Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

S-au prezentat 12 formații, toate-premiul I

Vineri, la Festivalul național „Asta-i datina străveche”

S-au prezentat 12 formații, toate-premiul I

Vineri seara (16 dec. 2011), în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au evoluat 12 formații: trei din Oradea, patru din județ, patru din țară și una din Ungaria.

Asociația Pro Bambini (organizatorul festivalului) și „armata” de colaboratori s-au mobilizat exemplar pentru ca totul să iasă ca la carte.
Înainte să urce pe scenă, formațiile au făcut un tur de forță prin centrul municipiului, participând la Parada portului popular. Ajunși, la Primărie, dl primar, ing.Ilie Bolojan, i-a primit cu colindul.
În deschiderea festivalului, doamna subprefect Adelina Coste, prezentă la microfon, alături de Crina Dobocan (președintele Asociației Pro Bambini), avea să-și exprime satisfacția, dar și convingerea că folclorul e pe mâini bune. „Cred că folclorul și datinile nu vor dispărea niciodată!” Domnia sa a îndemnat publicul să doneze câte un bănuț pentru fiecare colind!
Onoarea de a deschide festivalul au avut-o beiușenii dnei prof. Anca Banda – Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur”, al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș; i-au urmat „Sânzâienele”, ansamblul Clubului Copiilor din Negrești-Oaș, județul Satu Mare, îndrumat de prof. Maria Tripon; din județul vecin (Maramureș), din Budești, au coborât „Florile Cosăului”, crescute și îngrijite de prof. Petru și Daniela Dunca. Ele au înflorit sub ochii dnei prof. Dorina Daubner; din grădina Școlii „Dacia”, prof. Dana Avram și instructorul de dans Ciprian Dinicu au cules cele mai grozave mlădițe orădene pe care le-au înnobilat, dându-le un nume „Dacia”, devenit un renume și un brand, cu care se mândrește și dl director, prof. dr. Florian Hava; din Căianul Mic, județul Bistrița-Năsăud, au venit colindători vestiți, vreo 30, dar o singură voce; ei își spun „Miorița”. Grupul a fost înființat de solistul Alexandru Pugna, iar acum sunt coordonați de prof. Mihaela Retegan și Grigore Bolboș; Szechenyi Istvan Tagiskola Tanccsoport - ungurii catolici din Berettyoujfalu (Ungaria) au prezentat pe scena festivalului un obicei (Adventul) din postul Crăciunului; grupul folcloric „Krevleanca”, al Căminului Cultural Repedea, județul Maramureș, coordonat de prof. Maria Veciunca, promovează colinda tradițională ucraineană de pe Valea Ruscovei; vestitul „Mugurel” al Școlii „Dimitrie Cantemir” crește și înflorește an de an în ochii și sub îndrumarea dnei profesor Doina Lung; din Valea Cerului am fost onorați de titratul Ansamblu „Cerovina” (înființat chiar de dl deputat Adrian Merka, în 2004). Acum grupul este coordonat de Zetocha Iaroslav și Slavomir Ondejka; Ansamblul „Brătcuța”, al Liceului Teoretic din Bratca, coordonat de Viorel Caba, a prezentat în festival obiceiul popular „Vergelul”; membrii Ansamblului „Rezgo” din Uileacu de Beiuș, coordonați de coregraful Udvari Robert, din Miercurea Ciuc, au înnodat un obicei legat de sărbătorile de iarnă; regalul folcloric a fost încheiat de titrații dansatori ai dnei prof. coregraf  Florica Negrău – „Florile Bihorului” (flori de flori, acompaniate instrumental de grupul orchestral condus de prof. Marius Marcu și Petru Șinca).
Până juriul a deliberat, la microfon a colindat Luminița Tomuța, care a ținut să ne atenționeze: Greu va fi odată/ Când Dumnezeu va face judecată!
Ca reprezentat al juriului, dl consilier Crăciun Parasca ne-a asigurat că juriul a evaluat drept atunci când a acordat 12 premii I, întrucât toți au fost minunați... „cu sufletul deschis la sărbătoarea Nașterii Domnului”. Primii chemați (pe scenă) pentru premiere au fost membrii ansamblurilor „Mugurelul” și „Dacia”, pentru complexitatea scenariului...
După cinci ore de show (fără pauză), se cuvine a felicita și a mulțumi echipei de proiect: prof. Stela Tăut (manager), prof. Valeria Bunica (asistent manager), prof. Elena Pavel (responsabil cultural), Crinei Dobocan și dlui prof. Ioan Șereș (responsabili administrativi), dar și colaboratorilor: prof. Rodica Foltuț, Romelia Ciarnău, Daniela Dohotariu, Luciana Morlocan și Ienei David Laura (de la Școala „Oltea Doamna” – director, prof. Mircea Mitran); prof. Simona Mihalca, Vasilica Ienei și Iulia Radu (Șc. „N. Bălcescu”); prof. Lucia Galan, Maria Ile și Borbely Monica (Lic. de Artă); prof. Mădălina Mihuța (C.N. „E. Gojdu”); prof. Maria Duma (C.N. „I. Vulcan”); maistrul instr. Lungu Ibolya și elevele:  Cristina Begher, Ghiocel Monica și Lorincz Paula (de la C.E. „P. Cosma). (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-au prezentat 12 formații, toate-premiul I.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:39:53 Ora standard a Europei de Est