Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Captivitate...” și „Re-Writing Women with Michele Roberts”

Prof. Carmen Þirban a publicat două volume în scop pur didactic

„Captivitate...” și „Re-Writing Women with Michele Roberts”

Pe vremea când a scris materialul pentru cele două volume ale sale, Carmen Þirban nu s-a gândit, o clipă, că poeziile și însemnările sale vor fi publicate în volum.

Prin urmare, nu cu acest scop au fost scrise. Versurile s-au născut pur și simplu din simțirea sa, fiind mesajul sufletului aflat la vârsta adolescenței, când orice tânăr așterne pe hârtie trăirile momentului; când din preaplinul său, sufletul erumpe, rodește nebănuite nestemate versificate. Atunci, scrii mânat de un imbold emoțional, stârnit și de o muză care pe cei mai dotați și mai sensibili îi caută mai des. Inspirația vine în urma unor evenimente plăcute sau mai puțin plăcute, ca o senzație de împlinire sau în cel de-al doilea caz ca o „revoltă” sau o refulare (cu tine însuți) împotriva firii sau a unor stări de fapt, lucruri sau ființe. „Captivă” sieși, Carmen a simțit mereu că trebuie să cocheteze cu poezia pentru a exprima ceea ce simțea. Așa s-au născut versurile poeziilor: Dorințe, Zi, Noapte albă, Iubește-mă, Toamnă, Noiembrie, Tu,... Mai apoi, dezrobită de „păcatul” cel dintâi, a căzut în melancolie și în cugetare voită și „dirijată” – Implorație, Așteptare, Regret, Păcat, Trădare...
Devenită profesor de engleză (franceză), Carmen a socotit nimerit (potrivit) să traducă (la propriu) în engleză și franceză acele poezii, în scop pur didactic, fiindu-i utile în munca la catedră. Ca profesor de engleză și franceză, Carmen Þirban le  arată concret elevilor săi cum sună niște versuri exprimate (în trei limbi) de un suflet adolescentin, în volumul „Captivitate/ Captivity/ Captivite”. Distinsul profesor (poet) Miron Blaga privește și apreciază volumul din postura de profesionist, atât ca dascăl de română, cât și ca poet, și constată: „O poezie adolescentină, marcată de o sinceritate dezarmantă și de o atitudine tinerească degajată..., o diversitate de tonuri și voci..., o poezie a dragostei adolescentine, a căutării de sine și a primelor experiențe existențiale..., un document liric al unei anume vârste, ilustrând tensiunea spirituală a acesteia, reprezentativă, totuși, pentru evoluția unei poete în plină efervescență”.
„M-a făcut să mă simt mândră că sunt femeie”
Cel de-al doilea volum („Re-Writing Women with Michele Roberts), scris în limba lui Shakespeare, se adresează celor ce îndrăgesc această limbă și doresc să se perfecționeze în deprinderea scris-cititului în engleză. Așadar și acest volum a apărut din necesități pur didactice, fiind un produs didactic folositor la orele de engleză.
În  „Cuvânt înainte”, Carmen Þirban ține să precizeze când și cum s-au născut acele însemnări: de pe vremea studenției sale, când a cunoscut-o, întâlnit-o, pe scriitoarea britanică (Michele Roberts), la un Colocviu româno-britanic de literatură contemporană (1998), organizat de Universitatea din Oradea și Consiliul Britanic. Iar „această carte nu ar fi putut vedea lumina tiparului fără ajutorul neprețuit al doamnei conf. univ. dr. Ecaterina Hanțiu, profesoara mea iubită de literatură engleză, care m-a încurajat și a explorat alături de mine ungherele ascunse ale sufletelor feminine ale secolului nostru”, notează autoarea. Înainte de toate, Michele a impresionat-o pe Carmen prin modul ciudat de a-L iubi pe Dumnezeu – „văzându-L în tot ceea ce iubim, în tot ce ne înconjoară... De fapt, începând cu acel moment, L-am văzut pe Dumnezeu cu alți ochi. Am început să îl iubesc din ce în ce mai mult. Am început să îl înțeleg... Mi-a arătat cum să mă apropii de Dumnezeu, și m-a făcut să mă simt mândră că sunt femeie...”, ne explică doamna profesor Carmen Þirban. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:54 Ora de vară a Europei de Est