Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Mihai Eminescu – Trecutul și prezentul

Joi, la Biblioteca Județeană

Mihai Eminescu – Trecutul și prezentul

Membrii Organizației PSD Bihor l-au aniversat ieri (joi, 12 ianuarie 2012), în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, din Oradea, pe creatorul limbajului poetic românesc - Mihai Eminescu.

Titlul acțiunii a fost „Mihai Eminescu – Trecutul și prezentul”. Acțiunea a fost mediată de Claudia Timofte, care în introducere a mulțumit dnei director Ligia Mirișan și întregului personal al bibliotecii pentru găzduirea evenimentului - aniversarea „Poetului nepereche”. La manifesrtare au onorat: dl senator Ioan Mang - președintele PSD Bihor, dna Lia Pop - președinta OFSD Bihor, dl Ioan Radu - secretar executiv al PSD Bihor, dl Ioan Chivari - trezorierul PSD Bihor, dl Emilian Pavel - președinte OTPSD Bihor, dl Ovidiu Mureșan - secretar al organizației locale a PSD, dna Silvia Ardelean - președinta OFSD Oradea, dna Doina Bunea - președinta organizației de seniori a PSD Oradea și dl Liviu Sabău - președinte OTPSD Oradea.
Dl președinte Ioan Mang a felicitat organizatorii evenimentului, subliniind faptul că duminică, 15 ianuarie 2012, membrii PSD Bihor vor depune o jerbă la statuia lui Mihai Eminescu.
În continuare, dna prof. Elena Moțoc Chivari a prezentat (în power point) viața și opera Poetului nostru național, iar actorul Petre Panait a recitat câteva poezii de dragoste eminesciene.
Dl col (r) Carțiș Gheorghe s-a referit la activitatea politică a lui Mihai Eminescu. Domnia sa a susținut faptul că, în camera în care a murit Mihai Eminescu s-au găsit 20.000 de pagini, manuscrise care la îndemnul administratorului azilului au fost arse. A fost, fără îndoială, o mare nedreptate. Mihai Eminescu avea intrare la palatul regal, iar în unul din dialogurile sale cu Carmen Sylva i-a spus: „Alteță, sunteți regină, dar nu regina poeziei”....
Tipologia curentului contestatar dirijat de la nivel de stat din ultima perioadă este diferită tocmai deoarece este executată de persoane politice cu poziții nu doar în viața literară, ci mai ales în stat sau în instituții ce țin de statul român. Eminescu este deschizătorul asasinatelor politice prin propria sa persoană.
Noi trebuie să știm fără echivoc că artizanul morții lui Eminescu este avocatul și omul politic Titu Maiorescu. El a afirmat într-un cerc de oameni politici: „Grea epoca Eminescu”....
Nu se putea aniversa ziua de naștere a marelui nostru poet fără un recital muzical interpretat de domnișoara Alexandrina Chelu, urmat de un altul susținut de membrii grupului coral „Traian Moșoiu”.
În loc de concluzii, dl dr Lucian Munteanu a încântat auditoriul cu două poezii închinate lui Mihai Eminescu.
Săptămâna viitoare, organizația PSD și o simpatizantă a PSD, dna Bere, vor face o donație de carte Liceului Teoretic German „Fr. Schiller” din Oradea. (Claudia Timofte)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:55:04 Ora standard a Europei de Est