Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au primit în dar biblia sfâșiată

La Mădăras

Au primit în dar biblia sfâșiată

Distrugătorul de biblii din comuna Mădăras a furat bucuria Sărbătorii Nașterii Domnului Isus Hristos. Răscolit de colindele cântate de copiii Bisericii baptiste pe străzile comunei, Gheorghe Mailingher a ales să-i răsplătească pe micuți mădărăseni și pe părinții lor cu un cadou mai puțin obișnuit: o nouă Biblie, a Vechiului și Noului Testament, ruptă pagină cu pagină și aruncată, duminică dimineața, în curtea bisericii.

Este pentru a șaisprezecea oară în acest an când individul, cunoscut în localitate drept un fanatic religios, certat atât cu preotul ortodox cât și cu membrii micuței comunități baptiste, se răzbună pe Cuvântul lui Dumnezeu sfâșiind Sfânta Scriptură. Gestul extrem a devenit un obicei pentru Gheorghe Mailingher, în special în preajma sărbătorilor mari de peste an, acesta fiind încurajat și răsplătit discret de câțiva oameni certați cu legea din municipiul Salonta. Codul Penal românesc pedepsește cu închisoarea sau cu amenda infracțiunile contra libertăților religioase. Potrivit Capitolului III, articolele 381 și 382: „Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat și funcționează potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, iar „Profanarea unui lăcaș sau a unui obiect de cult, aparținând unui cult religios care este organizat și funcționează potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”. Cea de-a XVI-a Biblie distrusă de Gheorghe Mailinger face parte din seria de 6.000 de biblii distribuite gratuit în județul Bihor prin donația Fundației „Misiune Fără Frontiere” România (MWB) cu sediul în Sibiu și reprezintă obiect de cult religios pentru biserica baptistă. Profanarea exersată în mod repetat de Mailingher aruncă în derizoriu efortul patrulei mobile a poliției locale care s-a deplasat regulat pe raza comunei Mădăras atât sâmbătă, cât și duminică, 25 decembrie. Mai mult, sesizarea înaintată, în urmă cu o jumătate de an, atât primăriei cât și poliției locale de pastorul Bisericii baptiste „Credința” din Mădăras pare să nu-l deranjeze pe profanatorul Gheorghe Mailinger. „Acest suflet chinuit care sfidează legea și buna conviețuire din comuna Mădăras s-a obișnuit să scape de judecata aceste lumi. Dar mai este o Judecată divină, inevitabilă și dreaptă. Ne rugăm pentru mântuirea acestui suflet chinuit și pentru momentul întâlnirii sale cu Judecătorul Suprem - Domnul și Dumnezeul nostru Isus Hristos”, ne-a precizat ing. Aurel Galchiș, pastorul Bisericii baptiste din localitate. (Sorin PETRACHE)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:49:07 Ora de vară a Europei de Est