Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Șura românilor în Parcul Maria

La Salonta

Șura românilor în Parcul Maria

Simțirea românească și-a amplificat vibrațiile la Salonta. Sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat de două evenimente menite să-i adune pe români laolaltă, indiferent de culoarea politică.

Ioan și Rodica Sala, alături de preotul ortodox Nicolae Marian au fost, ca întotdeauna, artizanii acestor momente de istorie autentică românească. Inimoasa familie Sala a reușit, și la acest sfârșit de an, să amintească României Mari că, la Salonta, flutură Drapelul tricolor românesc.    
Printr-un week-end plin de generozitate, lumină și bucurie, salontanii au marcat începerea oficială a Sărbătorilor de Iarnă 2011. Casa de Cultură din Salonta a găzduit vineri, 16 decembrie 2011, spectacolul artistic și de caritate „Să ne dăm mâna!” pus în scenă în cele mai mici detalii de Organizația Femeilor Liberale (OFL) din Salonta. „Motorul” acțiunii caritabile a fost tombola cu surprize din atelierul lui Moș Crăciun. „Banii strânși din biletele vândute la acest Bal caritabil, din tombolă și donații vor fi oferiți copiilor inteligenți din Salonta, care au dovedit rezultate deosebite la învățătură și la olimpiadele școlare, dar care au posibilități materiale limitate. OFL Salonta le oferă o șansă reală, impulsionând în același timp cultura și creativitatea artistică”, ne-a declarat Rodica Sala. Aceeași seară de început de week-end a trezit orașul la viață prin spectacolul de culoare și bucurie oferit de deschiderea oficială a Luminilor de Sărbători. Primarul Török László și Carmen Laza, directoarea Casei de Cultură, au oferit cadouri tuturor copiilor prezenți în fața Primăriei Salonta, la momentul „primei scântei” a feeriei de Sărbători.
Parcul Maria din cartierul Colonie s-a dovedit, duminică, neîncăpător. Românii cu sânge de moț și toată suflarea românească a orașului, indiferent de vârstă, etnie sau culoare politică, au oferit istoriei micului târg de frontieră un monument cu adânci semnificații naționale gândit după un proiect străvechi, „Șura dacilor”. Ridicat în memoria românilor care mai poartă în suflet dorul după gospodăria din munții Beiușului, monumentul „Șura românilor” este viziunea consilierului local Ioan Sala care, împreună cu liberalii salontani, au visat și realizat acest colț românesc care să cuprindă o casă bătrânească, o șură și o bisericuță, toate construite din lemn. Monumentul poartă și semnătura constructorului Viorel  Lascu, președintele Federației Române de Speologie. Șura românească din ansamblul istorico-muzeal Parcul Maria a fost vizitată de senatorul Cornel Popa și de doamna deputat Lucia Varga. Au mai răspuns invitației vicepreședintele CJ Bihor, Dumitru Voloșeniuc, primarul comunei Tinca, Teodor Coste și Ioan Bulzan, primarul localității Tulca, alături de Török László, primarul Salontei, precum și preotul ortodox Nicolae Marian. Mulțumind celor prezenți pentru susținerea necondiționată a proiectului, consilierul Ioan Sala a caracterizat Șura românească drept „loc de întâlnire și trăire românească între generații, în spiritul vechilor șezători”.
Ioana BĂDICEANU & Sorin PETRACHE
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Șura românilor în Parcul Maria.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:10 Ora standard a Europei de Est