Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Filmul „Jurnal pe patul de spital”

La final de proiect, prezentarea produselor, dintre care

Filmul „Jurnal pe patul de spital”

Astăzi (miercuri, 14 noiembrie 2007), în sala mare a Primăriei Oradea, a avut loc, prezentarea bilanțului și produselor finale ale proiectului școlar „Învățăm să circulăm, viața să ne-o protejăm” derulat de echipa Școlii cu clasele I-VIII „Ion Bogdan” din Oradea, în frunte cu directorul unității de învățământ, prof. Ioan Corneliu Surlă.

Proiectul, inițiat de instit. Octavian Gliga, și directorul școlii, s-a născut din necesități obiective de cunoaștere și respectare a normelor de circulație rutieră de către elevii școlii, dată fiind frecvența mare de expunere a lor, zi de zi, traficului rutier, ei fiind nevoiți să treacă strada de mai multe ori pe zi „navetând” de la un corp de clădire la celălalt.
În prezentarea bilanțului și activităților, instit. Paula Zaha (membru al echipei de proiect) a subliniat buna conlucrare care a există între echipa de proiect și principalii săi parteneri (Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, Inspectoratul  Școlar și TVS). Dintre activitățile desfășurate în perioada aprilie – noiembrie 2007, au fost amintite patru: activitatea patrulei rutiere (care acționează în fața școlii la începutul și sfârșitul cursurilor pentru fluidizarea circulației pietonilor și mașinilor în zona școlii), măsurarea forțelor patrulei școlare în compania campionilor județeni de la Grupul Școlar din Șuncuiuș, elaborarea și distribuirea de materiale de educație preventivă (pliante), și nu în ultimul rând realizarea filmului educativ privind aplicarea regulilor de circulație pentru pietoni și bicicliști…Prezentarea în power point a fost urmată de câteva intervenții din partea invitaților și partenerilor (dintre care, Florin Ardelean, redactor-șef al TVS, și comisar șef Liviu Popa, Inspectoratul  de Poliție al județului Bihor).
 „Jurnal pe patul de spital”
Protagoniștii filmului realizat de TVS sunt membri ai patrulei școlare, instruite de instit. Octavian Viliga. Rolurile principale au fost deținute de Mihai (Mihai Bacter care își scrie jurnalul pe patul de spital), „Cristina” (alias Rebeca Filimon), cea mai bună prietenă a lui Mihai, Emil și alții. Acțiunea se petrece în Oradea, în zona Școlii „Ion Bogdan”, iar din exemplele concrete prezentate, cu consecințe grave datorită nerespectării regulilor de circulație, se desprind învățăminte pentru toți participanții la trafic (pietoni, bicicliști, conducători auto). Concluzia la care ajunge Mihai la final („E grozav să fii fericit. Merită să fii atent!”) și exclamația cu care se sfârșește filmul („Viața poate fi atât de dulce!”) ne scutesc de alte comentarii.
Filmul a fost vizionat în premieră (până și de protagoniști – membrii patrulei, agentul de circulație, lucrătorii de la spital și Ambulanță …). La manifestare au mai fost prezenți directori de școli (între care și directorii Grupului Școlar din Șuncuiuș, prof. Ileana Bodea, director, și Virgil Matei, director adjunct), alte cadre didactice, părinți și copii.
Directorul Școlii „Ion Bogdan”, dl prof. Ioan Corneliu Surlă, a felicitat echipa de proiect, protagoniștii și realizatorii filmului, și a înmânat diplome partenerilor. La final, doi dintre membrii echipei de proiect (Paula Zaha și Gal Hajnalka) au răsplătit „eroii filmului” (13 din cei 24 de membri ai patrulei școlare prezenți la premieră: Mihai Bacter, Rebeca Filimon, Lorincz Robert și Timea, Daniel Mândrean, Florentina Modog, Claudia Petrila, Bogdan Ban, Răzvan Pătcaș, Emanuel Lascu, Genoveva Păluț, Denisa Popa și Iulia Tăședan) cu dulciuri și apă minerală.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Filmul „Jurnal pe patul de spital”.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 18:52:13 Ora standard a Europei de Est