Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul spectacol cu decoruri 3D la Oradea!

20.000 de leghe sub mări

Primul spectacol cu decoruri 3D la Oradea!

După cele două spectacole (unul montat la Târgu Mureș - „Călătorie spre centrul pământului”, de Jules Verne și „Tovarășul de drum”, de Hans Christian Andersen - la Arad), o echipă artistică de excepție (regizorul Radu Dinulescu și artistul belgian Armand Richelet-Kleinberg) prezintă la Oradea cea de-a treia producție teatrală cu decoruri 3D, un spectacol cum nu s-a mai văzut, cu imagini fabuloase, ducându-i pe cei mici într-o călătorie fantastică la bordul submarinului Nautilus, alături de Căpitanul Nemo!

Care dintre spectatori, mari și mici deopotrivă, n-a visat vreodată să vizioneze un spectacol atât de bine alcătuit, încât să creadă că face parte din el? Ce copil n-a visat să vadă, chiar în fața ochilor, minunata lume din ocean?
Echipa româno-belgiană a asociat, pentru prima oară-n lume, tehnologia 3D spectacolului de teatru, pentru a-l face mai interactiv. Rezultatul a fost unul surprinzător și pare să ofere noi perspective formale și estetice spectacolului de teatru.
Avanpremiera va avea loc vineri, 20 ianuarie 2012, de la ora 11, iar premiera propriu-zisă va fi sâmbătă, 21 ianuarie (ora 11). Prețul unui bilet va fi de 7 lei (pentru copii), respectiv 10 lei pentru adulți.
Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta peste 7 ani – ochelarii 3D vor fi puși la dispoziția spectatorilor de către organizatori.
Sinopsis
Parte integrantă a călătoriilor extraordinare imaginate de romancierul francez Jules Verne, „20 000 de leghe sub mări” a devenit în timp o poveste clasică a minunilor de sub ape, care au fascinat încă înainte de a fi cunoscute de ochiul omenesc.
Istoria Căpitanului Nemo și a submarinului Nautilus sunt relatate din perspectiva profesorului Pierre Aronnax, biolog francez reputat, care este trimis într-o expediție științifică pentru cercetarea unui monstru marin necunoscut. În urma unei confruntări se dovedește că monstrul nu e nimic altceva decât submarinul Nautilus, iar harponierul Ned Land, profesorul Aronnax și asistentul său, fidelul Conseil, devin prizonierii enigmaticului său conducător, Căpitanul Nemo. Astfel, pentru o lungă perioadă de timp, ei împărtășesc exilul auto-impus al Căpitanului Nemo, retras din lumea civilizată atât din cauza dezamăgirii crunte provocate de semenii care i-au răpit familia și patria, cât și animat de dorința de cunoaștere științifică. Crezul său este că adevărata libertate se întâlnește numai în adâncul mărilor.
Periplul prin paradisul subacvatic (nu lipsit de aventuri și incidente) îi poartă pe eroi prin ape populate de vietăți nemaiîntâlnite, printre coralii din Marea Roșie, pe sub calotele polare din Antarctica și chiar pe lângă ruinele legendarei Atlantida.
Cum se va sfârși oare călătoria celor trei eroi, pentru care prizonieratul e un prilej de a face înconjurul lumii pe sub ape? Vor rămâne alături de Căpitanul Nemo și echipajul său ori se vor întoarce în lumea de la suprafață? (Ioana Ștef)

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:05:09 Ora de vară a Europei de Est