Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concert de colinde și recompensarea elevilor merituoși

Activitatea nr. 12 din cadrul proiectului „Școala - Șansa mea!”

Concert de colinde și recompensarea elevilor merituoși

Universitatea din Oradea, prin Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic, în calitate de beneficiar al proiectului „Școala - Șansa mea!” și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în calitate de partener, au organizat un Concert de colinde, susținut de elevii care constituie grupul-țintă al proiectului menționat și care învață în școlile din localitățile Avram Iancu, Bogei, Cărăsău, Leș și Șuncuiuș (județul Bihor).

Evenimentul a avut loc miercuri, 21 decembrie 2011, în sala festivă a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, în cadrul activității nr. 12 a proiectului, intitulată „Desfășurarea unor activități specifice pentru promovarea și îmbunătățirea abilităților sociale ale elevilor cu risc ridicat de abandon școlar”.
La manifestare au participat reprezentanți ai Universității din Oradea (prof. univ. dr. Vasile Marcu - directorul DPPPD și conf. univ. dr. Valentin Blândul - manager de proiect), ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (prof. Dorel Luca - inspector școlar general, prof. drd. Elisaveta Roșu - inspector de specialitate, alți inspectori școlari), reprezentanți ai unităților de învățământ cuprinse în proiect (experți, coordonatori școlari, profesori responsabili cu implementarea Terapiilor cognitive A și B, elevi), reprezentanți ai comunităților locale de pe raza unde se află unitățile de învățământ.
Prin intermediul acestei activități, organizatorii și-au propus recompensarea elevilor care au obținut rezultatele cele mai bune de-a lungul anului școlar și care s-au remarcat printr-o atitudine pozitivă în raport cu școala și cu ceilalți agenți educaționali. Întâlnirea a debutat cu un scurt program de colinde, susținut de elevii celor cinci unități școlare incluse în proiect, urmat de luări de cuvânt; a fost subliniată importanța menținerii elevilor în sistemul educației formale, precum și sprijinul pe care activitățile proiectului îl aduc în acest sens. Elevii și profesorii implicați au avut astfel oportunitatea să aprecieze utilitatea participării la programul de Terapii cognitive A și B (care îi ajută pe cei mici să-și îmbunătățească performanțele școlare prin efectuarea temelor de casă, respectiv a altor exerciții și probleme suplimentare specifice fiecărei discipline de studiu incluse în program – Limba și Literatura română, Matematică, Limba engleză și Istorie), respectiv la activitățile extracurriculare – întreceri sportive, concursuri de desen, activități de ecologizare a localității, sprijinirea unor familii aflate într-o situație materială dificilă, sărbătorirea împreună a diferitelor evenimente din viața școlii / comunității – prilej cu care și-au putut îmbunătăți abilitățile sociale și de comunicare necesare integrării optime în viața adultă. La finalul activității, toți cei 100 de elevi din cadrul grupului-țintă al proiectului au primit câte un pachet constând în dulciuri și fructe, iar cei care s-au evidențiat prin rezultate meritorii au fost recompensați cu diplome și premii, constând în treninguri, ghiozdane și jachete sport.
Proiectul „Școala - Șansa mea!” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2. „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2. „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”, cod contract POSDRU/23/2.2/G/28073 și are o durată de implementare de doi ani (01.07.2010 – 30.06.2012). (V. B.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:00 Ora de vară a Europei de Est