Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Workshop-ul „Protecția mediului la Roșia Montană”

Vineri, la Facultatea de Protecția Mediului

Workshop-ul „Protecția mediului la Roșia Montană”

Vineri, 16 decembrie 2011, în sala de consiliu a Facultății de Protecția Mediului din Oradea a avut loc workshop-ul „Protecția mediului la Roșia Montană”, la care au participat cadre didactice și studenți ai facultății, senatorul Cornel Popa, secretarul științific al Senatului Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. ing. Sorin Curilă, precum și un invitat - surpriză: sora regretatului geolog Ioan Tiepac.

Mult discutata problemă a exploatării aurului la Roșia Montană nu se putea să nu ajungă în atenția celei mai vechi facultăți de protecția mediului din România. Prin urmare, Departamentul de Ingineria Mediului a pus pe tapet „Protecția mediului la Roșia Montană”, dorind astfel să tragă un semnal de alarmă, cât încă se mai poate, să trezească opinia publică, să ia poziție și să activeze conștiințele lucide...”
„O picătură de apă aruncată într-o mare de riscuri!”
Senatorul României a avut o atitudine vehementă, tranșantă, pronunțându-se ferm împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, invocând catastrofa ecologică ce se deschide odată cu deschiderea minei.
„Din punct de vedere al cetățeanului, și pe mine mă alarmează (a spus dl senator Cornel Popa). Nici economic nu se justifică această investiție. Dacă tot vrem să investim în zonă, chipurile pentru a oferi locuri de muncă, o putem face, lesne, cu investitori din zonă. Dar și statul român ar trebui să vină cu soluții în dezvoltarea turismului la galeriile romane, care ar aduce cu adevărat profit. Pentru că Munții Apuseni sunt cei mai domestici munți ai Europei. Putem, deci, dezvolta foarte ușor turismul fără a distruge natura (cu defrișări masive și alunecări de teren...). Să ne gândim apoi la acel lac de acumulare de 180 de metri... Suntem conștienți de riscurile la care suntem supuși. Cu ce costuri va trebui să decontamineze statul român zona respectivă? Metaforic vorbind, avem de-a face cu o picătură de apă aruncată într-o mare de riscuri! Viața însăși este pusă în pericol. Ceea ce faceți dumneavoastră acum ar trebui să reverbereze în întreaga societate civilă. Trezirea acesteia! De ce să ne complacem în viața de cârtiță? Vă felicit pentru ceea ce faceți! Aceasta poate constitui bulgărele care să se prevale, să pornească de la Oradea, și să producă reverberație. Sper să puteți trezi mai multă lume!”  
Și secretarul științific Sorin Curilă avea să remarce dimensiunile situației, care „abordează o problemă națională. Opiniile fiind în egală măsură pro și contra, să lăsăm specialiștii să se pronunțe”, a opinat secretarul științific.
Prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța a prezentat problemele legate de protecția mediului la Roșia Montană (gestionarea deșeurilor din iazul de decantare, contaminarea apelor subterane, contaminarea aerului, reabilitarea mediului post-exploatare, riscurile asociate iazului de decantare, impactul negativ asupra faunei din zonă)...
Toate problemele erau expuse la vedere în mapa workshop-ului, putând fi analizate de fiecare: Declarația Departamentului de Ingineria Mediului privind protecția mediului la Roșia Montană, un pliant, precum și poziția Academiei Române referitoare la exploatarea aurului de la Roșia Montană.
Cinci probleme majore de mediu
Prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța (cercetător științific I) a dat citire Declarației privind protecția mediului la Roșia Montană.
„Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, își manifestă public opoziția față de proiectul de exploatare a aurului din zona Roșia
Montană de către S.C. Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).
