Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dlui prof. univ. dr. Carol Iancu i-a fost conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Marți, în Aula Magna, o nouă ceremonie D.H.C.

Dlui prof. univ. dr. Carol Iancu i-a fost conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării i-a acordat, marți, 20 decembrie 2011, domnului prof. univ. dr. Carol Iancu, de la Universitatea Paul Valery, Montpellier III, Franța, titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

În deschiderea evenimentului, dl prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, l-a invitat pe rectorul Universității, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, să ia cuvântul în deschiderea ședinței solemne, după care tot domnia sa, dl decan Ioan Horga, a citit Laudatio în onoarea domnului profesor universitar doctor Carol Iancu.
„Sunt zile faste în existența unei instituții universitare respectabile, cum este și cea de astăzi, în viața Corpului didactic și a studenților orădeni, când – prin instrumentele legale de care dispune – Universitatea noastră își exercită atribuțiile de recunoaștere și apreciere a remarcabilei opere științifice a distinsului profesor universitar dr. Carol Iancu, de la Universitatea „Paul Valery” – Montpellier III din Franța, decernându-i înaltul titlu științific de Doctor Honoris Causa.
Dl prof. univ. dr. Carol Iancu este originar din părțile Moldovei, născut la 28 aprilie 1946, în orășelul Hârlău, localitate din care „evreii nu au fost niciodată evacuați”. Ca fiu al acestei așezări, domnul profesor Carol Iancu i-a dedicat o lucrare de cert interes, cu titlul „Evreii din Hârlău. Istoria unei comunități”...
Itinerariul său didactico-formativ are trei puncte de sprijin temeinic articulate, în România, Israel și Franța, ceea ce i-a asigurat nu numai variate și profitabile surse de cunoaștere (umană și științifică), ci și o viziune mai largă, universală, asupra trecutului, cu multiplele sale convergențe spirituale.
Timp de un sfert de secol a parcurs toate treptele carierei universitare, de la preparator (în 1976, după ce și-a susținut doctoratul în istorie) la profesor universitar de clasa I-a (în 2001), la Universitatea „Paul Valery” din Montpellier... Apreciindu-i activitatea – universitară și științifică –, ministrul francez al Educației Naționale l-a numit, la 10 octombrie 2001, director al Școlii de Înalte Studii Iudaice din cadrul Universității „Paul Valery” – Montpellier III, funcție pe care o deține și o onorează prin multiple manifestări de factură istoriografică…
Una din componentele remarcabile ale activității sale, timp de
aproape patru decenii, o reprezintă contribuția la cunoașterea unor
aspecte legate de existența evreilor pe teritoriul țării noastre, care au fost,
multă vreme ignorate deliberat, ori chiar ocultate... El a acordat o atenție justificată documentației de arhivă, în temeiul căreia și-a formulat interpretările, într-un autentic spirit științific. …
Rezumând cele prezentate de noi, putem conchide că universitarul și istoricul Carol Iancu este o personalitate de prestigiu european care s-a impus prin profesionalism și probitate științifică, printr-o viziune responsabilă asupra istoriei, identificând-i permanențele, și oferind contemporanilor modelul intelectualului dedicat travaliului de reconstituire a adevărului despre trecut.
Având în vedere valoarea indiscutabilă a operei sale, ca și a prestației sale publice, impunătoare și demne, Senatul Universității din Oradea, întrunit în ședința din 14 noiembrie 2011, în unanimitate, a decis să-i fie conferită domnului profesor Carol Iancu cea mai înaltă distincție universitară, respectiv titlul de Doctor Honoris Causa”.
„Evreii din România și diplomația occidentală (1856-1945)”
În cuvântul său, distinsul profesor și istoric Carol Iancu a mulțumit membrilor Senatului pentru înaltul titlu conferit.
În cadrul conferinței, istoricul Carol Iancu s-a referit la istoria evreilor din România, abordată însă în perspectiva raporturilor româno-franceze în particular și a diplomației occidentale în general.
Concluzionând, istoricul Carol Iancu avea să spună: „Prin trecerea în revistă a unei perioade de aproape un secol privind destinul evreilor din România în perspectiva evoluției diplomației occidentale, și în special a celei franceze, desigur incompletă, multe aspecte neputând fi abordate, am dorit să valorizez o istorie mult timp delăsată care necesită încă noi investigații. Rolul nostru ca istorici este de a explora sine ira et studio evoluția societăților în timp, pentru a ne face să fim mai conștienți de apartenența noastră la aceeași comunitate umană”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dlui prof. univ. dr. Carol Iancu i-a fost conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:15 Ora de vară a Europei de Est