Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Patricia Ciobotaru a devenit (super) STARul grupului „Vivere”

La vârsta de (nici) 11 ani

Patricia Ciobotaru a devenit (super) STARul grupului „Vivere”

La cei 11 ani neîmpliniți (până în 3 februarie), Patricia Casandra Denisa Ciobotaru a cucerit, în 9 decembrie 2011, înaltul titlu de (super) STAR al grupului „Vivere”, acordat de dna Valeria Dinu Mișcuția, coordonatorul grupului, în cadrul Galei de premiere.

Asemeni multora dintre membrii grupului, Patricia a pornit pe calea artistică de la vârstă fragedă.
Ea s-a lansat ca o mică „teroristă”, la TVR 1, cu piesa lui Mihai Alexandru (Terorista nr. 1), având ca modele pe Andra, Paula Seling și Celine Dion. Drumul său pe la televiziunile naționale a continuat, la scurtă vreme, de 1 Iunie și de Revelion, la Național și la B1, dar și pe canalul local TVS, și din nou la cele centrale Antena 1 și ProTV. Mică și ambițioasă, energică și sprințară, un Vărsător de mare succes, Patricia cucerește lesne orice interlocutor cu voioșia și exuberanța sa, făcându-se plăcută și fiind repede simpatizată pentru sinceritatea și drăgălășenia sa. Anul 2011 a fost anul în care a cunoscut o deplină afirmare, pe numeroase scene, începând cu Mamaia copiilor (unde s-a calificat în finală la interpretare); a urmat Cerbul de aur, Junior, București (locul III); „Ecoul Pietrei Craiului” - Zărnești (locul II); „Florile copilăriei” – Bârlad (Trofeul); „Vis de stea” - Moinești (Trofeul); „Ursulețul de aur” – Baia Mare (Trofeul de argint); Constelația juniorilor – Focșani (loc. II); „Delfinul de aur” – Năvodari (Trofeul de platină); Liga campionilor – Rosnov (mențiune); „Armonia” – Cluj-Napoca (loc.I); „Farmecul muzicii” – Lumina Năvodari (Trofeul); „Ceata lui Pițigoi” – Galați (mențiune); „Comoara Moldovei” – Bârlad (loc. I); „President Kids Music” – Buzău (Trofeul); „Constelația necunoscută” – Vaslui (Trofeul și Premiul Mihai Trăistariu); „Olimpiada copiilor” – Bacău (Trofeul); Festivalul șlagărelor – Bacău (loc. I); Festivalul Cuzanca – Galați (Trofeul); Andantino – București (loc. III); Olimpiada tinerilor – Bacău (Trofeul); „Fulg de nea” – Brașov (mențiune)...
Așadar, în 2011, Patricia a cucerit nu mai puțin de 10 trofee.
Aceste frumoase izbânzi din 2011 au fost precedate și anunțate de cele 18 trofee, premii și mențiuni, obținute în 2009 și 2010, la Suflet de stea, Ursulețul de aur, TI AMO, Delfinul de aur, Mamaia copiilor, Cerbul de aur, Superstar, Andantino și Flori de gheață (în 2009), Ursulețul de aur, Delfinul de aur, Little Shells (de la Novi Sad), Mamaia copiilor, Festivalul „Armonia”, Cerbul de aur și Suflet de stea (în 2010). Plus încă patru premii pe care le deține împreună cu membrii grupului „Vivere”: premiul III – la Mamaia copiilor, în 2008, cu trupa „Þuppy-Duppy”; locul II – la Cerbul de aur Junior, cu grupul „Vivere”, în 2009; locul I la „Global Education Festival” de la San Remo, în 2009; premiul special la Mamaia copiilor, în 2010, tot cu grupul „Vivere”.
Cu un asemenea palmares impresionant, nu e de mirare că în 2011, distinsa doamnă Valeria Dinu Mișcuția i-a coferit înaltul titlu de (super) STAR „Vivere”, iar compozitorul Mihai Alexandru (care i-a compus nu mai puțin de cinci piese) este încântat de talentul și performanțele Patriciei...
Să mai spunem că la serbarea de Crăciun de la Școala „Dacia” (școala unde învață Patricia, alături de Roxana Mureșan, o altă vedetă „Vivere”), Patricia a fost, alături de Roxana, Lorenzo și alți copii talentați (între care și dansatorii Ansamblului „Dacia”), revelația serii și mândria conducerii instituției. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Patricia Ciobotaru a devenit (super) STARul grupului „Vivere”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:57:29 Ora standard a Europei de Est