Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizite de studiu pentru profesori

La Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida “ Oradea

Vizite de studiu pentru profesori

În perioada 24 – 26 octombrie 2011 am participat la un stagiu de formare continuă, Vizită de Studiu la „Engim”-Roma (este o ONG de formare profesională pentru diferite domenii de activitate) – . Acest curs de formare a primit finanțare din cadrul Programului Transversal al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții (LLP-Long Life Learning).

Bursa a fost obținută în urma depunerii candidaturii la Agenția Națională Pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
 Denumirea vizitei a fost „Noi competențe pentru noua piață a muncii” S-a avut în vedere faptul că evaluarea și anticiparea competențelor și a nevoilor pieței muncii sunt văzute ca un instrument important: pentru funcționarea eficientă a piețelor și a mobilității în interiorul Europei; pentru o mai bună adecvare  între cerere și ofertă pentru evitarea gâtuirilor și pentru o mai bună definire a conținutului și a structurii sistemelor de educație și formare, care caută să dezvolte resursele umane, nivelul competenței, creativitatea și spiritul antreprenorial.
Principalele obiective ale vizitei de studiu au fost:
- Identificarea metodelor de evaluare și anticipare a competențelor și a nevoilor pieței muncii.
- Împărtășirea bunelor practici în anticiparea competențelor și a nevoilor pieței muncii.
- Acumularea de cunostințe în domeniul managementului educațional care să permită promovarea inovației în procesul instructiv educativ și în conducerea unității școlare.
- Analiza sistemului educațional din țările europene.
La vizită au participat reprezentați din următoarele țări: România, Marea Britanie, Portugalia,
Polonia, Bulgaria, Germania, Turcia, Danemarca, Suedia, Grecia, Slovenia și Ungaria
Pe parcursul vizitei s-a învățat despre:
• rostul anticipării;
• alternative la anticiparea cerințelor de competențe;
• tendințele în crearea joburilor și oferta de muncă;
• provocările anticipării ofertei de muncă în Europa;
Programul vizitei a fost structurat pe trei categorii de activități:
• Prezentări ale reprezentanților autorităților implicate în anticiparea tendințelor pieței muncii
si a competențelor pe care scoala va trebui sa le furnizeze acesteia, urmate de discuții la
care au luat parte toți participanți la vizita de studiu.
• Studii de caz realizate prin vizite la diferiți agenți economici si organizații beneficiare ale
competențelor furnizate de scoala si implicate în procesul de anticipare a acestor
competențe. Aceste vizite au fost, de asemenea, urmate de dezbateri si analize.
• Prezentări ale tuturor participanților la vizita de studiu, în care acestia au explicat modul în care se realizează anticiparea nevoilor pieței muncii și a competențelor în fiecare țară.
      Fiecare prezentare a prilejuit analize comparative și dezbateri pe marginea temei.Toate aceste activități au permis grupului să înțeleagă diferitele tipuri de tehnici de anticipare a competențelor și a nevoilor pieței muncii pe termen scurt, mediu și lung practicate în diferite țări din Europa. De asemenea, s-a putut urmări, din interior, modul în care angajatorii privesc evoluția competențelor din perspectiva schimbărilor de pe piața  muncii. Un alt element important al vizitei a fost analiza similarităților și a diferențelor în politica competențelor furnizate pieței muncii în diferite țări din Europa.
    Vizita de studiu la care am participat a avut o importanță deosebită în evoluția viitoare, atât a mea personală, cât si a Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Oradea. Vizita a venit în întâmpinarea nevoilor mele de formare profesională continuă, contribuind la îmbogățirea experienței mele profesionale. A fost o oportunitate pentru a afla mai multe despre tendințele în învățământul vocațional și tehnic la nivelul Uniunii Europene, furnizându-mi o experiență internațională valoroasă. Vizita de studiu mi-a permis să cunosc contextul în care se pune problema anticipării cerințelor pieței muncii și a necesarului de competențe în diverse țări din Europa, și totodată, să compar cu situația din România.
     Pe parcursul vizitei, atât prin prezentările și studiile de caz oferite de organizatori, și de ceilalți participanți la vizită, dar și prin discuțiile de grup, au fost subliniate asemănările și deosebirile, s-au analizat avantajele și dezavantajele tehnicilor de anticipare a pieței muncii din țările implicate, ceea ce a reprezentat o ocazie unică în studiul acestei teme novatoare, de o importanță covârșitoare pentru dezvoltarea viitoare a invățământului vocațional. Informațiile obținute pe parcursul vizitei au o legătură directă cu îmbunătățirea școlii mele, dar și a învățământului tehnic românesc, permițând implementarea unor măsuri eficiente, capabile să asigure calitatea și echitatea învățământului, astfel încât elevii să dezvolte competențe care să îi facă pregătiți pentru piața muncii lobalizată, caracteristică secolului XXI.
    Această vizită favorizează inovarea în cadrul dimensiunii europene a  colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Oradea, oferind o deschidere mai largă asupra practicilor comunitare, permițând construirea unei infrastructuri capabile să transfere idei,cunostințe și noi practici prin intermediul colaborărilor internaționale. Consider că  tema vizitei este o temă de o importanță deosebită, fiind de mare actualitate, domeniul fiind relativ puțin abordat. Ca urmare, rezultatele acestei vizite de studiu sunt foarte valoroase, atât pentru mine personal, dar și pentru învățământul tehnic românesc.
   Activitățile desfășurate în cadrul VS au permis grupului să înțeleagă diferitele tipuri de tehnici de anticipare a competențelor și a nevoilor pieței muncii pe termen scurt, mediu și lung practicate în diferite țări din Europa.
De asemenea, s-a putut urmări, din interior, modul în care angajatorii privesc evoluția competențelor din perspectiva schimbărilor de pe piața forței de muncă. Un alt element important al vizitei a fost analiza similarităților și a diferențelor în politica competențelor furnizate pieței muncii în diferite țări din Europa. (Săcăcian Dorina)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:14 Ora de vară a Europei de Est