Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

”Viitor fără frontiere – Borderless Future – BOFU”

Proiectul

”Viitor fără frontiere – Borderless Future – BOFU”

În data de 15.12.2011 începând cu orele 10.00 Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „AVRAM IANCU” Oradea organizează în sala de conferință a Hotelului Continental Forum Oradea o conferință de presă cu ocazia încheierii Proiectului comun de formare pentru Poliția de Frontieră cu titlul ”Viitor fără frontiere – Borderless Future – BOFU”.

La conferința de încheiere a proiectului sunt invitați partenerii de proiect, reprezentanți ai presei și reprezentanți ai părților implicate în derularea proiectului. Proiectul a fost finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013 „Două țări, un scop, succes comun”.
Reprezentanții Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „AVRAM IANCU” Oradea astfel:
Comisar șef de pol. OVIDIU STANCIU – directorul școlii și manager de proiect
Comisar șef de pol. IONEL HOTNOGA - directorul adjunct – asistent manager
Comisar șef de pol. FLORIN OPRIȘ - directorul adjunct – manager financiar
Comisar de pol. KISS ETELKA – profesor, translator
Comisar de pol. MOLDOVAN VALERIAN – profesor
Comisar de pol. CURA MARIUS -  ofițer relații internaționale
Reprezentanții Școlii Medii de Ordine Publică din Szeged  - Ungaria
Colonel de pol.  BARDOCZ CSABA -  directorul școlii, manager de proiect
Domnul CSAPO ADAM -  asistent manager de proiect
Locotenent de pol.  KORONDI ALEXANDRA -  translator
Locotenent de pol.  HOTVATH ZOLTAN - profesor
Principalele date și obiective ale proiectului
Titlul proiectului: „Viitor fără frontiere” - Program de pregătire pentru Poliția de Frontieră
Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013, aprobat de Comitetul Comun de Selecție
Acronim: BOFU
Perioada de implementare: 01.01.2011-31.12.2011
Obiectiv general:
Să contribuie la obiectivele prevăzute în Programul de Cooperare: apropierea persoanelor, comunităților și agenților economici din zona de frontieră pentru a facilita dezvoltarea comună a zonei de cooperare, bazându-se pe avantajele cheie specifice regiunii de graniță.
Elaborarea în comun a unor modele educaționale pentru formarea polițiștilor și a polițiștilor de frontieră;
Utilizarea celor mai bune practici ale Statelor membre UE și pregătirea în domeniul supravegherii frontierei și al intervențiilor polițienești la frontieră, pe baza regulamentelor UE și Schengen în vigoare.
Obiective specifice:
Proiectul BOFU se înscrie pe Axa prioritară 2 - Întărirea coeziunii sociale și economice în regiunea de graniță. Obiectivul general al axei prioritare este de a intensifica competitivitatea economică a regiunii prin dezvoltarea mediului de afaceri și îmbunătățirea calității resurselor umane.
Crearea unei rețele transfrontaliere a instituțiilor de învățământ polițienesc, la nivel individual și instituțional;
Elaborarea de programe de formare de specialitate, schimburi în aria educabililor dar și al personalului din operativ;
Cooperarea pe piața forței de muncă și a educației, dezvoltarea în comun a competențelor și cunoștințelor.
Grupul țintă:
Regiunea Câmpiei de Sud a Ungariei – județul Csongrad și Regiunea de vest a României, județul Bihor, mai exact orașele Szeged și Oradea.
Personalul care își desfășoară activitatea în cadrul MAI, funcționari cu competențe de ordine și siguranță publică, elevi.
Pachete de activități care s-au desfășurat
 Program de transfer de cunoștințe in cadrul schimbului de elevi - 6 activități
Curs de limbă maghiara la Oradea si limba romana la Szeged-2 module – 60 persoane
Activitate practică comună la frontieră -  1 sesiune  - 50 elevi din fiecare școala prin care s-au executat exerciții tactice de supraveghere și control a frontierei, combaterea migrației și a infracționalității transfrontaliere.
Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră "Avram Iancu" Oradea
Purtător de cuvânt – Comisar de poliție MICHEȘ EUGEN

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:38:13 Ora standard a Europei de Est