și 5 zile pentru semnarea diferitelor avize/autorizații de către mai mulți funcționari, acum numărul semnăturilor va fi redus la minimum.
Municipalitatea are în vedere pentru punerea în practică a acestui proiect de îmbunătățire a serviciilor publice două abordări: una bazată pe inovație și investiții (deja pusă în practică prin crearea noului Centru pentru relații cu publicul, care adună toate serviciile primăriei la parter, cetățeanul nemaifiind astfel purtat prin toată clădirea pentru rezolvarea diverselor probleme administrative) și alta bazată pe reducerea birocrației în exces și încurajarea inițiativei angajaților.
Avantajele realizării Centrului pentru relații cu publicul se reflectă și în diminuarea reclamațiilor, care veneau de la cetățenii nemulțumiți de serviciile oferite.
„La începutul lunii februarie, în noul Centru pentru relații cu publicul vor mai fi amenajate două ghișee, unde anumite solicitări ce țin de Urbanism vor fi rezolvate pe loc. Dacă o regularizare se realiza în 7-14 zile, acum aceasta se face pe loc. Certificatul de urbanism se emite în 5 zile, în loc de 14, iar autorizația de construcție se eliberează în termen de 15 zile în loc de 30”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
O altă măsură inovativă pusă în practică de municipalitate a fost mutarea înregistrării nașterilor de la primărie la maternitate. Oradea a devenit unul din puținele orașe din România care are acest sistem, de care au beneficiat până acum peste 4000 de părinți, scutiți în acest fel de un drum în plus  până la primărie, necesar înregistrării nașterii copiilor.
„Va trebui să schimbăm cultura acestei organizații, de la o instituție care încasează taxe, la o instituție care furnizează servicii cetățenilor. Ne angajăm față de orădeni să le oferim cele mai bune servicii din România. În acest sens, vom fixa termene și etape de lucru, pentru a atinge performanța, vom analiza și vom implementa cele mai bune practici”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Printre obiectivele pe care municipalitatea le are în acest trimestru se numără și realizarea accesului pietonal din curtea interioară la parter, pentru a încuraja astfel parcarea în curtea interioară. Totodată, vor fi  reabilitate toate spațiile de la parterul instituției, pentru ca cetățeanul să beneficieze de condiții decente. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:56 Ora de vară a Europei de Est