Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Grupul pentru drepturi studențești dorește o nouă ordine!

O alternativă la sistemul clasic

Grupul pentru drepturi studențești dorește o nouă ordine!

Grupul pentru drepturi studențești este format din studenți voluntari, dornici să contribuie la o dezvoltare adecvată a tinerilor care pătrund în mediul universitar, alineată la nivel european.

Grupul s-a născut din dorința de a oferi studenților o alternativă la sistemul clasic în care studenții senatori reprezentau mai mult interesele facultății decât pe cele ale studenților, datorită modului adesea netransparent în care aceștia erau aleși. Alternativa va avea la bază un program clar ce urmează a fi implementat odată cu alegerea membrilor grupului în Senatul Universității din Oradea. Candidatura și munca în echipă este singura care poate apăra drepturile studenților grav afectate de Legea Educației Naționale (nr.1) pentru că împreună suntem mai puternici și putem realizat multe proiecte benefice.
Considerăm că a sosit momentul unei noi generații de lideri studențești, o generație care să creeze noi proiecte, mai actuale și mai apropiate de problemele colegilor noștri, dar și una mult mai agresivă atât de necesară vremurilor în care trăim. Pentru noi ar fi o onoare să reprezintăm studenții Universității din Oradea și să avem șansa de a ne implica în rezolvarea problemelor tinerilor din această comunitate.
Principalele direcții ale mandatului nostru:
1. PROMOVAREA EDUCAÞIEI CENTRATĂ PE STUDENT, în care studentul este centru universului educațional, profesorii și personalul auxiliar trebuind să ajute și să coordoneze studentul pentru o carieră de succes în viitor!
2. Promovarea unor hotărâri de Senat prin care Orarul și programul de la secretariat să fie în interesul studentului nu al profesorului și/sau al secretarelor. STUDENTUL DIN SENAT VA FI VOCEA STUDENÞILOR PE CARE ÎI REPREZINTĂ.
3. Urmărirea respectării drepturilor studenților, stabilite de reglementările interne și naționale și informarea continuă și în timp cât mai scurt a studenților asupra acestora.
4. Consolidarea relațiilor cu Federațiile Naționale Studențești și alte centre universitare naționale și internaționale.
5. Organizarea de evenimente studențești gen STUDFEST, săptămâni științifice, cercuri studențești, cluburi tematice și multe alte activități.
6. Consolidarea legăturilor cu autoritățile locale în vederea obținerii de avantaje și beneficii, precum:
- reduceri la spectacole de teatru, filarmonică, competiții sportive,
- înființarea Casei de Cultură a Studenților din Oradea, înființarea Clubului Studențesc etc.
7. Întărirea relațiilor cu mediul economic privat local și regional, în vederea facilitării accesului la sponsorizări pentru proiectele sau activitățile studentești propuse și alte beneficii (negocierea de reduceri la intrarea în ștranduri, piscine sau spa-uri, săli de fitness și aerobic).
8. Îmbunătățirea relațiilor cu mass-media locală și națională.
Lista studenților pe care o susține GDS
Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării - Roland OLAH
Facultatea de Științe Economice - Răzvan Lucian TAU
Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică - Ștefan-Radu MAGDA
Facultatea de Litere - Andra-Maria NISTOR
Facultatea de Protecția Mediului - Ionuț COMAN, Adrian BENEA
Facultatea de Arte - Răducu-Theodor ȘERBĂNESCU
Facultatea de Medicină și Farmacie - Lucia Raluca ARDELEAN
Faculatea de Științe Socio-Umane - Alexandra PUȘCAȘ
Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației - Romeo Vasile FILIP
Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial - Gabriel CHEÞIU
Facultatea de Teologie Ortodoxă „episcop dr. Vasile Coman” - Constantin PASCARIU
Facultatea de Științe - Adina Nicoleta POP
Facultatea de Geogafie, Turism și Sport - Ștefan BAIAS (Răzvan TAU)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:53 Ora standard a Europei de Est