Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Câștigătorii concursului – opt studenți orădeni

Concurs în întreprinderea virtuală PLM Adaptor

Câștigătorii concursului – opt studenți orădeni

Universitatea din Oradea împreună cu ADA, liderul PLM în România, și cinci dintre cele mai prestigioase universități tehnice din țară, implementează proiectul PLM-Adaptor care susține dezvoltarea resurselor umane printr-o investiție de 2,4 milioane euro.

În cadrul proiectului se urmărește creșterea aptitudinilor de muncă a 700 de studenți aflați în situația de tranziție de la universitate la viața activă, printr-o adaptare a cunoștințelor la necesitățile companiilor din industrie.
Astfel, studenții au posibilitatea să simuleze în întreprinderea virtuală toate conceptele de dezvoltare digitală a produselor și proceselor: concepția și proiectarea produselor, simularea și analiza folosind prototipul virtual, realizarea fabricației digitale a produselor folosind prototipul virtual și integrarea etapelor de dezvoltare, colaborarea în întreprinderea virtuală și managementul documentației tehnice despre produs.
Proiectul include organizarea unui concurs de către universitățile partenere. Concursul se adresează oricărei persoane asistate în tranziția de la școală la viața activă în cadrul proiectului PLM Adaptor, care a urmat cel puțin un modul și a obținut cel puțin o diplomă la unul din cele trei module de pregătire sau participă la modulul 4, și îndeplinește condițiile de apartenență la grupul țintă al proiectului în perioada de desfășurare a concursului, studenți înmatriculați la universitate pentru licență sau master.
Primii 4 clasați din fiecare universitate vor avea posibilitatea să își prezinte realizările la evenimentul „Bursa locurilor de muncă” din luna februarie 2012, desfășurat în cadrul proiectului.
Cele mai apreciate 12 imagini  fotorealistice vor compune  Calendarul PLM Adaptor 2012, care va fi distribuit gratuit către firmele cu profil mecanic din România.
„Concursul este realizat pentru a crea și mai multe conexiuni ale grupului țintă cu firmele din industrie, pentru a susține astfel îndeplinirea unuia dintre obiectivele principale ale proiectului și anume, tranziția de la școală la viața activă”, a spus dl Ionel Barbu,  manager proiect PLM Adaptor.
Concursul PLM Adaptor la Universitatea din Oradea s-a desfășurat luni, 19 decembrie 2011, competiția fiind organizată de Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică și firma ADA Computers din București, coordonatorul proiectului.
Studenții orădeni înscriși la concurs au avut de rezolvat teme reale din industrie de la firme cunoscute cum ar fi: COMAU România, GMAB Consulting, ISROM Engineering, EMSIL Techtrans, PRELMET.
Premiile au fost consistente: patru laptopuri performante și patru aparate foto profesionale.
Pentru obiectivitate și transparență, evaluarea temelor a fost făcută de o comisie mixtă constituită din reprezentatul coordonatorului de proiect ADA Computers, profesori de specialitate, precum și specialiști și manageri ai firmelor de profil din Oradea. Clasamentul final a fost stabilit în urma a patru ore de concurs.
Rezultatele au scos în evidență buna pregătire a studenților orădeni și faptul că Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică produce ingineri complet pregătiți pentru a putea fi angajați.
Studenții premiați
Moisi Beniamin - anul IV Tehnologia Construcțiilor de Mașini
Nagy Istvan-Mihaly - anul III Mecatronică
Hibașcău Mariana Irina - anul I master Concepție Fabricației și Management Asistate de Calculator
Czapp Imre-Adam - anul III Mecatronică
Moișanu Andrei anul IV Inginerie Economică
Pal Sorinanul I master Inginerie și Management în Domeniul Autovehiculelor
Kallai Csaba - anul III Mecatronică
Delczeg Zsolt - anul IV Tehnologia Construcțiilor de Mașini.
Toate detaliile și regulamentul concursului sunt accesibile pe pagina web a proiectului PLM Adaptor. www.plmadaptor.ro/concurs (conf. dr. ing. Iulian Stănășel)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:30:17 Ora standard a Europei de Est