Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câștigătorii concursului – opt studenți orădeni

Concurs în întreprinderea virtuală PLM Adaptor

Câștigătorii concursului – opt studenți orădeni

Universitatea din Oradea împreună cu ADA, liderul PLM în România, și cinci dintre cele mai prestigioase universități tehnice din țară, implementează proiectul PLM-Adaptor care susține dezvoltarea resurselor umane printr-o investiție de 2,4 milioane euro.

În cadrul proiectului se urmărește creșterea aptitudinilor de muncă a 700 de studenți aflați în situația de tranziție de la universitate la viața activă, printr-o adaptare a cunoștințelor la necesitățile companiilor din industrie.
Astfel, studenții au posibilitatea să simuleze în întreprinderea virtuală toate conceptele de dezvoltare digitală a produselor și proceselor: concepția și proiectarea produselor, simularea și analiza folosind prototipul virtual, realizarea fabricației digitale a produselor folosind prototipul virtual și integrarea etapelor de dezvoltare, colaborarea în întreprinderea virtuală și managementul documentației tehnice despre produs.
Proiectul include organizarea unui concurs de către universitățile partenere. Concursul se adresează oricărei persoane asistate în tranziția de la școală la viața activă în cadrul proiectului PLM Adaptor, care a urmat cel puțin un modul și a obținut cel puțin o diplomă la unul din cele trei module de pregătire sau participă la modulul 4, și îndeplinește condițiile de apartenență la grupul țintă al proiectului în perioada de desfășurare a concursului, studenți înmatriculați la universitate pentru licență sau master.
Primii 4 clasați din fiecare universitate vor avea posibilitatea să își prezinte realizările la evenimentul „Bursa locurilor de muncă” din luna februarie 2012, desfășurat în cadrul proiectului.
Cele mai apreciate 12 imagini  fotorealistice vor compune  Calendarul PLM Adaptor 2012, care va fi distribuit gratuit către firmele cu profil mecanic din România.
„Concursul este realizat pentru a crea și mai multe conexiuni ale grupului țintă cu firmele din industrie, pentru a susține astfel îndeplinirea unuia dintre obiectivele principale ale proiectului și anume, tranziția de la școală la viața activă”, a spus dl Ionel Barbu,  manager proiect PLM Adaptor.
Concursul PLM Adaptor la Universitatea din Oradea s-a desfășurat luni, 19 decembrie 2011, competiția fiind organizată de Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică și firma ADA Computers din București, coordonatorul proiectului.
Studenții orădeni înscriși la concurs au avut de rezolvat teme reale din industrie de la firme cunoscute cum ar fi: COMAU România, GMAB Consulting, ISROM Engineering, EMSIL Techtrans, PRELMET.
Premiile au fost consistente: patru laptopuri performante și patru aparate foto profesionale.
Pentru obiectivitate și transparență, evaluarea temelor a fost făcută de o comisie mixtă constituită din reprezentatul coordonatorului de proiect ADA Computers, profesori de specialitate, precum și specialiști și manageri ai firmelor de profil din Oradea. Clasamentul final a fost stabilit în urma a patru ore de concurs.
Rezultatele au scos în evidență buna pregătire a studenților orădeni și faptul că Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică produce ingineri complet pregătiți pentru a putea fi angajați.
Studenții premiați
Moisi Beniamin - anul IV Tehnologia Construcțiilor de Mașini
Nagy Istvan-Mihaly - anul III Mecatronică
Hibașcău Mariana Irina - anul I master Concepție Fabricației și Management Asistate de Calculator
Czapp Imre-Adam - anul III Mecatronică
Moișanu Andrei anul IV Inginerie Economică
Pal Sorinanul I master Inginerie și Management în Domeniul Autovehiculelor
Kallai Csaba - anul III Mecatronică
Delczeg Zsolt - anul IV Tehnologia Construcțiilor de Mașini.
Toate detaliile și regulamentul concursului sunt accesibile pe pagina web a proiectului PLM Adaptor. www.plmadaptor.ro/concurs (conf. dr. ing. Iulian Stănășel)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:18 Ora de vară a Europei de Est