Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” (ed. a VII-a)

Marți, la „Arcadia”

Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” (ed. a VII-a)

Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Teatrul de Stat „Regina Maria” Oradea, Consiliul Județean Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea au organizat, marți (20 decembrie 2011), în sala de spectacole de la „Arcadia”, Oradea, ediția a VII-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”.

„Festivalul urmărește identificarea și promovarea colindului autentic.
Și totuși, festivalul este structurat pe două secțiuni: colinde bihorene inedite (culese de la rapsozi din zona Bihorului) sub formă de concurs, și colinde de largă circulație...”, după cum avea să precizeze dl inspector școlar Florin Negruțiu, coordonatorul festivalului.
La competiție s-au prezentat 22 de formații din cele 23 înscrise (a lipsit formația din Aștileu), la cele trei categorii de vârstă: preșcolari și școlari (ciclul primar), elevi din ciclul gimnazial, respectiv liceeni.
În holul teatrului a fost amenajată expoziția de desene și icoane „Nașterea Domnului - popas duhovnicesc”.
Laureații festivalului
Înaintea înmânării premiilor, dl consilier cultural Crăciun Parasca a ținut să sublinieze faptul că nu toți concuenții s-au conformat cerințelor festivalului. „La acest festival trebuie să vă prezentați cu colinda de-acasă, preluată de la rapsod, nu cu tot felul de colinde, pe care le ascultați la radio și televiziune sau de pe CD-uri (gen Ștefan Hrușcă)”...
Premii
1.C.S.E.I. Senzorială Oradea (rapsod Viorica Dobran) – premiul I (la categoria preșcolari-școlari)
2.C.N. „Mihai Eminescu” (rapsod Alina Vidican) – premiul II (la categoria Licee)
3. Lic. Teoretic „O. Ghibu” (r. Călin Perțe) – mențiune (L)
4.C.T. „Traian Vuia” (r. Erdei Mihai) – pr. III (L)
5.C.T. „Alex. Roman” Aleșd (r. Irimescu Florian) – pr.I (L)
6. Șc. din Budureasa, structura Burda (r. Adrian Ivancea) – pr. III (G.)
7. Șc. Lăzăreni, structura Cărăndeni (instr. Ioana Mateaș și Ioana Vereș) – pr. III (preșc. – șc.)
8.Șc. Balc (r. Alexandru Mandra) – pr. II (G.)
9.Șc. Livada - Grădinița Livada (r. Andrei Huseraș și Sergiu Domian) – pr.II (preșc.-șc.)
10. Șc.Măgești (r. Gavril Pușcău) – pr. II (G.)
11. Șc. Hidișelu de Sus (instr. Camelia Bocor și Călinescu Anca) – pr.II (G.)
12.Șc. „Alex. Roman” din Aușeu, structura Luncșoara (r. Maria Cipou) – pr. II (G.)
13. Șc. Chijic, structura Bucuroaia (r. Florian Mateiu) – pr. III (G.)
14. Palatul Copiilor și Elevilor Oradea (r. Elena Marian) – pr. I
15. Șc. Brusturi (r. Florian Bodocat) – pr. III (G.)
16.Șc. Beznea (sau Delureni – rapsod Floare Gaje) – pr. I (G.)
17. Șc. „C-tin Șerban” din Aleșd – premiul III
18.Șc. din Sânmartin (rapsod Viorica Bulzan Marc) – premiul I (G)
19-22. Liceul Tehnologic din Dobrești, cu patru formații: o formație pentru Dobrești și câte o formație pentru cele trei structuri: Topa de Sus, Hidișel și Luncasprie; toate patru formațiile au obținut câte un premiu I, fiindcă au venit „cu colinda de-acasă”, vorba dlui consilier cultural Crăciun Parasca. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” (ed. a VII-a).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:15 Ora de vară a Europei de Est