Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Schimb european de decorațiuni de Crăciun

La Eco Școala „Avram Iancu”

Schimb european de decorațiuni de Crăciun

La inițiativa Universității Agora (asist. univ. dr. Alina Angela Manolescu), Eco Școala „Avram Iancu” din Oradea s-a înscris în proiectul european „Christmas Exchange”.

Astfel, elevii a șapte clase (după cum urmează: clasa a II-a C (prof. Cîrciumaru Stelieana), a III-a C (prof. Toader Monica), a IV-a A (prof. Bejușca Elena), a IV-a B (înv. Lovas Marta), a IV-a C (prof. Mihele Ioana), a VI-a C (prof. Goina Felicia), și a VI-a A (prof. Șpan Claudia) au realizat timp de câteva zile decorațiuni pentru pomul de Crăciun care să fie reprezentative pentru țara noastră. Acestea au putut fi făcute din orice material (plastic, lemn, hârtie, lut etc.), au putut avea orice mărime, avându-se totuși în vedere că ele vor trebui să poată fi atârnate într-un brad de Crăciun. Alături de aceste decorațiuni, școlile participante au întocmit un pachet de informații asupra modului în care Crăciunul se sărbătorește în regiunea și/sau țara lor. Informațiile au putut fi structurate într-o broșură, un material power point sau orice alte suporturi creative (la alegere). La realizarea acestor materiale și-au dat concursul dl instit. Negruț Constantin (secțiunea muzicală, coordonatorul grupului vocal) și dna prof. Porteleki Crina (traducerea în limba engleză a materialului legat de prezentarea școlii).
Decorațiunile și pachetele informaționale făcute de școala noastră (un CD despre școală și elevii participanți la proiect și un CD cu cântecele de iarnă ale grupului vocal al școlii - Allegria) au fost trimise celorlalte școli și centre Europe Direct, în total 34 de unități școlare din România, Franța, Belgia, Italia, Anglia, Polonia, Spania, Suedia, Slovenia etc.
La rândul nostru, am primit pachete de la toate celelate școli. Cu podoabele primite am împodobit  un brad de Crăciun, iar cu materialele primite, am realizat o expoziție. Cei din Wales au făcut „Welsh Love Spoons” (linguri de dragoste galeze) din lut, pe care le-au pictat și le-au legat o fundiță pentru a putea fi agățate în brad; suedezii au făcut un coșuleț împletit, biscuiți și prăjiturele de ghimbir de agățat în brazi; cei din Cornwall au realizat un CD cu articole despre modul în care sărbătoresc ei Crăciunul, rețete, cântece și poze cu ei făcând decorațiuni; spaniolii au scos o frumoasă carte cu informații listate și fotografii, incluzând detalii despre regiune, satul de unde provine școala, instituția de învățământ, tradiția spaniolă a celor Trei Bărbați Înțelepți, unele rețete, muzica și versurile unui cântec spaniol de Crăciun și poze cu elevii pregătind decorațiunile etc.
Mulțumim pe această cale doamnei director, prof. Gheorghina Bîrlădeanu prin intermediul căreia ni s-a oferit oportunitatea de a realiza acest schimb european de decorațiuni, în fond un schimb cultural-informațional cu privire la tradiții europene de Crăciun. (Monica Toader)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:04 Ora de vară a Europei de Est