Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Lotul gojdiștilor și-a demonstrat, din nou, clasa!

La cel mai tare concurs național de chimie

Lotul gojdiștilor și-a demonstrat, din nou, clasa!

După locul I obținut anul școlar trecut la Olimpiada națională de chimie (cu lotul județului), elevii profesoarei Anița Luncan s-au întors de la cea de-a XV-a ediție a concursului național de chimie „C.D. Nenițescu” cu un premiu I, o mențiune, trei diplome de participare și premiul Societății de Chimie din România.

Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor din cadrul Universității "Politehnica" București a organizat în perioada 15 - 17 noiembrie 2007 cea de-a XV-a ediție a concursului național de chimie „C.D. Nenițescu”, rezervat elevilor premianți ai olimpiadei naționale de chimie. La actuala ediție, printre cei mai buni 79 de chimiști din țară s-au înscris și cinci gojdiști, componenți ai lotului care anul școlar trecut a situat Bihorul pe locul I la Olimpiada națională de chimie, câștigând astfel dreptul de găzduire a următoarei etape naționale a olimpiadei. Ioana Moga a obținut premiul I și premiul Societății de Chimie din România, Lavinia Trică – mențiune, iar Diana Butiri, Copos Anca și Ioana Iancu – diplome de participare (cu precizarea că „aceste diplome nu se acordă tuturor participanților, ci doar celor care au obținut cel puțin jumătate din media primului clasat; cu diploma de participare poți să te înscrii, fără examen de admitere, la Universitatea "Politehnica" București”, ține să sublinieze distinsa lor profesoară de chimie, Anița Luncan). Dar să nu credeți cumva că elevele gojdiste (din clasele a X-a B, a XI-a A și G) învață la vreun profil de chimie (intensiv), Ioana Moga (fosta elevă a Școlii „Oltea Doamna”) și Diana Butiri sunt, spre exemplu, la profilul mate info bilingv engleză. Iar concursul „C.D. Nenițescu” este cel mai tare concurs național de chimie din țară la care pot participa numai premianți ai olimpiadei naționale de chimie. Înscrierile se fac pe internet. Participă cine dorește, dar cei înscriși sunt verificați de organizatori, și descalificați, la o adică, după consultarea CV-ului și a listei premianților. „La o singură ediție s-a întâmplat ca o elevă din Brașov să fie descalificată, nefiind premiantă la olimpiada națională de chimie”, precizează dna profesoară. Concursul de desfășoară pe trei secțiuni (chimie organică, anorganică și chimie fizică), fiecare putând opta pentru oricare secțiune, indiferent de anul de studiu, oricum subiectele depășesc cu mult programa școlară, iar la proba practică participă doar primii zece clasați. Din lotul gojdiștilor,la proba practică au obținut drept de participare Ioana Moga și Lavinia Trică. Mai trebuie spus însă că proba practică organizată de Facultatea de chimie aplicată și știința materialelor nu seamănă deloc cu cea susținută la olimpiada națională de chimie. Studenții bucureșteni îi consideră pe ce mai buni chimiști din țară „mici cercetători”, în stare să se descurce cu o aparatură performantă pe baza indicațiilor primite în scris, chiar dacă ei nu au mai văzut o asemenea instrumentație.
Colegiul va găzdui, în 2008, olimpiada națională de chimie
Cu asemenea chimiști de talie națională (care calcă pe urmele Casandrei Panea, gojdista cu patru premii internaționale la chimie), nu e de mirare că în 2008, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea va găzdui Olimpiada națională de chimie, după cum ne spunea, ieri (luni, 19 noiembrie), directorul colegiului, prof. Viorel Mititean.
„E o onoare și o cinste pentru noi să găzduim anul viitor etapa națională a Olimpiadei de chimie, aceasta datorită rezultatelor de excepție obținute ani de-a rândul de elevii noștri la etapele naționale și internaționale de chimie și la cele mai importante concursuri naționale de profil, a spus directorul unității. Va trebui să pregătim corespunzător sălile de clasă pentru cei aproximativ 400 de elevi care vor susține la noi proba teoretică, să asigurăm găzduire pentru profesorii însoțitori, comisia centrală și secretariatul olimpiadei, spațiu adecvat pentru o probă experimentală la un nivel de clase, capacitate pentru xeroxarea subiectelor și lucrărilor. Desigur, nu vom fi singuri, Inspectoratului Școlar revenindu-i sarcina să se ocupe de cazarea și masa olimpicilor, organizarea programul celor șapte zile (4-10 februarie 2008), iar Școala „Dacia”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Ady Endre” și Colegiul Tehnic „Transilvania” vor găzdui, fiecare, câte un nivel de clase la proba experimentală…”
În atari condiții, Primăria, și firmele care au câștigat licitația la zugrăvirea sălilor de clasă și renovarea fațadei ar trebui, zicem noi, să se mobilizeze, măcar în ceasul al doisprezecelea pentru ca imaginea celui mai titrat colegiu național din județul Bihor să fie la înălțimea rezultatelor obținute de elevii și dascălii săi. E de așteptat, apoi, ca tot mai mulți sponsori locali să fie alături de gojdiști pentru ca totul să iasă ca la carte.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Lotul gojdiștilor și-a demonstrat, din nou, clasa!

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:05:14 Ora standard a Europei de Est