Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-au prezentat 12 formații, toate-premiul I

Vineri, la Festivalul național „Asta-i datina străveche”

S-au prezentat 12 formații, toate-premiul I

Vineri seara (16 dec. 2011), în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au evoluat 12 formații: trei din Oradea, patru din județ, patru din țară și una din Ungaria.

Asociația Pro Bambini (organizatorul festivalului) și „armata” de colaboratori s-au mobilizat exemplar pentru ca totul să iasă ca la carte.
Înainte să urce pe scenă, formațiile au făcut un tur de forță prin centrul municipiului, participând la Parada portului popular. Ajunși, la Primărie, dl primar, ing.Ilie Bolojan, i-a primit cu colindul.
În deschiderea festivalului, doamna subprefect Adelina Coste, prezentă la microfon, alături de Crina Dobocan (președintele Asociației Pro Bambini), avea să-și exprime satisfacția, dar și convingerea că folclorul e pe mâini bune. „Cred că folclorul și datinile nu vor dispărea niciodată!” Domnia sa a îndemnat publicul să doneze câte un bănuț pentru fiecare colind!
Onoarea de a deschide festivalul au avut-o beiușenii dnei prof. Anca Banda – Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur”, al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș; i-au urmat „Sânzâienele”, ansamblul Clubului Copiilor din Negrești-Oaș, județul Satu Mare, îndrumat de prof. Maria Tripon; din județul vecin (Maramureș), din Budești, au coborât „Florile Cosăului”, crescute și îngrijite de prof. Petru și Daniela Dunca. Ele au înflorit sub ochii dnei prof. Dorina Daubner; din grădina Școlii „Dacia”, prof. Dana Avram și instructorul de dans Ciprian Dinicu au cules cele mai grozave mlădițe orădene pe care le-au înnobilat, dându-le un nume „Dacia”, devenit un renume și un brand, cu care se mândrește și dl director, prof. dr. Florian Hava; din Căianul Mic, județul Bistrița-Năsăud, au venit colindători vestiți, vreo 30, dar o singură voce; ei își spun „Miorița”. Grupul a fost înființat de solistul Alexandru Pugna, iar acum sunt coordonați de prof. Mihaela Retegan și Grigore Bolboș; Szechenyi Istvan Tagiskola Tanccsoport - ungurii catolici din Berettyoujfalu (Ungaria) au prezentat pe scena festivalului un obicei (Adventul) din postul Crăciunului; grupul folcloric „Krevleanca”, al Căminului Cultural Repedea, județul Maramureș, coordonat de prof. Maria Veciunca, promovează colinda tradițională ucraineană de pe Valea Ruscovei; vestitul „Mugurel” al Școlii „Dimitrie Cantemir” crește și înflorește an de an în ochii și sub îndrumarea dnei profesor Doina Lung; din Valea Cerului am fost onorați de titratul Ansamblu „Cerovina” (înființat chiar de dl deputat Adrian Merka, în 2004). Acum grupul este coordonat de Zetocha Iaroslav și Slavomir Ondejka; Ansamblul „Brătcuța”, al Liceului Teoretic din Bratca, coordonat de Viorel Caba, a prezentat în festival obiceiul popular „Vergelul”; membrii Ansamblului „Rezgo” din Uileacu de Beiuș, coordonați de coregraful Udvari Robert, din Miercurea Ciuc, au înnodat un obicei legat de sărbătorile de iarnă; regalul folcloric a fost încheiat de titrații dansatori ai dnei prof. coregraf  Florica Negrău – „Florile Bihorului” (flori de flori, acompaniate instrumental de grupul orchestral condus de prof. Marius Marcu și Petru Șinca).
Până juriul a deliberat, la microfon a colindat Luminița Tomuța, care a ținut să ne atenționeze: Greu va fi odată/ Când Dumnezeu va face judecată!
Ca reprezentat al juriului, dl consilier Crăciun Parasca ne-a asigurat că juriul a evaluat drept atunci când a acordat 12 premii I, întrucât toți au fost minunați... „cu sufletul deschis la sărbătoarea Nașterii Domnului”. Primii chemați (pe scenă) pentru premiere au fost membrii ansamblurilor „Mugurelul” și „Dacia”, pentru complexitatea scenariului...
După cinci ore de show (fără pauză), se cuvine a felicita și a mulțumi echipei de proiect: prof. Stela Tăut (manager), prof. Valeria Bunica (asistent manager), prof. Elena Pavel (responsabil cultural), Crinei Dobocan și dlui prof. Ioan Șereș (responsabili administrativi), dar și colaboratorilor: prof. Rodica Foltuț, Romelia Ciarnău, Daniela Dohotariu, Luciana Morlocan și Ienei David Laura (de la Școala „Oltea Doamna” – director, prof. Mircea Mitran); prof. Simona Mihalca, Vasilica Ienei și Iulia Radu (Șc. „N. Bălcescu”); prof. Lucia Galan, Maria Ile și Borbely Monica (Lic. de Artă); prof. Mădălina Mihuța (C.N. „E. Gojdu”); prof. Maria Duma (C.N. „I. Vulcan”); maistrul instr. Lungu Ibolya și elevele:  Cristina Begher, Ghiocel Monica și Lorincz Paula (de la C.E. „P. Cosma). (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-au prezentat 12 formații, toate-premiul I.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:50 Ora de vară a Europei de Est