Considerăm că, pe lângă plasarea pe o poziție net dezavantajoasă din punct de vedere economic pentru Statul Român, raportul beneficii/riscuri nu justifică aprobarea și demararea acestui proiect.
În ciuda argumentelor RMGC referitoare la siguranța exploatării aurului utilizând tehnologia cu cianură, considerăm că nicio tehnică disponibilă în prezent nu poate oferi siguranță deplină. Conform
informațiilor RMGC, sterilul procesat cu cianură urmează a fi depus într-un iaz uriaș de decantare, după neutralizarea cianurii. Apele din acest iaz nu pot fi perfect izolate de mediul înconjurător,
infiltrațiile afectând inevitabil apele subterane care la rândul lor vor polua bazinul hidrografic din aval. Nici haldele de steril rezultate, conținând substanțe potențial primejdioase pentru mediu și
oameni, nu se pot izola complet, riscul scurgerilor acide menținându-se într-un orizont mult mai mare de timp decât cel prevăzut pentru exploatarea și închiderea lucrărilor miniere la Roșia Montană…”
Din declarație, am reținut cinci probleme majore de mediu ale proiectului RMGC:
1.Problema gestionării deșeurilor din iazul de decantare
2.Problema contaminării apelor subterane
3.Problema contaminării aerului și a reabilitării mediului post-exploatare
4.Riscurile asociate iazului de decantare
5.Impactul negativ asupra faunei din zonă
Iar concluziile sunt următoarele: Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea consideră total inoportună implementarea proiectului RMGC de exploatare a aurului din
zona Roșia Montană. Obiecțiile noastre se alătură obiecțiilor ridicate de Academia de Studii Economice, Ad Astra, ICOMOS, etc, la acest proiect și subliniază faptul că riscurile exploatării miniere cu cianuri nu justifică beneficiile pe termen scurt. Nu vedem nicio condiție economică necesară care să justifice vreun rabat de la considerentele de mediu sau acceptarea oricăror riscuri privind sănătatea oamenilor și animalelor. Ne exprimăm public împotriva exploatării RMGC de la
Roșia Montană și îndemnăm clasa politică și societatea civilă la responsabilitate”.
La fel de motivat a vorbit și asist. dr. ing. Cristian Domuța, care, avea să sublinieze faptul că societatea care urmează să exploateze aurul nici măcar nu a obținut licența în acest sens, ci folosește licența unei alte societăți care a cumpărat 77 la sută din casele din sat. Spoturile care au inundat media vin să dezinformeze și să neutralizeze veninul pe care îl va revărsa societatea din belșug asupra mediului în cei 17-20 de ani de exploatare.
„Fratele meu a dorit să anuleze acel  contract...”
Sora regretatului geolog Ioan Tiepac a dorit să facă mărturisiri (în memoria fratelui său, găsit mort, în condiții suspecte, în locuința sa, în iunie 2011).
„Fratele meu a dorit să anuleze acel contract dezavantajos pentru România. Aurul de la Roșia Montană este o mare rezervă a României. Momentan, România nu are nevoie să exploateze acele zăcăminte care sunt foarte valoroase. România stă foarte bine cu rezervele de aur în Banca Națională. Iar la Roșia Montană există 99 la sută aur, bulgări de aur curat! Fratele meu este cel care a intrat în minele romane. Știa ce spune pentru că a studiat problema la Laboratorul de Geologie Nucleară din București. Era nr. 2 în cunoașterea  rezervelor de metale rare din România și de aceea a dorit să anuleze acel contract dezavantajos. Dar nu a mai apucat pentru că în iunie 2011, a fost găsit mort în locuința sa, o moarte suspectă...”, ne-a declarat cu mîhnire sora regretatului geolog. Domnia sa se arată profund indignată atât de moartea fratelui său, cât și de faptul că distinsul geolog nu a putut să oprească exploatarea nejustificată și complet neprofitabilă a celui mai de preț zăcământ al României! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Workshop-ul „Protecția mediului la Roșia Montană”. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:37 Ora standard a Europei de Est