Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Șura românilor în Parcul Maria

La Salonta

Șura românilor în Parcul Maria

Simțirea românească și-a amplificat vibrațiile la Salonta. Sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat de două evenimente menite să-i adune pe români laolaltă, indiferent de culoarea politică.

Ioan și Rodica Sala, alături de preotul ortodox Nicolae Marian au fost, ca întotdeauna, artizanii acestor momente de istorie autentică românească. Inimoasa familie Sala a reușit, și la acest sfârșit de an, să amintească României Mari că, la Salonta, flutură Drapelul tricolor românesc.    
Printr-un week-end plin de generozitate, lumină și bucurie, salontanii au marcat începerea oficială a Sărbătorilor de Iarnă 2011. Casa de Cultură din Salonta a găzduit vineri, 16 decembrie 2011, spectacolul artistic și de caritate „Să ne dăm mâna!” pus în scenă în cele mai mici detalii de Organizația Femeilor Liberale (OFL) din Salonta. „Motorul” acțiunii caritabile a fost tombola cu surprize din atelierul lui Moș Crăciun. „Banii strânși din biletele vândute la acest Bal caritabil, din tombolă și donații vor fi oferiți copiilor inteligenți din Salonta, care au dovedit rezultate deosebite la învățătură și la olimpiadele școlare, dar care au posibilități materiale limitate. OFL Salonta le oferă o șansă reală, impulsionând în același timp cultura și creativitatea artistică”, ne-a declarat Rodica Sala. Aceeași seară de început de week-end a trezit orașul la viață prin spectacolul de culoare și bucurie oferit de deschiderea oficială a Luminilor de Sărbători. Primarul Török László și Carmen Laza, directoarea Casei de Cultură, au oferit cadouri tuturor copiilor prezenți în fața Primăriei Salonta, la momentul „primei scântei” a feeriei de Sărbători.
Parcul Maria din cartierul Colonie s-a dovedit, duminică, neîncăpător. Românii cu sânge de moț și toată suflarea românească a orașului, indiferent de vârstă, etnie sau culoare politică, au oferit istoriei micului târg de frontieră un monument cu adânci semnificații naționale gândit după un proiect străvechi, „Șura dacilor”. Ridicat în memoria românilor care mai poartă în suflet dorul după gospodăria din munții Beiușului, monumentul „Șura românilor” este viziunea consilierului local Ioan Sala care, împreună cu liberalii salontani, au visat și realizat acest colț românesc care să cuprindă o casă bătrânească, o șură și o bisericuță, toate construite din lemn. Monumentul poartă și semnătura constructorului Viorel  Lascu, președintele Federației Române de Speologie. Șura românească din ansamblul istorico-muzeal Parcul Maria a fost vizitată de senatorul Cornel Popa și de doamna deputat Lucia Varga. Au mai răspuns invitației vicepreședintele CJ Bihor, Dumitru Voloșeniuc, primarul comunei Tinca, Teodor Coste și Ioan Bulzan, primarul localității Tulca, alături de Török László, primarul Salontei, precum și preotul ortodox Nicolae Marian. Mulțumind celor prezenți pentru susținerea necondiționată a proiectului, consilierul Ioan Sala a caracterizat Șura românească drept „loc de întâlnire și trăire românească între generații, în spiritul vechilor șezători”.
Ioana BĂDICEANU & Sorin PETRACHE
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Șura românilor în Parcul Maria.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:01 Ora de vară a Europei de Est