Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihai Eminescu – Trecutul și prezentul

Joi, la Biblioteca Județeană

Mihai Eminescu – Trecutul și prezentul

Membrii Organizației PSD Bihor l-au aniversat ieri (joi, 12 ianuarie 2012), în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, din Oradea, pe creatorul limbajului poetic românesc - Mihai Eminescu.

Titlul acțiunii a fost „Mihai Eminescu – Trecutul și prezentul”. Acțiunea a fost mediată de Claudia Timofte, care în introducere a mulțumit dnei director Ligia Mirișan și întregului personal al bibliotecii pentru găzduirea evenimentului - aniversarea „Poetului nepereche”. La manifesrtare au onorat: dl senator Ioan Mang - președintele PSD Bihor, dna Lia Pop - președinta OFSD Bihor, dl Ioan Radu - secretar executiv al PSD Bihor, dl Ioan Chivari - trezorierul PSD Bihor, dl Emilian Pavel - președinte OTPSD Bihor, dl Ovidiu Mureșan - secretar al organizației locale a PSD, dna Silvia Ardelean - președinta OFSD Oradea, dna Doina Bunea - președinta organizației de seniori a PSD Oradea și dl Liviu Sabău - președinte OTPSD Oradea.
Dl președinte Ioan Mang a felicitat organizatorii evenimentului, subliniind faptul că duminică, 15 ianuarie 2012, membrii PSD Bihor vor depune o jerbă la statuia lui Mihai Eminescu.
În continuare, dna prof. Elena Moțoc Chivari a prezentat (în power point) viața și opera Poetului nostru național, iar actorul Petre Panait a recitat câteva poezii de dragoste eminesciene.
Dl col (r) Carțiș Gheorghe s-a referit la activitatea politică a lui Mihai Eminescu. Domnia sa a susținut faptul că, în camera în care a murit Mihai Eminescu s-au găsit 20.000 de pagini, manuscrise care la îndemnul administratorului azilului au fost arse. A fost, fără îndoială, o mare nedreptate. Mihai Eminescu avea intrare la palatul regal, iar în unul din dialogurile sale cu Carmen Sylva i-a spus: „Alteță, sunteți regină, dar nu regina poeziei”....
Tipologia curentului contestatar dirijat de la nivel de stat din ultima perioadă este diferită tocmai deoarece este executată de persoane politice cu poziții nu doar în viața literară, ci mai ales în stat sau în instituții ce țin de statul român. Eminescu este deschizătorul asasinatelor politice prin propria sa persoană.
Noi trebuie să știm fără echivoc că artizanul morții lui Eminescu este avocatul și omul politic Titu Maiorescu. El a afirmat într-un cerc de oameni politici: „Grea epoca Eminescu”....
Nu se putea aniversa ziua de naștere a marelui nostru poet fără un recital muzical interpretat de domnișoara Alexandrina Chelu, urmat de un altul susținut de membrii grupului coral „Traian Moșoiu”.
În loc de concluzii, dl dr Lucian Munteanu a încântat auditoriul cu două poezii închinate lui Mihai Eminescu.
Săptămâna viitoare, organizația PSD și o simpatizantă a PSD, dna Bere, vor face o donație de carte Liceului Teoretic German „Fr. Schiller” din Oradea. (Claudia Timofte)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:43 Ora de vară a Europei de Est